Kirjamessuilla yli 21 500 kävijää

Kirjamessujen suosio kestää. Kirjamessujen suosio kestää. Kuva: Lennart Holmberg

Messukeskuksessa 6.-–8. lokakuuta järjestetyt messut kokosivat yhteen 787 esiintyjää ja 490 ohjelmanumeroa. Näytteilleasettajia Kirjamessuilla oli noin 140. Kävijöitä tämän vuoden tapahtumassa oli yli 21 500. Samaan aikaan Kirjamessujen kanssa järjestettiin Turun Ruoka- ja Viinimessut.

Suomen juhlavuoden kunniaksi Kirjamessut nosti valokeilaan kotimaisen kirjallisuuden. Messulavoilla haastateltiin kirjasyksyn nimiä Alexander Stubbista Esko Valtaojaan. Messuilla esiintyi myös ruotsalainen mediapersoona ja sarjakuvataiteilija Liv Strömquist. Ensi vuoden Kirjamessujen teemana on naapurimaamme Viro.

Ohjelmapäälliköinä toimivat tänä vuonna kirjailijat Salla Simukka, Tommi Kinnunen ja Siri Kolu.

– Messuilla kierrellessä on huomannut tämän vuoden teemamme Yksi maa, monta ääntä on selvästi toteutuneen. Mukana on ollut todella monipuolisia puheenvuoroja kotimaisen kirjallisuuden kentältä, Kinnunen toteaa.

– Erityisesti on ilahduttanut se, että runous veti auditoriosalin täyteen väkeä, kun ohjelmassamme oli runouskeskustelu, jossa Anna Kortesalmi haastatteli Jenni Haukiota, Tapani Kinnusta ja Anja Salokannelta, Simukka kertoo.

Kirjamessujen uutuuksiin kuului tänä vuonna muun muassa uudistunut lasten alue.

– Lasten alueesta olen ollut suorastaan lapsellisen ylpeä. Yleisö on todella löytänyt lasten alueen, ja siitä on tullut paljon hyvää palautetta. Alueella on pyörinyt ohjelmaa ja mukana on myös sanataideparkki, jonne on voinut jättää lapsen hoitoon, Simukka sanoo.

Päätöspäivä sunnuntai toi Kirjamessuille aivan uusiakin kävijöitä kun messuilla vietettiin cosplay-teemaa. Messuilla muun muassa järjestettiin muun muassa parhaan cosplay-asun kisa. Loppukilpailuun osallistui 30 cossaajaa.

– Meillä myynti nousi selvästi viime vuonna, ja tänä vuonna määrä kohosi samoihin lukuihin. Tapahtuman jälkeen meille ei jää montaakaan kirjaa vietäväksi takaisin kotiin, kertoo Bonnier Kirjat Suomi Oy:n toimitusjohtaja Timo Julkunen.

Vuosittain suurta yleisösuosiota nauttii Turun Seudun Äidinkielenopettajien osasto, jossa oppilaat haastattelevat kirjailijoita. Turun klassillisen lukion toisen vuoden oppilas Vilma Meriö haastatteli jääkiekkoilijaa ja juuri kirjansa julkaissutta Jere Karalahtea.

– Se oli jännittävä hetki. Kuulin vasta aamulla, että haastattelen Karalahtea, koska alkuperäinen haastattelija oli sairastunut. Karalahti oli kuitenkin mukava, ja muutenkin olen messuilla päässyt haastattelemaan aivan mahtavia ihmisiä, Meriö hehkuttaa.

Kirjamessuilla nähtiin myös monia palkintojenjakoja sekä muita kirja-alan kohokohtia. Päätöspäivänä sunnuntaina Suomen Kirjailijaliitto jakoi Turun Kirjamessuilla palkintonsa, 10 000 euroa. Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto myönnettiin kirjailija Kaiho Niemiselle ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Tirlittan-palkinto puolestaan kirjailija Esko-Pekka Tiitiselle.

Ruoka- ja Viinimessujen kävijätutkimuksen mukaan ruokamessuilla eniten kiinnostuvat näytteilleasettajien osastot. Tänä vuonna osastojen erityisesti visuaalinen ilme ja sisällöllinen monipuolisuus keräsivät kiitosta.

− Osallistuminen on selvästikin nouseva trendi. Messukävijät haluavat itse kokeilla, maistaa, kokeilla ja kysellä, luonnehtii projektijohtaja Päivi Järvelä alan messujen kehittymistä.

Suurten yritysten, kuten Atrian ja Lidlin lisäksi paikalla olivat myös lukuisat pienemmät tuottajat lähiruokateemalla. Messuilla päästiin esimerkiksi sirkkojen ja lupiinin makuun. Viinialueella saatiin tietoa ja maistatusta uusimmista viineistä.

Messujen kokkikouluissa opeteltiin tänä vuonna paistamaan oikeaoppisesti pihvejä, tekemään smoothie ja valmistamaan sushia. Kokkikouluihin osallistui noin 200 messukävijää. Tastingit eli maistelutilaisuudet ovat yksi suosituimmista sisällöistä. Atrian Meet Meat -maisteluun osallistui viikonlopun aikana tuhansia vieraita.

Lounais-Suomen ruokakulttuuriyhdistys Kaffeli ry palkitsi ruokakulttuurin edistämisestä Kotipellon puutarhan ja Ruoka- ja Viinimessujen pitkäaikaisen ja tänä vuonna eläkkeelle siirtyvän projektijohtaja Päivi Järvelän.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Pyhärannan maastopaloalueelta evakuoitu yli 20 ihmistä

Poliisi on avustanut Varsinais-Suomen pelastuslaitosta Pyhärannan maastopalon sammutustöissä. Paloalueelta ja sen tuntumasta on evakuoitu yli 20 ihmistä. Evakuoinnit ovat tapahtuneet Rantatien itäpuolen kiinteistöistä. Rantatien länsipuolen asukkaita on vielä päästetty kiinteistöilleen. Tämän päivän aikana poliisi on evakuoinut neljä taloutta.

Sinilevät runsastuneet edelleen Lounais-Suomen merialueilla

Kuluvalla viikolla sinilevätilanne on pahentunut Saaristomerellä. Levää on eniten eteläisellä Saaristomerellä: viime päivinä Nauvon ja Korppoon pääsaarten eteläpuolisella merialueella on havaittu laajoja sinileväkukintoja. Myös Rymättylän ja Houtskarin välisellä merialueella levää on runsaasti.

Orionin liikevaihto ja voitto putosivat

Orionin toimitusjohtaja Timo Lappalainen.

Orionin liikevaihto oli tammi–kesäkuussa oli 493 miljoonaa euroa. Liikevaihto oli 526 miljoonaa euroa viime vuoden tammi–kesäkuussa.

Huolto sulkee vesijohdon Yliopistonkadulla myöhään illalla

Turun Vesihuolto Oy ilmoittaa, että Yliopistonkadulla tehdään torstaina kello 21 alkaen vesihuollon saneeraukseen liittyviä vesijohtotöitä. Töiden on suunniteltu valmistuvan illan ja yön aikana. Vesi on suljettuna kello 21–2 osoitteessa Yliopistonkatu 19 välttämättömien johtotöiden vuoksi.

Birgitan yötä vietetään Naantalissa

Birgitan yötä vietetään jälleen Naantalissa torstaina 19. heinäkuuta.

Naantalin idyllisessä vanhassakaupungissa torstaina 19. heinäkuuta järjestettävä Birgitan yö -tapahtuma tarjoaa runsaasti kulttuurielämyksiä. Erilaisia tapahtumia löytyy sekä katujen varsilta että puistoista ja taidegalleriat ovat avoinna.

Puolet suomalaisista ei tunne roaming-hinnoittelua

Lomakautena matkustellaan paljon, erityisesti ulkomaille. Reissun lähestyessä ihmetyksen aiheeksi nousee herkästi, että mihin kaikkeen omaa puhelinta voikaan käyttää sekä missä ja mihin hintaan. Monet suomalaisten lempilomakohteista kuuluvat EU-alueeseen, mikä tarkoittaa, että nykyään kuitenkin rantalomallakin voi soittaa, tekstailla, kuunnella äänikirjoja ja surffata internetissä lähes yhtä huoletta kuin kotimaassa.

Kyrön alikulkusilta valmis

Kyrön alikulkusillan vihkiäisiä vietettiin keskiviikkona toripäivän yhteydessä. Silta, tie ja katuyhteydet otettiin käyttöön.

Tieliikenteessä kuoli yhdeksän ihmistä kesäkuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 6/2018. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui kesäkuussa 416 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli yhdeksän ja loukkaantui 540 ihmistä. Kuolleita oli seitsemän vähemmän ja loukkaantuneita 27 enemmän kuin vuoden 2017 kesäkuussa.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.