Sammal kannattaa poistaa nurmelta nyt

Kotipihan harmi vai kaunis koriste? Suhtautuminen sammaleen vaihtelee, mutta joskus sen korvaaminen nurmella ei ole olosuhteiden vuoksi edes mahdollista. Kotipihan harmi vai kaunis koriste? Suhtautuminen sammaleen vaihtelee, mutta joskus sen korvaaminen nurmella ei ole olosuhteiden vuoksi edes mahdollista. Kuva: Jarno Keskinen

Kotipuutarhurien suhtautuminen sammaleen vaihtelee. Toisille sammal on helppohoitoinen pihan koriste, toiset taistelevat sitä vastaan. Sammal katoaa nopeasti haravoimalla tai sammaleenpoistoaineella, mutta jos sammaleen haluaa pihalta pois pysyvämmin, on usein oltava valmis paneutumaan asiaan pintaa syvemmältä. Hankalimmissa paikoissa sammaleen poisto onnistuu vain maan vaihdolla ja puut tai pensaat hävittämällä.

– Kovin varjoisassa paikassa nurmikko ei menesty, vaikka maaperän parantaisikin. Silloin pitää päättää, arvostaako omalla pihalla enemmän nurmikkoa vai puita ja pensaita, kertoo ekologiseen puutarhanhoitoon keskittyvää Förmaaki ja puutarha -blogia pitävä Sussi Karlsson.

Sammal on yleensä merkki siitä, että maaperässä on nurmen näkökulmasta jotakin vialla, joten hävitetty sammal ei automaattisesti korvaudu nurmella. Siinä missä sammal viihtyy happamassa ja tiiviissä maassa, vaatii nurmikko menestyäkseen kuohkeamman maan, ravinteita, valoa ja hoitoa. Usein jo maan kalkitseminen ja kuohkeuttaminen talikolla vievät kotipuutarhurin pitkälle.

Maahan voi myös sekoittaa hiekkaa, jolloin maaperä kuohkeutuu pysyvämmin. Puiden alla tai läheisyydessä nurmikko ei välttämättä menesty, vaikka maaperä laitettaisiin kuntoon. Puut varjostavat ja vievät nurmelta veden ja ravinteet. Silloin paras vaihtoehto voi olla sammaleen tai huonosti menestyvän nurmen korvaaminen maanpeittokasveilla, kukkapenkillä tai koristesoralla.

Sammaleen voi poistaa milloin vain, mutta jos tilalle haluaa nurmen, on syksy parasta aikaa toimia. Nurmi tarvitsee itääkseen runsaasti tasaista kosteutta, jota on yleensä syksyllä hyvin tarjolla. Seuraavana keväänä nurmen kasvu pääsee ajoissa liikkeelle, eikä jo syksyllä kylvettyä nurmea tarvitse kastella ja varjella viikkoja kuten vasta keväällä kylvettyä.

– Syksyllä kylväessäkin pitää vältellä jatkuvaa kulkemista kylvetyllä nurmikolla, jotta maa ei tiivisty, Karlsson muistuttaa.

Nurmikkoa voi kylvää niin pitkään syksyllä kun päivälämpötila nousee noin kahdeksaan asteeseen. Viileämmät yöt eivät nurmen itämistä haittaa.

Joskus asenteen muuttaminen on helpompaa kuin sammaleen hävittäminen. Voisiko sammal sittenkin olla helppohoitoinen kotipihan kaunistus, ei kauhistus? Ainakin Japanissa ollaan sitä mieltä.

– Siellä pyritään kasvattamaan sammalta. Sammaleen suosija pääsee tietysti paljon helpommalla ja esimerkiksi piharakentamisessa käytettyihin turveharkkoihin syntyy nopeasti näyttävä rahkasammalkasvusto, Karlsson antaa ajattelemisen aihetta.

Joka paikkaan sammal ei sovi. Lapsiperheen pihan aktiivista käyttöä kuten pallopelejä sammal ei yleensä kestä. Sammal ei ole myöskään täysin huoltovapaa. Lehdet ja karike pitää haravoida pois, muuten sammal kuolee ja pinta muuttuu lopulta liejuksi.

– Haravoinnissa pitää olla varovainen, sammalkerros rikkoutuu haravoidessa herkästi.

Jarno Keskinen

Volter Kilpi -viikolla ennätysyleisö

Vissi humaus ja hengen ylennys Katriina Karikosken taidegalleriassa.

Kirjailija Volter Kilvelle omistettua Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikkoa vietettiin viime viikolla Kustavissa 11.–15. heinäkuuta. Tapahtuman teemana oli Kärhämä – sota, riita ja ristiriita osin sadan vuoden takaista sisällissotaa muistaen. Viiden päivän aikana kirjallisuusviikolla vieraili yli 4 600 kirjallisuuden ja kulttuurin ystävää, mikä on enemmän kuin aiempina vuosina.

Lakimiesliitto: Seksuaalirikoksia koskeva lainsäädäntö uudistettava

Lakimiesliitto esittää, että seksuaalirikoksia koskeva lainsäädäntö tulisi uudistaa. Vaatimuksen taustalla on erityisesti raiskaustuomioiden ympärillä viime aikoina käyty keskustelu ja esitys suostumuksen puutteen ottamisesta raiskauksen tunnusmerkistöön. Samoin keskustelua on herättänyt tapaus, jossa sukupuoliyhteys 10-vuotiaan tytön kanssa ei ollut törkeä raiskaus, vaan lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö.

Saarikko: Oikeus osa-aikatyöhön olisi perheiden parhaaksi

Annika Saarikko.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ehdottaa työelämän joustoja aidoksi oikeudeksi jokaiselle työntekijälle. Saarikko nosti asian esille keskustan ministeritentissä SuomiAreenassa tiistaina.

Jo lähes kolmasosa verkko-ostoista tehdään mobiilisti

Mobiilimaksaminen on yleistynyt suomalaisessa verkkokaupassa vauhdilla: jo lähes kolmasosa verkko-ostoista tehdään mobiilisti. Maksuturva Group Oy on solminut yhteistyö- ja jakelusopimuksen OP Ryhmään kuuluvan Pivo Wallet Oy:n kanssa.

Poraus sulkee kaistan Pansiontiellä

Poraustyö sulkee vasemmanpuoleisen ajokaistan Pansiontiellä Juhana Herttuan puistokadun ja Nosturinkadun välillä 18.–20. heinäkuuta kello 8.30–16.

Arkeologiset kaivaukset avoinna yleisölle perjantaina

Yleisö pääsee tutustumaan torin arkeologisiin kaivauksiin perjantaina 20. heinäkuuta.

Kauppatorin laajat arkeologiset kaivaukset avautuvat yleisölle perjantaina 20. heinäkuuta. Muuritutkimus Oy järjestää opastettuja esittelykierroksia kaivausalueelle kello 9–16.30. Noin 20 henkilön kokoisia ryhmiä otetaan sisään alueelle noin kymmenen minuutin välein Eerikinkadun ja Aurakadun kulmasta. Ennakkovarauksia kierroksille ei oteta, eli sisään alueelle pääse jonottamalla.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.