Syysflunssa vai sittenkin allerginen nuha?

Moni tukkoinen, nuhainen ja köhäinen potilas sairastaa flunssan sijaan tietämättään jatkuvaa allergista nuhaa. Allergiaoireita osataan hoitaa siitepölyaikaan keväisin ja kesäisin, mutta moni potilas tai lääkärikään ei ymmärrä yhteyttä allergiseen nuhaan oireiden jatkuessa vielä syksylläkin. Vähäpätöisiltä kuulostavien hengitystieoireiden seurauksena potilas voi kärsiä kuitenkin esimerkiksi unettomuudesta, keskittymiskyvyn puutteesta ja jopa masennuksesta.

Jatkuvaa allergista nuhaa sairastava on usein tukkoinen ja allerginen nuha on vetistä. Jatkuvasta allergisesta nuhasta puhutaan silloin, kun oireita esiintyy vähintään neljänä päivänä viikossa vähintään kuukauden ajan. Allergista nuhaa esiintyy ainakin joka neljännellä, kaupungeissa asuvista jopa joka kolmannella. Kaikista allergista nuhaa sairastavista 62 prosenttia kärsii jatkuvasta allergisesta nuhasta.

Pelkästään EU:n alueella 44–76 miljoonaa työikäistä sairastaa allergista nuhaa, mutta 90 prosenttia heistä on riittämättömästi hoidettuja tai heidän sairauttaan ei ole hoidettu lainkaan.

– Monet potilaat tarvitsisivat hoitoa ympäri vuoden, eivätkä vain kausiluonteisten allergisen nuhan aikana, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad.

– Potilaiden haasteita eivät ole vain aivastelu ja nuha, vaan heillä voi olla oireiden vuoksi hankaluuksia esimerkiksi nukkumisessa, sosiaalisessa elämässä, työnteossa tai koulunkäynnissä.

Jatkuvan allergisen nuhan taustalla ovat erilaiset sisä- ja ulkotiloissa esiintyvät allergeenit, kuten eläinpöly, home tai huonepölypunkit. Myös jotkut ruoka-aineet ja mausteet voivat aiheuttaa allergista nuhaa.

Allergista nuhaa sairastavien eurooppalaisten potilaiden elämänlaatua selvittäneestä tutkimuksesta kävi ilmi, että sairaudella oli merkittävä vaikutus potilaiden mielentilaan. Yli kolmella neljästä (77 %) jatkuvaa nuhaa sairastavasta potilaasta oli kohtalaisia tai vakavia vaikutuksia potilaiden mielialaan.

90 prosenttia potilaista kertoo, että allerginen nuha häiritsee työntekoa, ja myös koululaisten suorituskyky voi heikentyä. Työn tuottavuus voi laskea 11−40 prosenttia, kun allergista nuhaa sairastava ei pysty keskittymään oireiden vuoksi työhönsä.

Allergisen nuhan on jopa todettu lisäävän liikenneonnettomuusriskiä. Riski on vastaava kuin silloin, kun veren alkoholipitoisuus on 0,5 promillea, mikä on monissa maissa rattijuopumuksen raja.

Allergiseen nuhaan liitetään yleensä kolme tai neljä pääoiretta: vetinen nuha, nenän tukkoisuus, nenän kutina ja aivastelu. Muitakin, etenkin silmiin liittyviä oireita esiintyy, kuten kutinaa ja punoitusta.

Niillä henkilöillä, joilla allerginen nuha oireilee aktiivisesti, esiintyy todennäköisemmin myös liitännäissairauksia, joita voivat olla astma, korvatulehdus ja sivuontelotulehdus. Astma kehittyy kolme kertaa todennäköisemmin allergista nuhaa sairastaville kuin terveille henkilöille.

Lindblad patistaa potilaita lääkärin puheille varmistamaan, että oireet saadaan hallintaan ja vältytään hankalilta liitännäissairauksilta.

– Potilaat saattavat kokea jatkuvan allergisen nuhan oireiden hoitamisen hankalaksi, jos käytössä on useita eri allergiavalmisteita: antihistamiinitabletit, nenäsumute ja silmätipat, Lindblad sanoo.

– Hoitoon riittää usein ainoastaan nenäsumute, joka sisältää antihistamiinia ja kortikosteroidia. Sillä hoidetaan hengitystieoireiden lisäksi myös silmäoireita.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Näin tunnistat sinilevän

Sinilevätilanne 18.7.2018 satelliittikuvalta: Sinileväkukintoja Ahvenanmaan ja Saaristomeren alueella.

Sinileväkukinnat ovat olleet poikkeuksellisen runsaita Suomenlahdella sekä Saaristomeren etelä- ja kaakkoisosissa. Sinilevien määrä on lisääntynyt myös Ahvenanmaan lounais- ja eteläpuolella. Järvillä runsaita sinileväkukintoja esiintyy pääasiassa Etelä-Suomen alueella, mutta levähavaintoja on tehty lähes koko Suomessa Lappia lukuun ottamatta.

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Fingrid ei ole joutunut käynnistämään varavoimalaitoksia

Sähköjärjestelmän tasapaino on Fingridin mukaan pysynyt päivän mittaan hyvällä tasolla. Fingridin mukaan sähköntuottajat ja -kuluttajat ovat osallistuneet tilanteen tasapainottamiseen ja naapurimaista on saatu lisää sähköä. Fingrid ei ole joutunut käynnistämään varavoimalaitoksia. Korjaustyöt Olkiluodon sähköasemalla jatkuvat edelleen.

Nousukaudesta hyötynyt kolmannes suomalaisista

Suomalaisista kolmannes kertoo hyötyneensä talouskasvusta. Eniten talouskasvu näkyy omien taloushuolien vähenemisenä. Miehet kokevat hyötyneensä talouskasvusta naisia enemmän.

Pyhärannan maastopaloalueelta evakuoitu yli 20 ihmistä

Poliisi on avustanut Varsinais-Suomen pelastuslaitosta Pyhärannan maastopalon sammutustöissä. Paloalueelta ja sen tuntumasta on evakuoitu yli 20 ihmistä. Evakuoinnit ovat tapahtuneet Rantatien itäpuolen kiinteistöistä. Rantatien länsipuolen asukkaita on vielä päästetty kiinteistöilleen. Tämän päivän aikana poliisi on evakuoinut neljä taloutta.

Sinilevät runsastuneet edelleen Lounais-Suomen merialueilla

Sinilevää on nyt runsaasti merialueilla.

Kuluvalla viikolla sinilevätilanne on pahentunut Saaristomerellä. Levää on eniten eteläisellä Saaristomerellä: viime päivinä Nauvon ja Korppoon pääsaarten eteläpuolisella merialueella on havaittu laajoja sinileväkukintoja. Myös Rymättylän ja Houtskarin välisellä merialueella levää on runsaasti.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.