Rakentajat varautuvat tulviin monin tavoin

Telakkarannan rakentamisessa varaudutaan vedennousuun. Telakkarannan rakentamisessa varaudutaan vedennousuun. Kuva: Riitta Salmi

Turku, Raisio ja Naantali kuuluvat Suomen tulvariskialueisiin, joita on yhteensä 21. Varsinais-Suomen Ely-keskus on tehnyt Turun, Raision, Naantalin ja Rauman alueelle tulvariskien hallintasuunnitelman. Turun, Raision ja Naantalin tämänhetkinen tulvariskien hallintasuunnitelma ulottuu vuoteen 2021.

Tulvariskien hallintasuunnitelmassa tarkastellaan tulviin varautumista monista näkökulmista. Yksi keskeisimmistä on tulvien huomioon ottaminen kaavoituksessa, rakennuslupapäätöksissä ja ympäristölupapäätöksissä.

Hyvä etukäteissuunnittelu ja yhteistyö eri toimijoiden välillä on keskeistä tulviin valmistautumisessa.

– Rakennuttaja, arkkitehti, muut talon suunnittelijat ja kaupungin viranomaiset tekevät tiivistä yhteistyötä jo suunnitteluvaiheessa, kertoo Skanskan projekti-insinööri Toni Törmänen.

Tulvariskialueille on määritelty alimmat rakennuskorkeudet, jotka ohjaavat rakentamista. Uusien rakennusten kohdalla alin rakentamiskorkeus on noin kaksi ja puoli metriä. Eli huomattavasti korkeampi kuin esimerkiksi viime vuosina Turun satamassa ongelmia aiheuttaneet tulvat. Tuolloin vesi on noussut runsaan metrin.

– Alimmat rakennuskorkeudet ovat tänä päivänä sellaisia, että tulvariskialueilla pitäisi uusien rakennusten kohdalla ongelmia ilmetä. Asiat pyritään huomioimaan jo kaavoitusvaiheessa, toteaa puolestaan Varsinais-Suomen Ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Tripponen.

– Vanhoja rakennuksia tulvariskialueilla on. Näissä rakennusten suojaaminen tulvatilanteessa on lähtökohtaisesti kiinteistön omistajan vastuulla, hän jatkaa.

Yksi Turun tulvariskialueista on Aurajokisuulle valmistuva Telakkarannan alue. Vaikka alin rakentamiskorkeus ohjaakin rakentamista, on alueella varauduttu monin tavoin vedennousuun.

– Aurajokeen on määritelty tulvarajat, mihin asti veden oletetaan nousevan tulvatilanteissa. Tulvien mahdollisuus huomioidaan myös talojen sijoittelussa. Meidän tapauksessamme Telakkarannan kohteiden alimmat lattiakorot on asemoitu niin korkealle ettei vesi uhkaa niitä, vaikka oletetut tulvarajat ylittyisivätkin, Törmänen kertoo.

– Lisäksi tulviin on varauduttu viemäröintien tarkalla suunnittelulla, padotusratkaisuilla ja maapintojen muotoilulla. Telakkarannan kohteet ovat myös rakennettu niin, että alimmissa kerroksissa ei ole asuntoja vaan sekundaarisia tiloja, hän jatkaa.

Myös rakenteissa on huomioitu tulvimisen mahdollisuus

– Meillä on käytetty lähellä maan pinnan tasoa betonirakenteita sekä kosteutta kestäviä eristeitä. Lisäksi rakennuksen ulkoseinillä on lähellä maanpintaa kosteuseristys sokkelirakenteiden takana, Törmänen sanoo.

Ilkka Lappi

Nopea mansikka-jogurttijäde

Jäisistä mansikoista ja jugurtista saa nopeasti herkullisen jäätelön.

Laita jäiset mansikat, jogurtti, sokeri ja vaniljasokeri tehosekoittimeen ja soseuta. Voit myös soseuttaa kulhossa sauvasekoittimella. Annostele kulhoihin ja tarjoile heti.

Kymppikuvien suosio vahvaa

Kymppikuvan suosio kestää digiaikanakin.

Valokuvaaminen muuttuu digitaalisemmaksi, mutta perinteisten paperikuvien aika ei silti ole ohi. Päinvastoin, suomalaiset teettävät edelleen kymmeniä miljoonia paperikuvia vuosittain.

Reliikkinäyttely avautuu tuomiokirkossa torstaina

Turun tuomiokirkot reliikit ovat esillä kesäkuusta marraskuuhun.

Turun tuomiokirkon etelälehterillä sijaitsevaan Tuomiokirkkomuseoon on kesän ja syksyn ajaksi koottu Pieni reliikkinäyttely. Museossa ovat esillä Turun tuomiokirkon Pyhän Kertun reliikki sekä Getsemanen kivet ja reliikkien säilytyspussi.

Suurin osa autoilijoista ohittaa hevosen rauhallisesti

Valtaosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autonkuljettajista kertoo ohittavansa ratsukon tai ravikärryn hiljaisella nopeudella ja kunnon turvavälillä. Liikenneturva muistuttaa, että seesteisinkin polle saattaa pelästyä auton kaasuttelua tai prätkän päristelyä ja pillastua. Huomaavaisuus on valttia myös hevosta kohdatessa.

Maksuhäiriöinen voi jo nyt nopeuttaa merkintöjen poistumista

Joukko kansanedustajia jätti juhannuksen alla lakialoitteen, jossa esitetään luottotietolain muuttamista niin, että kuluttajan maksuhäiriömerkinnät tulisi poistaa heti, kun niitä koskeva saatava on maksettu. Suomen Asiakastieto Oy:n maksuhäiriödataan ja pitkäaikaiseen tilastolliseen analyysiin perustuvan arvion mukaan muutos nykytilaan ei olisi kovin suuri.

34 miljoonaa ammatillisen koulutuksen kehittämiseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt myöntää 34 miljoonaa euroa ammatillisen koulutuksen strategiarahoitusta. Strategiarahaa sai 68 koulutuksen järjestäjää. Tänä vuonna suurin osa rahoituksesta myönnettiin ammatillisen koulutuksen järjestäjille toimintakulttuurin uudistamiseen reformin tavoitteiden mukaiseksi sekä vastaamaan digitaalisen murroksen tuomiin haasteisiin. Lisäksi strategiarahoituksella tuetaan koulutuksen järjestäjien fuusioita ja ammattitaitokilpailujen järjestämistä.

Street Food Fiesta osa Turun Käsityöläismarkkinoita

Street Food Fiesta kiertää Suomea toukokuusta syyskuuhun ja tarjoilee herkullista ruokaa ja kulttuuria ilman rajoja Kouvolasta Kemiin. Tapahtumat ovat kaikille avoimia, koko perheen ilmaisia kesätapahtumia.

Rikoksesta epäillyn lapsen oikeuksiin ehdotetaan parannuksia

Rikoksesta epäiltyjen tai syytettyjen lasten oikeuksia rikosprosessin aikana halutaan parantaa ja yhtenäistää EU:ssa. Oikeusministeriön työryhmä on laatinut ehdotuksen EU:n niin sanotun lapsidirektiivin edellyttämistä muutoksista Suomen lainsäädäntöön.

Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.