Älykkäät lamput on helppo asentaa

Kuva: PhonlamaiPhoto

Energiatehokkailla älylampuilla saa kotiin uutta ilmettä ilman remonttia tai sähkömiehen apua. Älylampuista löytyy erilaisia vaihtoehtoja, ja niissä voidaan ohjata valon määrää tai valon värilämpötilaa. Yksinkertaisimmat vaihtoehdot toimivat räpsäyttämällä valokatkaisijaa, mutta niihin sisältyy tavallisesti vain yksi toiminto. Monitoimisempia älylamppuja voi puolestaan ohjata etänä mobiilisovelluksen avulla.

– Älylamppujen asentaminen on todella helppoa. Ostat vain lampun, ruuvaat sen kiinni ja asennat kännykkään etäohjattavan sovelluksen. Tai jos hankit yksinkertaisemman älylapun, riittää että säädät sitä valokatkaisijalla. Eikä valokatkaisijaa tarvitsee vaihtaa, vaan se toimii ihan sellaisenaan. Älylamput ovat todella helppo vaihtoehto luoda kotiin uutta tunnelmaa, kertoo asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Älylampuissa on perinteiset lamppukannat, joten ne soveltuvat tavallisiin kodin valaisimiin. Älylamput toimivat LED-valoilla, joten ne ovat samalla myös energiaa säästävä vaihtoehto. Kodin energiatehokkuus parantaa kokonaisuudessaan, jos vaihtaa vanhat lamput ledeiksi.

Älylamppujen erikoisominaisuus on kuitenkin se, että niillä voi luoda hyvin erilaisia valaistusmahdollisuuksia kotiin.

– Älylamppujen ansiosta samalla valaisimella on mahdollista luoda tunnelmia ja tarpeellista työvalaistusta yksinkertaisimmillaan perinteisen valokatkaisimen avulla. Yhdellä valaisimella voi helposti toteuttaa erilaisia valaistusolosuhteita tilanteen ja tarpeen mukaan. Riittävä valaistus on tärkeää etenkin ikääntyville arkiaskareiden sujuvuuden ja turvallisuudenkin varmistamiseksi

Lisäksi niitä voi etäohjata. Jos esimerkiksi aamulla herätessään haluaa valoa, voi lampun ajastaa syttymään tiettynä kellonaikana. Mobiilisovellukseen voi kytkeä useampia lamppuja, ja niitä voi ohjailla kännykällä mistä tahansa.

– Kodissa tarvitaan valoa erilaisiin tarkoituksiin. Monipuolisempia ominaisuuksia haluavan kannattaa satsata älylamppuihin, joita ohjataan kännykän sovelluksella tai kaukosäätimellä. Niillä voi säätää ja ohjata valaistuksen kirkkautta ja värisävyjä tai ajastaa oman tarpeen mukaan. Niitä voi sytyttää etänä myös vaikka lomalla ollessa.

Suur-Uskin mukaan valaistuksenohjausjärjestelmiä asennetaan tavallisesti uudiskohteisiin, mutta älylampuilla saadaan ohjattua valaistusta helpolla asennuksella sekä uudiskohteisiin sekä vanhempiin rakennuksiin.

– Älylamput ovat kuitenkin yllättävän helppoa asentaa, jotta niitä olisi helppoa laittaa yhtä lailla muihin kuin uudiskohteisiin. Uusilla älylampuilla valaistuksen ohjaus onnistuu ilman rakenteisiin asennettavaa kotiautomaattijärjestelmää.

Marianne Rovio

Volter Kilpi -viikolla ennätysyleisö

Vissi humaus ja hengen ylennys Katriina Karikosken taidegalleriassa.

Kirjailija Volter Kilvelle omistettua Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikkoa vietettiin viime viikolla Kustavissa 11.–15. heinäkuuta. Tapahtuman teemana oli Kärhämä – sota, riita ja ristiriita osin sadan vuoden takaista sisällissotaa muistaen. Viiden päivän aikana kirjallisuusviikolla vieraili yli 4 600 kirjallisuuden ja kulttuurin ystävää, mikä on enemmän kuin aiempina vuosina.

Lakimiesliitto: Seksuaalirikoksia koskeva lainsäädäntö uudistettava

Lakimiesliitto esittää, että seksuaalirikoksia koskeva lainsäädäntö tulisi uudistaa. Vaatimuksen taustalla on erityisesti raiskaustuomioiden ympärillä viime aikoina käyty keskustelu ja esitys suostumuksen puutteen ottamisesta raiskauksen tunnusmerkistöön. Samoin keskustelua on herättänyt tapaus, jossa sukupuoliyhteys 10-vuotiaan tytön kanssa ei ollut törkeä raiskaus, vaan lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö.

Saarikko: Oikeus osa-aikatyöhön olisi perheiden parhaaksi

Annika Saarikko.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ehdottaa työelämän joustoja aidoksi oikeudeksi jokaiselle työntekijälle. Saarikko nosti asian esille keskustan ministeritentissä SuomiAreenassa tiistaina.

Jo lähes kolmasosa verkko-ostoista tehdään mobiilisti

Mobiilimaksaminen on yleistynyt suomalaisessa verkkokaupassa vauhdilla: jo lähes kolmasosa verkko-ostoista tehdään mobiilisti. Maksuturva Group Oy on solminut yhteistyö- ja jakelusopimuksen OP Ryhmään kuuluvan Pivo Wallet Oy:n kanssa.

Poraus sulkee kaistan Pansiontiellä

Poraustyö sulkee vasemmanpuoleisen ajokaistan Pansiontiellä Juhana Herttuan puistokadun ja Nosturinkadun välillä 18.–20. heinäkuuta kello 8.30–16.

Arkeologiset kaivaukset avoinna yleisölle perjantaina

Yleisö pääsee tutustumaan torin arkeologisiin kaivauksiin perjantaina 20. heinäkuuta.

Kauppatorin laajat arkeologiset kaivaukset avautuvat yleisölle perjantaina 20. heinäkuuta. Muuritutkimus Oy järjestää opastettuja esittelykierroksia kaivausalueelle kello 9–16.30. Noin 20 henkilön kokoisia ryhmiä otetaan sisään alueelle noin kymmenen minuutin välein Eerikinkadun ja Aurakadun kulmasta. Ennakkovarauksia kierroksille ei oteta, eli sisään alueelle pääse jonottamalla.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.