Älykodin virittely vielä pienen piirin puuhaa

– Vaikka en vainoharhainen olekaan, en silti tykkäisi, jos kamera kuvaisi arkea koko ajan. Käännän kameran alaspäin, kun olemme kotona, Oskari Kulmala kertoo. – Vaikka en vainoharhainen olekaan, en silti tykkäisi, jos kamera kuvaisi arkea koko ajan. Käännän kameran alaspäin, kun olemme kotona, Oskari Kulmala kertoo. Kuva: Esa Toykkala

Turkulainen Oskari Kulmala kiinnostui älykotijärjestelmän hankkimisesta muutettuaan perheensä kanssa hiljattain uuteen asuntoon. Koska uudessa kodissa usein riittää säätämistä, myös älykotipaketin asentaminen tuntui luontevalta vaihtoehdolta.

– Asia tuli vähän sattumalta vastaan, kun vakuutusyhtiöllä oli mainos, jonka kautta laitteet sai lähes ilmaiseksi. Muutenkin tulee aina kokeiltua kaikkea uutta, niin miksei tällaistakin, Kulmala kertoo.

Kulmalan tilaaman älykotipaketin mukana tuli palovaroitin, liiketunnistin, vesivahinkoilmaisin, kamera, älylamppu ja pari kauko-ohjattavaa pistorasiaa. Kaikki osat ovat yhteydessä keskukseen eli hubiin, joka puolestaan yhdistyy kodin langattomaan verkkoon. Kokonaisuutta voi ohjata älypuhelimella.

Toistaiseksi eniten hyötyä on ollut kamerasta, vaikka Kulmala ei ensin ajatellut edes tarvitsevansa sitä.

– Meidän koira ei ole vielä tottunut olemaan uudessa asunnossa. Yhtenä viikonloppuna jätettiin se illaksi yksin, ja kameran kautta pystyi kätevästi tarkkailemaan, alkoiko se haukkua täällä. Luulisin, että omakotitalon pihalla kamerasta voisi olla kunnolla hyötyä.

Suomen Asuntomessujen esittämän arvion mukaan vasta noin prosentti suomalaisista kodeista on sellaisia, että ne voi luokitella älykodiksi. Määrä voi kuitenkin nousta vauhdilla lähivuosina, kun uusia laitteita ja palveluja ilmaantuu markkinoille.

Älykotien tietoturva herättää monissa huolta. Kun yhä useampi kodinkone on yhteydessä nettiin, potentiaaliset riskit kasvavat. Erityisesti Googlen ja Amazonin ääniohjauksella toimivat laitteet herättävät epäilyjä: mitä kaikkea kodin teknoapurit tallentavat ja mihin?

Kulmala on tietoturvakysymyksistä hyvin perillä. Osittain juuri siksi hän päätyi valitsemaan suomalaisen Cozify-valmistajan älykotipaketin.

– Kyllähän sitä mielellään ostaa kotimaisen vaihtoehdon jo siksi, että sitten ainakin osa yrityksen henkilöstöstä on Suomessa. Tietoturvaan suhtaudutaan Suomessa kuitenkin aika kriittisellä otteella, ja onhan se data varmasti täällä ihan erilaisessa käsittelyssä kuin jossain Googlella, Kulmala sanoo.

On niitäkin, joiden mielestä koko ajatus älykodista kuulostaa tyhmältä harrastelulta. Mihin ihminen tarvitsee esimerkiksi etäohjattavia lamppuja?

– Mihin tarvitaan kännykkää, jossa on sata sovellusta, kysyy Kulmala takaisin.

– Voihan se aluksi tuntua leikkimiseltä. Mutta kun tarpeeksi moni miettii käyttöä ja se kriittinen massa löytää nämä palvelut, arkea helpottavia juttuja löytyy varmasti. Useinhan monet uudet ideat syntyvät niin, ettei niistä aluksi ole hirveästi hyötyä.

Esa Töykkälä

Keskiaikaisilla markkinoilla runsaasti asiaohjelmaa

Turun Vanhalla Suurtorilla tutustutaan keskiaikaiseen elämänmenoon 28.6.‒1.7.2018, kun Keskiaikaiset markkinat johdattaa kävijät neljänä päivänä vuoden 1400 Turkuun. Torimyynnin, käsityöläisten työnäytösten sekä erilaisten esittävien taiteiden lisäksi tapahtuma tarjoaa asiaohjelmaa tiedonjanoisille.

Nopea mansikka-jogurttijäde

Jäisistä mansikoista ja jugurtista saa nopeasti herkullisen jäätelön.

Laita jäiset mansikat, jogurtti, sokeri ja vaniljasokeri tehosekoittimeen ja soseuta. Voit myös soseuttaa kulhossa sauvasekoittimella. Annostele kulhoihin ja tarjoile heti.

Kymppikuvien suosio vahvaa

Kymppikuvan suosio kestää digiaikanakin.

Valokuvaaminen muuttuu digitaalisemmaksi, mutta perinteisten paperikuvien aika ei silti ole ohi. Päinvastoin, suomalaiset teettävät edelleen kymmeniä miljoonia paperikuvia vuosittain.

Reliikkinäyttely avautuu tuomiokirkossa torstaina

Turun tuomiokirkot reliikit ovat esillä kesäkuusta marraskuuhun.

Turun tuomiokirkon etelälehterillä sijaitsevaan Tuomiokirkkomuseoon on kesän ja syksyn ajaksi koottu Pieni reliikkinäyttely. Museossa ovat esillä Turun tuomiokirkon Pyhän Kertun reliikki sekä Getsemanen kivet ja reliikkien säilytyspussi.

Suurin osa autoilijoista ohittaa hevosen rauhallisesti

Valtaosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autonkuljettajista kertoo ohittavansa ratsukon tai ravikärryn hiljaisella nopeudella ja kunnon turvavälillä. Liikenneturva muistuttaa, että seesteisinkin polle saattaa pelästyä auton kaasuttelua tai prätkän päristelyä ja pillastua. Huomaavaisuus on valttia myös hevosta kohdatessa.

Maksuhäiriöinen voi jo nyt nopeuttaa merkintöjen poistumista

Joukko kansanedustajia jätti juhannuksen alla lakialoitteen, jossa esitetään luottotietolain muuttamista niin, että kuluttajan maksuhäiriömerkinnät tulisi poistaa heti, kun niitä koskeva saatava on maksettu. Suomen Asiakastieto Oy:n maksuhäiriödataan ja pitkäaikaiseen tilastolliseen analyysiin perustuvan arvion mukaan muutos nykytilaan ei olisi kovin suuri.

34 miljoonaa ammatillisen koulutuksen kehittämiseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt myöntää 34 miljoonaa euroa ammatillisen koulutuksen strategiarahoitusta. Strategiarahaa sai 68 koulutuksen järjestäjää. Tänä vuonna suurin osa rahoituksesta myönnettiin ammatillisen koulutuksen järjestäjille toimintakulttuurin uudistamiseen reformin tavoitteiden mukaiseksi sekä vastaamaan digitaalisen murroksen tuomiin haasteisiin. Lisäksi strategiarahoituksella tuetaan koulutuksen järjestäjien fuusioita ja ammattitaitokilpailujen järjestämistä.

Street Food Fiesta osa Turun Käsityöläismarkkinoita

Street Food Fiesta kiertää Suomea toukokuusta syyskuuhun ja tarjoilee herkullista ruokaa ja kulttuuria ilman rajoja Kouvolasta Kemiin. Tapahtumat ovat kaikille avoimia, koko perheen ilmaisia kesätapahtumia.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.