Itse asiassa saat maksaa

Maksasta on tullu perjantain klassikkoannos ravintola Mamissa. Maksasta on tullu perjantain klassikkoannos ravintola Mamissa. Kuva: Heikki Möttönen

Aurajoen rannalla kymmenen vuotta toiminut Ravintola Mami luokitellaan suomalaisten ruokaravintoloiden kärkikastiin. Eikä syyttä. Sen mutkaton tyyli ja yksinkertaisen maukkaat ruoka-annokset jaksavat yllättää positiivisesti vuodesta toiseen. Mamin hengessä on myös jotain sopivan kodikasta. Ja palvelu, se todellakin pelaa.

Mami on tehnyt kaiken muun laadukkaan ruokatarjonnan lisäksi yhden yksittäisen todellisen ruokakulttuuriteon, eli tarjoamalla aina perjantaisin lounaaksi maksaa. Maksa itse -annoksesta onkin tullut todellinen perjantaiklassikko.

– Maksa-annos on ollut Mamin olemassaolon alusta asti joka perjantaina listallamme. Halusimme silloin jotain vähän erilaista lounaslistalle ja päätimme kokeilla maksaa. Emme todellakaan olleet varmoja sen vielä menekistä, mutta hyvinhän tuota tuntuu menevän, Mamin alkuperäisiin omistajiin kuuluva Sari Espola myöntää.

Monille ihmisille on jäänyt kouluajoilta jonkinasteinen trauma ruskeassa kastikkeessa lilluvista sitkeistä maksankimpaleista. Pikku hiljaa maksa onkin poistunut lähes kokonaan koulujen ruokalistoilta. Mamissa tämä maksakammo kannattaa käydä poistamassa. Niin se maailma muuttuu, nyt maksasta ollaan valmiita oikein maksamaan, ja joka perjantai.

– Monella asiakkaalla on ollut tosiaan mielessä se koulun maksakastike, mutta rohkeimmat ovat uskaltautuneet kokeilemaan, monet ovat ottaneet sitä toistekin. Toisethan rakastavat maksaa jo lähtökohtaisesti ja he tulevat tänne säännöllisesti perjantaisin sitä tänne nauttimaan, Espola kiittelee.

Kaiken kukkuraksi Mamin herkullista maksa-annosta tuunataan sopivin väliajoin, klassikon historiaa kuitenkin kunnioittaen.

– Pyrimme siihen, että maksa-annos on joka perjantai aina hieman erilainen. Puolukka ja persilja ovat ne ainoat pysyvät lisukkeet, Espola yllättää.

Espolan kehottaa kokeilemaan maksaa myös kotioloissa. Se on tunnetusti edullinen ja terveellinen raaka-aine.

– Maksa on erittäin maukas raaka-aine ja hyvä vetäytyminen pitää sen mehukkaana, Espola vinkkaa.

Espolan mukaan maksa taipuu moneksi, eikä sitä tarvitse valmistaa orjallisesti aina saman kaavan mukaan. Yleisesti ottaen sen parhaaksi kaveriksi mielletään perunamuusi, pekoni ja sipuli. Sekä tietysti ne puolukat.

– Jokaisella on varmasti ne omat suosikit maksan parhaaksi kaveriksi. Juomista olut ja punaviini toimivat aina maksan kanssa, hän vielä muistuttaa.

Heikki Möttönen

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.