Nykyteksti kohtaa nykynukketeatterin Turun kaupunginteatterissa

Nykynukketeatteriesitys Prinsessa Hamlet saa ensi-illan 13. lokakuuta Turun kaupunginteatterin Sopukassa. Prinsessa Hamlet on nukketeatteritaiteilija Merja Pöyhösen ideoiman ja ohjaaman suuruudenhullun nukketeatteritrilogian kolmas ja viimeinen osa. Esitys käynnistää samalla vapaan kentän nukketeatteriverkosto Aura of Puppetsin ja kaupunginteatterin yhteistyön.

Pöyhösen vision pohjalta toteutettu Shakespeare-trilogia on kaikkien aikojen suurin nukketeatterin ammattilaisprojekti Suomessa. Prinsessa Hamlet viimeistelee trilogian, jonka Tehdas Teatterissa nähdyt osat Myrsky sekä Romeo & Julia ovat jo osaltaan kirjoittaneet suomalaista nukketeatterihistoriaa.

Prinsessa Hamlet on kirjailija E. L. Karhun suitsutusta kerännyt näytelmäteksti, joka saa nyt ensitulkintansa nukketeatterina Turun Kaupunginteatterin näyttämöllä. Tekstiä on ylistetty uutta luovaksi, kielellisesti suvereeniksi ja teemoiltaan monitasoiseksi.

– Prinsessa Hamlet on luonteeltaan ja kuvastoltaan niin metaforinen ja karkailee alituiseen arkitodellisuudestamme, että nukketeatteri tuntuu siihen oikealta välineeltä. Isot elämän ja kuoleman kysymykset ovat muutenkin nukeille niiden perustodellisuutta, kuvailee ohjaaja Merja Pöyhönen.

Nukenrakentaja Heini Maarasen realistiset lähes ihmisen kokoiset nuket ja avantgardistinen teksti asettavat turkulaisen nukketeatteriosaamisen taas uusien haasteiden eteen. Lavalla nähdään jälleen joukko nukketeatterin kärkinimiä.

– Valtaosa työryhmästä on kulkenut mukana jo edellisissä shakespeareissä, eli kunnianhimoa, yhteentekemistä ja nukketeatteriosaamista löytyy. Tällä kertaa haasteeksi on törmäytetty nykyteksti, joka löytyi, koska kirjailijan sukunimi sattui sillä hetkellä vielä olemaan sama kuin omani, kertoo Pöyhönen.

Teoksessa yhdistyy nykydraama, nykynukketeatteri sekä urbaanin visuaaliset äänimaisemat. Prinsessa Hamletin ainutlaatuisuutta tukee jazzmusiikin saralla uraa uurtaneen Valtteri Laurell Pöyhösen säveltämä musiikki.

– Prinsessa Hamletin musiikin säveltäminen oli äärimmäisen kiinnostava kokemus. Esityksen musiikki on kahdesta maailmasta, osan esittää jousikvartetti (nauhalta) ja osan olen rakentanut elektronisilla 80-luvun Casio-syntikoilla. Haasteena näyttämömusiikin säveltämisessä on se, että uskaltaa pitää musiikin yksinkertaisena; lavalla tapahtuu niin paljon, että säveltäjänä pitää vaan luottaa teoksen kantavuuteen, koska musiikki syntyy pääosin ennen muuta esitystä. Tämän tiimin kanssa en kyllä hetkeäkään ole epäröinyt että kantaako homma, vakuuttaa säveltäjä Valtteri Pöyhönen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Mustikasta odotellaan keskinkertaista satoa koko maahan

Pitkittynyt kuivuus saattaa pienentää marjakokoa ja heikentää mustikkasatoa etenkin eteläisessä Suomessa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa.

Väestö kasvaa vain maahanmuuton voimin

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli toukokuun lopussa 5 514 997. Maamme väkiluku kasvoi tammi-toukokuun aikana 1 867 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 5 578 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 711 vähemmän kuin kuolleita.

Lapsiperheillä suurimmat asuntovelat

Asuntovelallisten asuntokuntien keskimääräiset asuntovelat 2002–2017, euroa vuoden 2017 rahassa.

Asuntovelallisilla asuntokunnilla oli viime vuonna asuntovelkaa keskimäärin 98 735 euroa, ilmenee Tilastokeskuksen velkaantumistilastosta. Eniten asuntovelkaa, keskimäärin 133 350 euroa, oli kahden huoltajan lapsiperheillä. Edellisvuodesta keskimääräinen asuntovelka kasvoi vajaan prosentin. Vuosikymmenen alusta ovat asuntovelat kasvaneet reaalisesti vajaat viisi prosenttia.

Auto töytäisi 13-vuotiasta poikaa Kaskentiellä

Juhannuksen menoliikenne oli poliisin mukaan vilkasta iltapäivällä ja illansuussa Turun ulosmenoteillä. Vakavilta kolareilta vältyttiin pääteillä, mutta Turussa Kaskentiellä 13-vuotias poika jäi auton töytäisemäksi ja loukkaantui. Sairaalaan vietäessä hän oli kuitenkin tajuissaan.

Raha-automaattipelaamisen pakollista tunnistautumista koskeva esitys lausunnolle

Pelaajan tunnistautumista esitetään pakolliseksi hajasijoitetuissa rahapeliautomaateissa vuoden 2021 alusta. Tunnistautumisen mahdollistamia pelihaittojen vähentämiseen tähtääviä toimintoja on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain riittävin siirtymäajoin. Pakollinen tunnistautuminen antaa tekniset mahdollisuudet ottaa käyttöön riskipelaamisen hallintaan liittyvät rajoitukset myös fyysisissä pelikoneissa. Tällä hetkellä tunnistautuminen on pakollista Veikkauksen verkkopeleissä. Tunnistautumista sekä arpajaisten lupaprosesseja koskevat muutosehdotukset lähetettiin lausunnolle 21. kesäkuuta.

IKEA, Lego ja Adidas yhteistyössä

IKEA ja Lego Group haluavat yhdistää osaamisensa tehdäkseen kodista paikan, jossa voi leikkiä ilman huolta epäjärjestyksestä. Molemmat ovat huomanneet tutkimuksissaan, että sekä lapset että aikuiset pitävät leikkimistä erittäin tärkeänä, mutta arjessa on useita esteitä leikille. IKEA ja Adidas taasen tutkivat yhdessä, miten koti voisi madaltaa liikunnan ja treenaamisen kynnystä.

Kesäkuussa maistuu rapea retiisi

Makeankarvas retiisi rouskuu suussa. Retiisi on raikasta kesäpurtavaa salaateissa, voileivillä, kylmissä kastikkeissa, tahnoissa, voileipäkakuissa, juustotarjottimella ja dippivihanneksena. Retiisiä kannattaa kokeilla myös pataruokiin, keittoihin ja uunissa tai grillissä paahdettuna. Hyviä makupareja ovat myös vihreä parsa, herne ja kevätsipuli.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.