Mikä Turun seudun vedessä oikein maksaa?

Täällä juomavetemme syntyy. Turun Seudun Vesi Oy:n raakavedenottamon edustalla Kokemäenjoessa on ympäri vuoden öljysuojat estämässä öljyvuotojen pääsyn putkistoon. Täällä juomavetemme syntyy. Turun Seudun Vesi Oy:n raakavedenottamon edustalla Kokemäenjoessa on ympäri vuoden öljysuojat estämässä öljyvuotojen pääsyn putkistoon. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Veden hintaerot puhuttavat tuon tuosta etenkin Turun ympäristökunnissa, jossa vesimaksut ovat tuntuvasti korkeammat kuin Turussa. Monia asia hämmentää siksi, että niin turkulaiset kuin naapurikuntalaisetkin lorottavat hanasta tismalleen samaa Kokemäenjoen vettä, joka muuttuu Virttaankankaalla juomakelpoiseksi tekopohjavedeksi.

Edullisinta vesi on Turussa, jossa puhdasvesikuution ja jätevesikuution yhteenlaskettu hinta on 3,67 euroa. Tämän verran siis maksaa, kun käyttää tuhat litraa vettä ja laskee koko määrän viemäriin jätevedeksi. Turku perii lisäksi vesimittarin kokoon perustuvaa perusmaksua, joka on edullisimmillaan omakoti- ja pientaloissa 11,16 euroa kuukaudessa, siis muutaman vesikuution hinta.

Kalleinta vettä valutetaan Raisiossa, jossa puhtaan veden ja jäteveden yhteenlaskettu kuutiohinta on 6,14 euroa. Vesimittariperusteinen kuukausimaksu on Raisiossa halvimmillaan 16,12 euroa kuussa. Sama vesi on Raisiossa siis liki 1,7 kertaa kalliimpaa kuin Turussa.

Tekopohjaveden valmistuksesta ja myynnistä vastaa yhdeksän kunnan yhteisesti omistama vesitukkuyhtiö Turun Seudun Vesi Oy (TSV), joka myy vettä kaikille osakkailleen samaan hintaan. Tämä on kuitenkin pelkän veden osuus, sillä hinnan päälle tulevat tekopohjavesihankkeen pääomakustannukset sen perusteella, minkä verran kukin kunta vesiosuutta yhtiöstä omistaa. Joidenkin kuntien ostohintaa nostaa oma syöttölinjasto.

– Turku maksaa TSV:lle vedestä noin 80 senttiä kuutiometriltä. Tästä hinnasta veden osuus on enintään 25 senttiä kuutiolta ja se hinta on kaikille osakaskunnille sama. Loppu on pääomakuluja, eli yhtiön lainalyhennyksiä ja korkoja, joissa on suuria kuntakohtaisia eroja, selventää Turun vesihuolto Oy:n toimitusjohtaja Irina Nordman.

Kuntien ostohinnat ovat siis merkittävästikin eri suuruisia.

Turku myy vettä asukkailleen yli kaksinkertaisella hinnalla ostohintaansa nähden, mutta väliraha ei päädy suoraan viivan alle liikevoitoksi.

– Veden asiakashintaan vaikuttavat muun muassa jakeluverkoston rakentamis- ja ylläpitokustannukset.

Jäteveden käsittelylle on omat verkostonsa ja kulunsa, jotka ovat Turussa kirjanpidollisesti samaa suuruusluokkaa vedenjakelun kanssa. Lisäksi kunnan vesihuollon kontolla ovat hulevedet, eli luonnolliset sade- ja valumavedet. Koska Turussa ei kerätä erillistä hulevesimaksua, koituu hulevesistä Turulle vuosittain yli miljoonan euron kirjanpidolliset kulut (1 308 379 euroa vuonna 2016).

Tappio katetaan puhtaan veden ja jäteveden myynnin ja käsittelyn tuotoilla. Turun vesihuolto Oy:ssä puhtaan veden tilikauden ylijäämä oli viime vuonna 880 525 euroa, jäteveden ylijäämän ollessa 3 776 031 euroa. Siten Turun vesihuolto Oy:n viime tilikauden lopullinen ylijäämä, eli laskennallinen tuotto, oli 3 348 177 euroa.

– Joillakin naapurikunnilla on omia vedenottamoita ja puhdistamoita, jotka vaikuttavat kustannuksiin. Verkostokustannus on kaikille iso kuluerä. Meillä Turussa on asutustiheydestä johtuen paras tehokkuus, mikä selittänee meidän alhaisimman veden hintamme, sanoo Nordman.

Juttua korjattu: Myös Raisiossa on käytössä vesimittariperusteinen kuukausimaksu.

Teemu P. Peltola

Lotossa yksi täysosuma

Lauantain lottoarvonnassa (kierros 33/2018) löytyi yksi 7 oikein -tulos. 2,4 miljoonan euron voitto matkasi pelaajalle, joka oli pelannut lottorivinsä Forssan Prismassa.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Alkuvuonna syntynyt yli 1 500 lasta viime vuotta vähemmän

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli heinäkuun lopussa 5 517 887. Maamme väkiluku kasvoi tammi-heinäkuun aikana 4 757 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 8 731 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 974 vähemmän kuin kuolleita.

Kortiton huumekuski poliisin haaviin Eteläkaarella

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 9.36 Turussa Eteläkaarella henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille ja kannabikselle, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia.

Maa- ja metsätalousministeriö päätti punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista

Punasotkan metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi.

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut asetukset punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista. Punasotkan ja tukkakoskelon metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi. Vastaava kielto koskee sisämaassa metsästettävää allia. Merialueilla allin metsästystä rajoitetaan metsästäjäkohtaisella saaliskiintiöllä, joka rajoittaa metsästyksen enintään viiteen alliin vuorokaudessa.

Kaupunki
Kulttuuri

Sumu Big Band syyskuussa Naantaliin

Sumu Big Band with Stringsin Ella & Frank -konsertit kuultiin toukokuussa niin Turussa kuin Salossakin. Yleisön pyynnöstä kokoonpano esittää ohjelmiston vielä kerran syyskuussa Naantalissa, ja solisteina ovat tietenkin Suomen Ella ja Frank, eli Aili Ikonen ja Sami Pitkämö . Konsertissa kuullaan niin Ella Fitzgeraldin ja Frank Sinatran tunnetuiksi tekemiä jazz-klassikoita kuin Ailin ja Samin omaakin ohjelmistoa. Orkesteria johtaa kapellimestari Rami Koskinen .
Urheilu

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Otteluanalyysi: KuPS katkaisi Interin putken

Otso Virtanen.

Interillä oli alla viisi tappiotonta ottelua ja neljässä edellisessä pelissä joukkue ei ollut päästänyt maaliakaan. Se ei painanut nyt missään, sillä Kuopion Palloseura haki pisteet tiukalla puolustuspelillä Kupittaalta maalein 0-1 (0-1). Interillä on ollut koko kauden ajan vaikeuksia tehdä tulosta kotiyleisön edessä, eikä se näytä muuttuvan, vaikka sarjapaikka alkaa olla turvattu. Kuntopuntarin kärkijoukkue kompuroi siis jälleen kotinurmella.

Benjamin Källman lainalle Skotlantiin

Benjamin Källman (oik.).

Inter ja Dundee FC ovat päässeet yhteisymmärrykseen hyökkääjä Benjamin Källmanin siirtymisestä lainasopimuksella skotlantilaisseuraan. Kauden 2018-19 kattavan lainasopimuksen lisäksi Dundee FC:llä on Källmanin osto-optio laina-ajan päättyessä. Osana järjestelyä 20-vuotias Källman on allekirjoittanut Interin kanssa kauden 2020 loppuun saakka kestävän jatkosopimuksen.

Otteluanalyysi: TPS katkaisi tappioputkensa komeasti

TPS katkaisi viiden ottelun tappioputkensa suurinumeroisella kotivoitolla VPS:stä. Uusia miehiä kotiyleisön eteen juoksuttaneen Palloseuran voittolukemat kirjattiin lopulta 4-1. TPS:n suurimmaksi sankariksi nousi kaksi maalia viimeistellyt Riku Sjöroos . Voiton myötä TPS nousi 19 pisteeseen ja ainakin väliaikaisesti jälleen kymmeneksi sarjataulukossa.

Johanna Kylmäsen johdolla nuorten olympialaisiin

Lokakuun alussa Argentiinassa käytäviin nuorten olympialaisiin Suomesta lähtee 24 urheilijan joukkue. Varsinaissuomalaisia mukana on kolme, Aurinko Golfin Eemil Alajärvi , Aura Golfin Elina Saksa sekä Raision Kuulaa seuratasolla edustava pikajuoksija Johanna Kylmänen . Nuorten olympialaisissa kilpaillaan 32 lajissa. Kisoihin matkaa noin 4 000 urheilijaa runsaasta 200 maasta. Lajista riippuen urheilijat ovat 15–18-vuotiaita.

Fiifi Aidoo vahvistaa Kaarinan Uraa

Ura Basket on solminut yksivuotisen sopimuksen Fiifi Aidoon kanssa. Pelaajasopimus tuo viime vuosina Yhdysvaltojen Grand Canyonin yliopistokentiltä oppeja hakeneen 22-vuotiaan Aidoon takaisin kotimaan sarjojen parketeille.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.