Nivelrikkoa sairastaa yli miljoona suomalaista

Virpi Ukkonen Virpi Ukkonen Kuva: Elämäsi liitto ry

Elämäsi liitto ry järjestää Naantalissa Nivelet kuntoon -luennon keskiviikkona 11. lokakuuta kello 18–20.30 Kristoffer-salissa Opintiellä. Yleinen luulo on, että nivelsairauksista ei voi parantua, mutta se ei pidä paikkaansa.

Nivelrikkoa sairastaa yli miljoona suomalaista. Se on todellinen kansantauti, joka vie väkeä pitkille sairauslomille ja lopulta ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle.

Yleisesti uskotaan, että nivelrikko on etenevä sairaus ja menetettyjä nivelien rustoja ja selän välilevyjä ei saada enää toimintakykyiseksi eikä kivuttomiksi. Luullaan, että siitä ei voi parantua pysyvästi.

– Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, olen siitä elävä esimerkki sanoo Virpi Ukkonen Elämäsi liitto ry:n puheenjohtaja.

Ukkonen sai masentavia diagnooseja vuosina 1986–2010. Hän sai kuulla sairastavansa perinnöllistä nopeasti etenevää nivelrikkoa, joka oli jo useassa nivelessä. Sen lisäksi hänellä oli välilevyn pullistuma, selkäydinkanavan ahtauma, nikamansiirtymä ja postlaminektomia-oireyhtymä. Hänelle tehtiin 14 niveliin ja selkään kohdistettua leikkausta. Hän käveli kahdella kyynärkepillä vaivalloisesti ja luuli päätyvänsä lopulta pyörätuoliin. Toisin kävi, vaikka hänet oli luokiteltu jo invalidiksi.

Ukkonen meni fysioterapeutti, funktionaalisen lääketieteen asiantuntija Bengt Kevinin vastaanotolle Medilifeen Kotkaan, koska oli päättänyt kuntoutua keinolla millä hyvänsä. Nimittäin häät unelmien miehen kanssa olivat tulossa puolen vuoden päästä, eikä hän halunnut köpötellä kyynärkepeillä vihille

– Motivaationi kuntoutua oli todella suuri. Sanoin, Bengtille, että haluan itseni kävelykuntoon puolen vuoden sisällä, muistelee Ukkonen.

Vastaanotolla Ukkoselle selvisi, että paranemisprosessi tulisi olemaan nelivaiheinen, jossa ensimmäiseksi hoidettaisiin elimistön tulehdus pois. Tämä siitä syystä, että tulehdustilassa elimistö ei pysty parantumaan. Tulehdusta ryhdyttiin poistamaan elimistöstä ja otettiin myös huomioon vatsan ja suoliston kunto, koska suoliston hyvä kunto on kaiken paranemisen edellytys. Asian voi sanoa myös toisin päin. Huonosti voiva suolisto on kaikkien sairauksien äiti. Tulehduksen poistoon käytettiin muun muassa boswelliahappoa ja serratiopeptidaasientsyymiä.

Seuraavaksi ryhdyttiin kasvattamaan rustokudosta muun muassa kakkostyypin kollageenin avulla sekä kondroitiinisulfaatilla, mangaanilla ja C-vitamiinilla, D-vitamiinia unohtamatta.

Sitten keskityttiin kuormitusvirheiden korjaamiseen ja harjoitteisiin eli virheasennot korjattiin fysioterapian ja tukipohjallisten avulla. Ukkoselle laadittiin myös yksilöllinen liikunta-ohjelma.

Koko hoidon aikana Ukkonen nautti ravintotehosteita, jotka poistivat elimistöstä tulehdusta ja kasvattivat uutta rustoa ja välilevyjä.

Neljäs vaihe oli varmistaa, että ravinteet pääsevät kehossa sinne, missä parannusta tarvittiin. Siihen oli apuna magneettiterapia sekä D-vitamiini valmiste, joka sisälsi ubikonia ja rannikkomännynkuoriuutetta.

Ukkonen noudatti fysioterapeutti Kevinin ohjeita tunnontarkasti ja sai kuin saikin itsensä hääkuntoon. Kevin oli häntä varoitellut, että jos ihminen on sairastanut kymmeniä vuosia, niin ei hetkessä ihmeitä tapahdu. Tosin keho pystyy parantamaan itse itsensä yllättävän lyhyessä ajassa, jos sille antaa paranemisen edellytykset.

– Lupasin Bengtille, että jos näillä ohjeilla olen kahden vuoden jälkeen paranemisestani vielä kunnossa, minusta tulee tämän asian matkasaarnaaja. Haluan kertoa tarinani myös muille.

– Nyt voin paremmin kuin koskaan. Vastoin lääkäreiden ennusteita olen saanut niveleni ja selkäni kuntoon. Rustokudos on vahvistunut, tekonivelleikkaus peruuntui, eikä selän luudutusleikkauksia ole tarvinnut enää tehdä. Siinä ohessa sain suolistoni myös kuntoon. Kyseessä ei ollut mikään ihmeparantuminen, ainoastaan sitouduin hoito-ohjelmaan, selvittää hersyvä Ukkonen.

Nykyisin hänellä ei ole mitään pysyvää lääkitystä, ainoastaan ravintotehosteet. Panacodit ja sirdaludit ovat vaihtuneet luonnonlääkkeisiin.

Jo eläkkeelle kertaalleen passitettu Ukkonen palasi työelämään. Nyt hän työskentelee osa-aikaisena toimitusjohtajana QMedillä, joka valmistaa ravintotehosteita muun muassa nivelsairauksista kärsiville sekä järjestää luentoja perustamassaan yhdistyksessä Elämäsi liitto ry:ssä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Syöpätutkimusta ja genetiikkaa Saarekkeessa

Mynämäen iltakoulussa päästään 18. heinäkuuta kello 18–19 tutustumaan tutkijan työhön, kun genetiikan yliopisto-opettaja, tutkijatohtori Niina Santio kertoo syöpätutkimuksesta ja genetiikasta.

Yrityskauppa riskittömämpi kuin uuden yrityksen perustaminen

Suomessa on kymmeniä tuhansia eläkeikää lähestyviä yrittäjiä, joilla ei ole tietoa, miten eläkkeelle siirtyminen tapahtuisi ja mistä löytyisi yritystoiminnalle jatkaja. Tyypillisesti kyse on pienyrittäjästä, jolla on huoli työntekijöiden tulevaisuudesta ja siitä, että oma omaisuus on kiinni yrityksessä. Liiketoiminta kuihtuu, kun yrityksen näkymät ovat epävarmat.

Auto istuu tiukemmin omissa käsissä yli 35-vuotiailla

Suomalaiset autokaupoilla 2018 -tutkimus luotasi omaan autoon ja yhteisomistuksessa olevaan autoon liittyviä näkemyksiä. Oman auton omistaminen koetaan edelleen tärkeäksi sekä asenteissa että tottumuksissa. Kimpassa omistettu kulkupeli koetaan vaihtoehdoksi autottomien tai vähän ajavien talouksien keskuudessa.

Uusi mökki helposti

Finsilva Oyj, Kiinteistömaailma-ketju ja Kontio Oy tuovat markkinoille uudenlaisen vaihtoehdon rakennuttaa moderni vapaa-ajanasunto rantatontille. Mökkivalmis-palvelulla ostaja voi hankkia rakennusvalmiin tontin, hirsihuvilan avaimet käteen -rakennettuna ja rahoituspaketin koko projektille. Joka neljäs suomalainen haluaisi hankkia uuden kesämökin. Mökkikannasta kuitenkin lähes 40 prosenttia on yli 50 vuotta vanhoja.

Artesaanisiiderit uusin trendi

Artesaanisiiderit ovat olleet kovassa nosteessa USA:ssa jo pidemmän aikaa ja trendi on rantautumassa Suomeen. Suurin ero artesaanisiiderissä verrattuna perinteisiin siidereihin on niiden pohjassa. Perinteiset valtavirran siiderit tehdään omenaviinipohjaan, kun taas artesaanisiiderit tehdään aina tuorepuristettuun omenamehupohjaan.

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia, joka vahvistaisi oppijan polkua jo esi- ja perusopetuksessa ja pitäisi mukana nuoret, joille toisen asteen opinnot ovat nyt hankalia.

Urheilu

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.