Pita gyros palasi kaupunkiin

Kokki Georgios Giakoumogiannakis leikkaa gyros-lihaa. Kokki Georgios Giakoumogiannakis leikkaa gyros-lihaa. Kuva: Heikki Möttönen

Kreikkalainen Eleni Panagopoulou saapui Turkuun ravintola-alan töihin, kun hänen enonsa pyöritti Athene-ravintolaa suomalaisen vaimonsa kanssa Itäisellä Pitkälläkadulla. Panagopoulou tottui pohjoiseen elämänmenoon ja kouluttautuikin Suomessa kokiksi. Hän houkutteli myöhemmin Suomeen myös kreetalaisen ystävänsä, Georgios Giakoumogiannakiksen ja he perustivat kreikkalaistyylisen kahvilan Eerikinkadulla.

Turkulaisilla alkoi olla kuitenkin kova ikävä myös lämpimiä kreikkalaisia ruokia ja niinpä Humalistonkadun Taverna Kalimera sai alkunsa. Kauan ei kestänyt, kun Taverna Kalimera sai sisarravintolan Hansakortteliin. Suomalaiset ovat matkustelleet paljon Kreikan saarissa ja välimerellinen paikallinen lempeä keittiö on tullut näin monille tutuksi. Turun kokoisessa paikassa pitääkin ehdottomasti olla myös kreikkalaista ruokakulttuuria kaikkien ulottuvilla.

– Yritys sai alkunsa kahden ystävän unelman pohjalta. Meillä molemmilla on alan koulutus ja Turusta puuttui taas kreikkalainen ravintola. Taverna Kalimera on muuten ainoa paikka Suomessa, josta saa aitoa kreikkalaista pita gyrosta. Monet ovat jo huomanneet, että pita gyros on aika hyvä vaihtoehto esimerkiksi kebabille, Panagopoulou vinkkaa.

Giakoumogiannakis esittelee samalla herkullisen näköistä gyros-varrasta, joka sisältää yleensä kanaa tai possua. Gyros-liha tarjoillaan pitaleivän sisällä vihannesten kera. Vihannekset koostuvat yleensä sipulista, tomaatista, kurkusta ja salaatista. Jogurttipohjainen tzatsiki-kastike viimeistelee todella herkullisen kokonaisuuden.

Kreikkalaiseen keittiöön kuuluvat olennaisesti monessa muodossa muun muassa pinaatti, munakoiso, oliiviöljy, oliivit sekä feta- ja saganaki-juustot. Taverna Kalimera on tuonut valikoimiinsa myös erilaisia juomia Kreikasta. Eli paikallisia puna- ja valkoviinejä, olutta, ouzoa, Epsa-limonadeja, Suroti-kivennäisvettä sekä mehuja.

– Tuomme aitoja raaka-aineita Kreikasta. Ruokalistaltamme löytyy myös kreikkalaisia mezejä, moussakaa, salaatteja, tyypillisiä kreikkalaisia liharuokia, kuten vartaita sekä paikallisia jälkiruokia. Lounasta tarjoamme joka arkipäivä klo 11-15, Panagopoulou muistuttaa.

Kuten nimi Taverna Kalimera kertoo, kyseessä on rento kreikkalaishenkinen taverna.

– Taverna on sellainen paikka, jonne tullaan rennosti seurustelemaan ja nauttimaan hyvistä ruoista ja juomista hyvien ystävien kanssa, Panagopoulou painottaa.

Heikki Möttönen

Syöpätutkimusta ja genetiikkaa Saarekkeessa

Mynämäen iltakoulussa päästään 18. heinäkuuta kello 18–19 tutustumaan tutkijan työhön, kun genetiikan yliopisto-opettaja, tutkijatohtori Niina Santio kertoo syöpätutkimuksesta ja genetiikasta.

Yrityskauppa riskittömämpi kuin uuden yrityksen perustaminen

Suomessa on kymmeniä tuhansia eläkeikää lähestyviä yrittäjiä, joilla ei ole tietoa, miten eläkkeelle siirtyminen tapahtuisi ja mistä löytyisi yritystoiminnalle jatkaja. Tyypillisesti kyse on pienyrittäjästä, jolla on huoli työntekijöiden tulevaisuudesta ja siitä, että oma omaisuus on kiinni yrityksessä. Liiketoiminta kuihtuu, kun yrityksen näkymät ovat epävarmat.

Auto istuu tiukemmin omissa käsissä yli 35-vuotiailla

Suomalaiset autokaupoilla 2018 -tutkimus luotasi omaan autoon ja yhteisomistuksessa olevaan autoon liittyviä näkemyksiä. Oman auton omistaminen koetaan edelleen tärkeäksi sekä asenteissa että tottumuksissa. Kimpassa omistettu kulkupeli koetaan vaihtoehdoksi autottomien tai vähän ajavien talouksien keskuudessa.

Uusi mökki helposti

Finsilva Oyj, Kiinteistömaailma-ketju ja Kontio Oy tuovat markkinoille uudenlaisen vaihtoehdon rakennuttaa moderni vapaa-ajanasunto rantatontille. Mökkivalmis-palvelulla ostaja voi hankkia rakennusvalmiin tontin, hirsihuvilan avaimet käteen -rakennettuna ja rahoituspaketin koko projektille. Joka neljäs suomalainen haluaisi hankkia uuden kesämökin. Mökkikannasta kuitenkin lähes 40 prosenttia on yli 50 vuotta vanhoja.

Artesaanisiiderit uusin trendi

Artesaanisiiderit ovat olleet kovassa nosteessa USA:ssa jo pidemmän aikaa ja trendi on rantautumassa Suomeen. Suurin ero artesaanisiiderissä verrattuna perinteisiin siidereihin on niiden pohjassa. Perinteiset valtavirran siiderit tehdään omenaviinipohjaan, kun taas artesaanisiiderit tehdään aina tuorepuristettuun omenamehupohjaan.

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia, joka vahvistaisi oppijan polkua jo esi- ja perusopetuksessa ja pitäisi mukana nuoret, joille toisen asteen opinnot ovat nyt hankalia.

Urheilu

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.