Kun pastasta tuli ammatti

Marika Mulari valmistamaa tuorepastansa Italiasta tuodulla pastakoneella. Marika Mulari valmistamaa tuorepastansa Italiasta tuodulla pastakoneella.

Paimiolainen Marika Mulari on aina pitänyt italialaisesta ruoasta. Hän viihtyy keittiössä kokeilemassa erilaisia reseptejä ja valmistaa mielellään pastaruokia. Muutama vuosi sitten hän hankki itselleen pienen käsikäyttöisen pastakoneen, jolla alkoi valmistaa itse pastaa. Siitä syntyi idea oman pastan valmistamisesta kaupalliseen tarkoitukseen.

– Valmistaessani itse kotona pastaa vehnäjauhoista ja kananmunista huomasin, kuinka herkullista se on. Toivoisin, että Suomessa opitaan syömään pastaa italialaiseen tapaan, sillä Italiassa valmistetaan hyvää pastaa lisäämällä vaikka vain valkosipulia ja oliiviöljyä. Pasta ei välttämättä tarvitse aina raskasta jauhelihakastiketta seurakseen, sanoo Mulari valmistaessaan tuorepastasta-annosta, joka on höystetty tomaatilla, basilikalla, valkosipulilla ja buffalomozzarellalla.

Nyt Mulari valmistaa ja pakkaa tuorepastaa myyntiin omassa Egget Pastaamossaan, joka on rakentunut hänen kotinsa autotalliin. Yritystoiminta alkoi toukokuussa.

– Ruoanlaitto on ollut minulle aina rakasta, joten nyt elämänmuutoksen myötä tällainen oma yritys tuntui todella hyvältä vaihtoehdolta. Valmistan tuorepastaa eri muoteilla. Minulla on parhaillaan myynnissä muun muassa fusillia, campanellia, tagliatellea ja pyöreää nauhamaista pastaa. Myös pastalevyjä on mahdollisuus valmistaa.

Tuorepasta on nopeata valmistaa ja siitä saa helposti maukkaan aterian myös kiireisempikin.

– Tuorepasta lisätään kiehuvaan veteen, ja noin kahdessa ja puolessa minuutissa se on valmista. Tärkeätä on antaa sille makua pienin lisäyksin, kuten vaikka yrteillä, öljyllä tai kermalla.

Mularille tärkeätä on eettisyys. Mulari haluaa valmistaa pastaa kotimaisista raaka-aineista, joita hän myy parhaillaan lähinnä lähiruokapiireissä ja sadonkorjuumarkkinoilla.

– Tuorepasta on mennyt hyvin kaupaksi ja lähiruoan suosio on todella suurta. Käytän raaka-aineina kotimaisia, lähellä tuotettuja aineksia. Vehnäjauhot tulevat lähimyllystä ja munat kanalasta, jossa kanat saavat liikkua ulkona vapaana.

Mularilla on kotona myös omia vapaita kanoja, mutta niiden munia hän ei voi vielä käyttää, koska kanala tulisi rekisteröidä munapakkaamoksi.

Mulari miettii myös pakkausmateriaalin käyttöä myymässään pastassa.

– Pasta tuodaan Italiasta muoviin pakattuna, lähiruokapastan haluan myydä ekologisemmin pakattuna. Tällä hetkellä käytän leivosaterioita.

Marianne Rovio

Saarikko: Oikeus osa-aikatyöhön olisi perheiden parhaaksi

Annika Saarikko.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ehdottaa työelämän joustoja aidoksi oikeudeksi jokaiselle työntekijälle. Saarikko nosti asian esille keskustan ministeritentissä SuomiAreenassa tiistaina.

Jo lähes kolmasosa verkko-ostoista tehdään mobiilisti

Mobiilimaksaminen on yleistynyt suomalaisessa verkkokaupassa vauhdilla: jo lähes kolmasosa verkko-ostoista tehdään mobiilisti. Maksuturva Group Oy on solminut yhteistyö- ja jakelusopimuksen OP Ryhmään kuuluvan Pivo Wallet Oy:n kanssa.

Poraus sulkee kaistan Pansiontiellä

Poraustyö sulkee vasemmanpuoleisen ajokaistan Pansiontiellä Juhana Herttuan puistokadun ja Nosturinkadun välillä 18.–20. heinäkuuta kello 8.30–16.

Arkeologiset kaivaukset avoinna yleisölle perjantaina

Yleisö pääsee tutustumaan torin arkeologisiin kaivauksiin perjantaina 20. heinäkuuta.

Kauppatorin laajat arkeologiset kaivaukset avautuvat yleisölle perjantaina 20. heinäkuuta. Muuritutkimus Oy järjestää opastettuja esittelykierroksia kaivausalueelle kello 9–16.30. Noin 20 henkilön kokoisia ryhmiä otetaan sisään alueelle noin kymmenen minuutin välein Eerikinkadun ja Aurakadun kulmasta. Ennakkovarauksia kierroksille ei oteta, eli sisään alueelle pääse jonottamalla.

Kaivoja korjataan Puistokadulla

Kaivojen korjaus haittaa liikennettä Puistokadulla Ratapihankadun ja Puutarhakadun välillä 18.–20. heinäkuuta kello 7–15.

Sika- ja nautatilat epävarmoja jatkostaan

Suomalaiset lihatilat eivät ole tyytyväisiä tuotannon kannattavuuteen, mutta silti odotukset lähivuosille ovat valoisammat kuin kaksi vuotta sitten. Kantar TNS:n tuoreen selvityksen mukaan edelleen joka toinen sika- ja nautatila on epävarma tuotannon jatkamisesta vuoden 2025 jälkeen, mikä uhkaa vähentää suomalaista tuotantoa merkittävästi.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.