Urho Tulitukan viimeiset tanssit

Viimeisten keikkojen alla Tomi Tuominen on herännyt öisin miettimään, mitä soittaa. Viimeistä biisiä hän ei ole päättänyt. – En vielä tiedä, mikä on tarpeeksi iso biisi vihonviimeiseksi, Tuominen sanoo. Viimeisten keikkojen alla Tomi Tuominen on herännyt öisin miettimään, mitä soittaa. Viimeistä biisiä hän ei ole päättänyt. – En vielä tiedä, mikä on tarpeeksi iso biisi vihonviimeiseksi, Tuominen sanoo. Kuva: Ilkka Lappi

Yksi aikakausi turkulaisessa yöelämässä päättyy lokakuussa, kun DJ Urho Tulitukka, alias Tomi Tuominen, lopettaa dj-hommat.

– Parhaiten päätös tiivistyy siinä, että olen viettänyt 20 vuotta opiskelijaelämää. 43-vuotiaana äijänä en enää halua viettää opiskelijaelämää. Se juttu on monella tapaa tullut tiensä päähän, Tuominen sanoo.

Lopetuspäätös ei ole syntynyt yhdessä yössä.

– Kesällä pidin ensimmäistä kertaa lomaa dj-hommista, mutta se ei ollut jotenkin riittävä. Keväällä oli useita neljän keikan viikkoja putkeen. Se oli vähän liikaa, eikä homma ollut enää kivaa.

– Pohjimmiltaan kyse on varmaan myös siitä, että tykkään aika paljon vapaa-ajastani ja nykyään on aiempaa korkeammat standardit sille, millä hinnalla olen valmis luopumaan siitä.

Kahdessa vuosikymmenessä Tuomisesta on ehtinyt tulla yksi turkulaisen dj-kulttuurin suurista nimistä. Hänet yhdistetään myös Turun ulkopuolella ennen kaikkea Dynamoon, eikä syyttä. Levyjen soittamisen lisäksi Tuominen on toiminut vuosikausia Dynamon julisteidentekijänä. Liioittelematta voi sanoa, että Dynamon maine Suomen laajuisesti ei olisi lähellekään samanlainen ilman Tuomisen panosta.

– Alkuaikoina oltiin jo ennen aukeamista odottamassa oven takana, että päästään soittamaan. Nyt viimeistä keikkaa ennen on vähän sama fiilis. On hirveä määrä biisejä, jotka haluaisin soittaa, Tuominen nauraa.

Hän sanoo pitkään identifioineensa itsensä ennen kaikkea dj:ksi. Se on yksi syy, miksi soittohommat ovat jatkuneet vuodesta toiseen.

– Toinen syy on ehkä se, että pitkään näytti siltä, että ei ollut uutta dj-sukupolvea. Nyt sellainen on olemassa.

Lopettaminen tuo mukanaan uuden elämän. Levyjä hän aikoo jatkossakin ostaa aktiivisesti, mutta musiikinkuuntelutottumukset ovat muuttumassa.

– Jo nyt olen huomannut kuuntelevani musiikkia eri tavalla. 20 vuotta olen ajatellut musiikkia biisilähtöisenä palapelinä, että tämä menisi tosi hienosti tämän musiikin kanssa, mutta henkisesti olen enemmän albumikokonaisuuksien ystävä.

Lopettaminen antaa mahdollisuuden myös kuunnella, mitä muilla on tarjottavanaan.

– On ihan hullu ajatus, että voin mennä baariin vaan kuuntelemaan, mitä musaa dj soittaa, eikä tarvitse miettiä, että tunnin päästä pitää lähteä omalle keikalle.

Vaikka Dynamon ja Kukan pomo Jussi Lehtinen on jättänyt oven auki comebackille, vähään aikaan sitä on turha odottaa.

– Viimeisille keikoille on tulossa paljon kavereitani Helsingistä ja yksi kaveri varta vasten Belgiasta asti. Olisi huijausta, jos palaisin joulun jälkeen soittamaan joka viikonloppu.

DJ Urho Tulitukka Dynamossa 14. lokakuuta ja Bar Kukassa 28. lokakuuta.

Ilkka Lappi

Kuutamouintia ja hyväntekeväisyyttä Samppalinnassa

Kuutamouinnit kutsuvat jälleen Samppalinnaan.

Samppalinnan maauimalassa järjestetään Kuutamouinnit 24. elokuuta. Kello 21–02 järjestettävä Kuutamouinti ovat elokuussa osa ÅSK:n 24 tunnin hyväntekeväisyysuintitapahtumaa.

Äänioikeuden ulkopuolelle jäi monia ikäihmisiä

Suomen yleinen ja yhtäläinen äänioikeus jätti alkuvuosinaan ulkopuolelleen suuren joukon iäkkäitä, erityisesti naisia. Vakinaisen köyhäinavun saaminen poisti äänioikeuden, mikä Helsingin yliopiston uuden tutkimuksen mukaan rajoitti erityisesti yli 65-vuotiaiden mahdollisuutta äänestää.

Luonnon päivää vietetään Ruissalossa

Mikki Kauste ja Egotrippi esiintyvät Ruissalossa.

Tänä vuonna 80 vuotta täyttävä Suomen luonnonsuojeluliitto kutsuu suomalaiset Ruissaloon juhlimaan liiton pyöreitä vuosia ja viihtymään luonnon keskellä. Liitto juhlistaa 80-vuotista taivaltaan järjestämällä Ruissalossa kaikille avoimen ja maksuttoman Suomen Luonnon juhlan lauantaina 25. elokuuta. Kansanpuiston päivätapahtumassa pääsee tutustumaan eri luontoharrastuksiia ja kuulemaan luontotietoa sekä elämäntapavinkkejä luonnonsuojeluliiton asiantuntijoilta. Päivätapahtuma Kansanpuistossa kestää kello 11–16 ja sopii kaikenikäisille lapsiperheistä alkaen.

Poliisi havaitsi runsaasti rikkeitä koulujen alun liikennevalvonnassa

Poliisi valvoi valtakunnallisesti liikennettä koulujen lähistöillä erityisesti koulupäivien alkamisen ja päättymisen aikoihin viime ja sitä edellisellä viikolla, jolloin koulut alkoivat. Valvontaan käytettiin 2 577 työtuntia. Valvonnassa havaittiin runsaasti ylinopeuksia sekä turvavöiden käyttämisen laiminlyöntejä sekä muita rikkeitä.

Työllisten määrä kasvoi heinäkuussa

Työttömyysaste ja työttömyysasteen trendi 2008/07–2018/07, 15–74-vuotiaat.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli vuoden 2018 heinäkuussa 75 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli 183 000, mikä oli 24 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysasteen trendi oli 7,3 prosenttia ja työllisyysasteen trendi 71,9 prosenttia.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.