Manoel Pinton marionettimonologissa etsitään identiteettiä

Nuorempi katsoja voi samaistua Mano Pinton esitykseen niin nuoruuden ulkopuolisuuden tunteista kuin lätkäjengissä kyykyttämisestä. Nuorempi katsoja voi samaistua Mano Pinton esitykseen niin nuoruuden ulkopuolisuuden tunteista kuin lätkäjengissä kyykyttämisestä. Kuva: Kurt Hedborg

Puoliksi brasilialainen Manoel Pinto esittää monologinsa Maahanmuuttajan poika Marionettiteatteri Mundon teatteri-esityksissä eri iltoina. Brasilialaisen jujutsun ja vapaaottelun taitajana tunnettu Pinto ”selättää” yleisönsä väkevällä eri kulttuurikerrosten ja aikaikkunoiden yhteensovituksella, näytöksellä, mikä on suunnattu sekä teattereille, että kouluille.

Pääkohderyhmäkseen teatteriproduktio nimeää yläkouluikäiset ja lukiolaiset. Maahanmuuttajan poika-esitys kertoo monologin ja rap-musiikin muodossa perheestä, nuoruudesta ja oman polun etsimisestä. Esityksessä viivähdettiin muun muassa Brasiliassa Amazon-joen varrella, missä kapusiiniapinat ja krokotiilit vilahtelevat ja Pinton luoma eksotiikka tuo mausteensa omaelämäkerronnalliseen tarinaan.

Monologissa tulee esiin erilaisuuden käsittely ja identiteetin muodostuminen kahden kulttuurin välissä. Ohjaaja Misa Palanderin mukaan kyse on kuitenkin laajemmasta kysymyksestä.

– Kun puhuttaisiin erilaisuudesta ja sen hyväksymisestä – joka on tietenkin tärkeä asia – puhuttaisiin siitä, että mikä meissä on samaa. Ikään kuin se erilaisuus on negatiivinen kulma siihen, että mistä kaikesta voimme tunnistaa itsemme.

Yleismaailmallinen itsensä tunnistettavuus on Maahanmuuttajan pojan kantava teema ohjaaja Palanderin mukaan.

– Tässä on monta sellaista teemaa tai aihetta, joista voi tunnistaa itsensä, riippumatta siitä kuka sitä kertoo. ”Mano” on pelannut lätkää. Jokainen nuori tai ihminen, joka on harrastanut jotakin, tunnistaa sitä problematiikkaa.

Tarina on kudottu monologin muotoon neljänkymmenen minuutin esitykseksi. Monologi tulee myös suhteellisen ahtaassa ja vanhassa Marionettiteatterissa lähelle katsojaa, muistoineen ja värittyneine tunnelmineen. Tarina ei ole kuitenkaan opetuksellinen.

– Misa Palander sanoi joskus minulle, että meidän tehtävä teatterintekijöinä ei ole olla moraalinvartijoita, toteaa Pinto naurahtaen.

Lapset ovat kiitollisimpia palautteen antajia.

– Lapsikatsoja on maailman paras katsoja, koska se on niin vilpitön, että jos sillä on tylsää niin se lähtee menemään ja huutaa, että en minä jaksa katsoa, muistuttaa Palander.

Pinto kertoo lehdistötilaisuudessa ajastaan Turun Palloseuran junioreissa ja kasvattavista hissiliikekokemuksistaan kehitys- ja edustusjoukkueen välillä. Hän koki myös erilaista nimittelyä, muiden alleviivatessa hänen ulkoista erilaisuuttaan. Kaiken kokemansa hän haluaa nähdä muuttaneen häntä.

– Eräänlainen päätös olla loukkaantumatta, että se jollain tavalla kovettaa, tuoden suojakuoren tai egon suojaksi, päättää Pinto.

Kurt Hedborg

Älä someta lomasuunnitelmia

Toukotalkoot muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä. Irrota kaikkien elektronisten laitteiden pistokkeet verkkovirrasta.

Mökkiluonto tutuksi kännykällä

Mökillä ei tarvitse yrittää eroon kännykästä – päinvastoin sen voi ottaa käyttöön luontokokemuksia syventämään.

Sinilevämyrkytys voi olla koiralle kohtalokas

Koiraa ei saa päästää uimaan tai juomaan veteen, jossa on tai saattaa olla sinilevää, sillä koiralle voi tulla vaarallinen sinilevämyrkytys.

Moni koiranomistaja suuntaa helteillä koirineen rannalle viilentymään. Koiraa ei saa päästää uimaan tai juomaan veteen, jossa on tai saattaa olla sinilevää, sillä koiralle voi tulla vaarallinen sinilevämyrkytys. Sinilevän myrkky voi johtaa koiran menehtymiseen jopa tunnin kuluessa.

Nautelankosken museossa harrastetraktoripäivä

Harrastetraktoripäivä-idean takana on Wanhat Masinat Lieto -kerho.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 21. heinäkuuta kello 12–15 kolmen tunnin ajan harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi. Mukana ovat eri merkeistä ainakin Ferguson, Valmet, Fordson, Zetor ja Ford.

Näin ajomatkat lasten kanssa sujuvat ilman puhelinta, tablettia tai riitaa

Kesä ja pitkät ajomatkat voivat raastaa perheiden hermoja. Pitkä ajomatka edessä ja lapset jo valmiiksi kärttyisinä takapenkillä? Loma on rentoa, mutta usein myös stressaavaa aikaa suomalaisperheissä. Etenkin usean tunnin automatkat voivat kiristää sekä vanhempien että lasten hermoja sekä lomatunnelmaa.

Katedralskolanin liikuntasalin pop up -museossa vieraili lähes 4 500 kävijää

Katedralskolanin liikuntasalin kaivauksilla vieraili lähes 4 500 kiinnostunutta.

Kesäkuussa avattu Katedralskolanin liikuntasalin arkeologisia kaivauksia esittelevä pop up -museo Turku goes Underground saavutti suuren suosion. Viimeiset yleisöryhmät vierailivat tutustumassa kaivauksiin sunnuntaina 15. heinäkuuta. Historiallinen Turku kiinnosti yli odotusten ja kierrosten määrää lisättiin suuren suosion vuoksi.

Valtioneuvosto käsitteli komission lakialoitetta kertakäyttömuoveista

Valtioneuvosto lähetti eduskunnan käsiteltäväksi Euroopan komission kertakäyttömuoveja koskevan lainsäädäntöaloitteen. Valtioneuvoston alustavan kannan mukaan merten roskaantumiseen on tärkeää puuttua. Valtioneuvosto kuitenkin toivoo, että direktiivin soveltamisalaan ei sisällytettäisi kuitu- ja sellupohjaisia tuotteita, joissa on vähäinen määrä tuotteen toiminnallisuuden kannalta olennaisia muovipinnoitteita.

Syöpätutkimusta ja genetiikkaa Saarekkeessa

Mynämäen iltakoulussa päästään 18. heinäkuuta kello 18–19 tutustumaan tutkijan työhön, kun genetiikan yliopisto-opettaja, tutkijatohtori Niina Santio kertoo syöpätutkimuksesta ja genetiikasta.

Urheilu

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.