"Senioreille on käyttöä työelämässä"

Hanna Nieminen ja Janne Lehtimäki tietävät, että monella eläkeläisellä on vielä virtaa työelämänkin tarpeisiin. Hanna Nieminen ja Janne Lehtimäki tietävät, että monella eläkeläisellä on vielä virtaa työelämänkin tarpeisiin. Kuva: Tuula Istala

Hanna Nieminen ja Janne Lehtimäki perustivat viime keväänä Suomessa lähes ainutlaatuisen yrityksen, joka yhdistää eläkkeelle jääneen seniorin ja työtä, jossa hänen osaamistaan ja pitkää työkokemusta tarvitaan vielä.

– Ei kokoaikatyötä, mutta joustavaa osallistumista silloin, kun työnantajalla on tarve rekrytoida osaamista ja eläköitynyt haluaa vielä osallistua osa-aikaisesti niin, että työpäivistä ja työajasta löytyy kumpaakin osapuolta tyydyttävä sopu, kaksikko esittelee Turussa perustettua Senioriammattilaiset-yhtiötä.

Tämän päivän eläkeläiset eivät välttämättä halua istahtaa keinutuoliin ja katsella maailmaa sivusta.

– Ensimmäinen eläkevuosi on yleensä kuin kuherruskuukausi: vihdoinkin omaa aikaa harrastaa ja matkustaa. Kuherruskuukauden jälkeen ajatukset muuttuvat ja työ omilla ehdoilla maistuisi.

– Kysyntää on, mutta miten tavoittaa eläkkeellä olevat yli 55-vuotiaat, Nieminen ja Lehtimäki pohtivat. Vaikka tietotekniikka kehittyy ja monipuolistuu lähes alalla kuin alalla, työssä tarvitaan substanssia ja suhteita, joita pitkän työelämän aikana kertyy.

Nieminen ja Lehtimäki pitävät ideaalina tilannetta, jossa sukupolvet voivat yhdistää omat osaamisalueensa. Sosiaalinen media on yksi keino tavoittaa työnantajia ja työntekijöitä, mutta kaikille sen käyttö ei ole tuttua.

Senioriammattilaiset -yhtiössä kyse on vuokratyöfirmasta, jossa eläkeläisen työtunnit ja päivittäinen tai viikoittainen työaika räätälöidään ja tarvittaessa jaksotetaan. Projektipohjaiset keikat ovat yksi mahdollisuus. Nykyään esimerkiksi hoitoalalla työelämää jatketaan keikkapohjalta, samoin tekevät myös opettajat.

Nieminen ja Lehtimäki katsovat, että lisätulo eläkkeen päälle on vetovoimatekijä ja rahalle löytyy varmasti käyttöä.

Yksi mahdollisuus on jatkaa täysien työvuosien jälkeen tekemällä vähemmän päiviä ja tunteja ja suhteessa työmäärään pienemmällä palkalla kuin kokoaikatyössä.

Työn ja tekijän kohtaaminen on kaksikon mielestä kuin tiheä viidakko, jota pitäisi karsia ja yksinkertaistaa.

– Pohjalla on yleensä valmiit työelämäverkostot ja tietotaito. Vaikka tietotekniikka asettaa uusia haasteita, sitäkin voi opetella ja omaksua. Kukin saa käyttää omia vahvuuksiaan. Näin niin sanottu hiljainen tieto siirtyy eteenpäin.

– Eläkeläisen palkkaaminen osa-aikatyöhön sopii pienyrittäjille, joille lisätyövoiman rekrytointi on iso riski. Tämä on helppo tapa kokeilla.

Senioriammattilaiset aikoo ensin hakea jalansijaa Turussa ja laajentaa sitä mukaa, kun idea kantaa ja työnteon malli omaksutaan.

Nieminen ja Lehtimäki muistuttavat, että eläköityminen lisääntyy ja monille on vielä annettavaa. Kaikki eivät halua jäädä kotiin. Hyppy työelämästä eläkkeelle on loppujen lopuksi suuri elämänmuutos, jonka huomaa vasta vähän myöhemmin.

Tuula Istala

Myyräkato koko maan ilmiö

Luonnonvarakeskuksen (Luken) seurantojen mukaan myyräkannat olivat keväällä alhaalla miltei kaikkialla Suomessa. Talven jäljiltä taimituhojen todennäköisyys on pieni. Viime vuosikymmenen voimakkaat ja säännölliset kannanvaihtelut Suomen eteläpuoliskossa ovat muuttuneet tällä vuosikymmenellä epämääräisemmiksi ja vaikeammin ennustettavaksi.

Mustikasta odotellaan keskinkertaista satoa koko maahan

Pitkittynyt kuivuus saattaa pienentää marjakokoa ja heikentää mustikkasatoa etenkin eteläisessä Suomessa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa.

Väestö kasvaa vain maahanmuuton voimin

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli toukokuun lopussa 5 514 997. Maamme väkiluku kasvoi tammi-toukokuun aikana 1 867 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 5 578 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 711 vähemmän kuin kuolleita.

Lapsiperheillä suurimmat asuntovelat

Asuntovelallisten asuntokuntien keskimääräiset asuntovelat 2002–2017, euroa vuoden 2017 rahassa.

Asuntovelallisilla asuntokunnilla oli viime vuonna asuntovelkaa keskimäärin 98 735 euroa, ilmenee Tilastokeskuksen velkaantumistilastosta. Eniten asuntovelkaa, keskimäärin 133 350 euroa, oli kahden huoltajan lapsiperheillä. Edellisvuodesta keskimääräinen asuntovelka kasvoi vajaan prosentin. Vuosikymmenen alusta ovat asuntovelat kasvaneet reaalisesti vajaat viisi prosenttia.

Auto töytäisi 13-vuotiasta poikaa Kaskentiellä

Juhannuksen menoliikenne oli poliisin mukaan vilkasta iltapäivällä ja illansuussa Turun ulosmenoteillä. Vakavilta kolareilta vältyttiin pääteillä, mutta Turussa Kaskentiellä 13-vuotias poika jäi auton töytäisemäksi ja loukkaantui. Sairaalaan vietäessä hän oli kuitenkin tajuissaan.

Raha-automaattipelaamisen pakollista tunnistautumista koskeva esitys lausunnolle

Pelaajan tunnistautumista esitetään pakolliseksi hajasijoitetuissa rahapeliautomaateissa vuoden 2021 alusta. Tunnistautumisen mahdollistamia pelihaittojen vähentämiseen tähtääviä toimintoja on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain riittävin siirtymäajoin. Pakollinen tunnistautuminen antaa tekniset mahdollisuudet ottaa käyttöön riskipelaamisen hallintaan liittyvät rajoitukset myös fyysisissä pelikoneissa. Tällä hetkellä tunnistautuminen on pakollista Veikkauksen verkkopeleissä. Tunnistautumista sekä arpajaisten lupaprosesseja koskevat muutosehdotukset lähetettiin lausunnolle 21. kesäkuuta.

IKEA, Lego ja Adidas yhteistyössä

IKEA ja Lego Group haluavat yhdistää osaamisensa tehdäkseen kodista paikan, jossa voi leikkiä ilman huolta epäjärjestyksestä. Molemmat ovat huomanneet tutkimuksissaan, että sekä lapset että aikuiset pitävät leikkimistä erittäin tärkeänä, mutta arjessa on useita esteitä leikille. IKEA ja Adidas taasen tutkivat yhdessä, miten koti voisi madaltaa liikunnan ja treenaamisen kynnystä.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.