”Panostakaa myös välipaloihin!”

TV-kokki Kari Aihinen kannustaa käyttämään rohkeutta ja luovuutta välipalojen valmistamisessa. TV-kokki Kari Aihinen kannustaa käyttämään rohkeutta ja luovuutta välipalojen valmistamisessa. Kuva: Sami Repo

Tv-kokki Kari Aihinen kannustaa luovaan kokkaamiseen

Televisiostakin tuttu kokki Kari Aihinen kannustaa ihmisiä laittamaan rohkeasti ruokaa kotonaan ja syömään riittävästi. Välipalat ovat tärkeä osa päivän ruokailua ja ne antavat energiaa työpäivän keskellä.

– Tärkeintä on, että syötäisiin hyvin ja viisi kertaa päivässä. Meidän pitäisi Suomessa löytää ennemminkin intoa alkaa laittamaan ruokaa ja kokeilla erilaisia reseptejä. Ihmisten tulisi heittäytyä rohkeasti ruoanlaiton maailmaan. Ei se haittaa, jos ei heti onnistu ja kaikki menee pieleen. Olkaa silti ylpeitä, että yritätte. Tärkeätä on tehdä ja kokeilla, sitten joskus onnistuukin, sanoo Aihinen, joka on avannut synnyinkaupunkiinsa Turkuun tänä vuonna ravintolan Roster Turku.

Aihinen suosittelee myös välipaloina suosimaan terveellistä ruokaa.

– On tärkeätä syödä paljon rehellisesti itsetehtyjä välipaloja, ei siis mitään suklaapatukoita vaan aitoa ja terveellistä ruokaa. Esimerkiksi pähkinöitä voi syödä sellaisenaan. Nyt syksyn tullessa käyttäisin välipalojenkin valmistamisessa paljon värejä kuten paprikaa.

Aihinen suosittelee ihmisiä valmistamaan myös välipaloja käyttäen hyväksi luovuutta.

– Esimerkiksi smoothieiden valmistamisessa on vain taivas rajana. Smoothiet ovat innovatiivisia ja hauskoja. Inkivääri sopii hyvin syksyn märkiin ja pimeisiin maustamaan smoothieita. Myös minttu sopii hyvin maustamaan smoothieta. Fiilistelkää ja olkaa mielikuvituksellisia. Älkää aina tehkö samoja, vaan nähkää vaivaa ja olkaa rohkeita.

Tuorepuurot ovat Aihisen mukaan erinomaisia ja terveellisiä välipaloja, jotka on helppoa pakata mukaan. Tuorepuuroissa käytetään esimeriksi kaurahiutaleita, nestettä, jogurttia ja marjoja ja hedelmiä. Tuorepuuro jätetään yön yli tekeytymään jääkaappiin.

– Tuorepuuroja voi maustaa esimerkiksi passionhedelmällä tai tyrnimarjoilla. Niihin kannattaa laittaa aina paljon tuoreita marjoja mukaan. Kokeilkaa ihmeessä luovasti ja rohkeasti myös tuorepuurojen valmistamisessa ja käyttäkää sitä mielikuvitusta.

Myös erilaiset pastasalaatit ovat Aihisen mukaan erinomaisia välipaloja.

– Pasta tulee aina maustaa hyvin, sillä eihän pasta itsessään maistu miltään. Tuoreet yrtit sopivat hyvin pastaan mukaan. Pastaan voi laittaa oman maun ja mielen mukaan lisukkeita, jotka vielä antavat hyvää väriä ja hyvää makua. On kiva syödä, kun on kaunista.

Aihinen kannustaa ihmisiä myös syömään enemmän yhdessä ja laittamaan ruokaa yhdessä.

– Iloitkaa syömisestä ja nauttikaa yhdessä tekemisestä. Syöminen ja ruoanlaitto ovat iloisia asioita. Suomessa syödään aivan liian vähän yhdessä. Vähintään kerran viikossa suomalaisen perheen pitäisi syödä yhdessä.

Marianne Rovio

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.