Tekoäly laskee Kyydin tehokkaimmat reitit

Joonas Jalo kertoo, että tekoäly etsii  sopivat reiit sekunneissa. Kyyti tilataan ja maksetaan kännykällä. Joonas Jalo kertoo, että tekoäly etsii sopivat reiit sekunneissa. Kyyti tilataan ja maksetaan kännykällä. Kuva: Tuula Istala

Kimppataksiyhtiö Kyyti aloitti Turussa kesäkuun alussa ja laajensi viime viikolla palvelualuetta Kaarinaan, Naantaliin ja Ruissaloon.

– Palvelun suosio on yllättänyt meidät, kertoo Jalobus Oy:n toimitusjohtaja Joonas Jalo.

Taksipalvelu Kyydin idea on laatia matkareittejä, joilla asiakas pääsee lähtöpisteestä päämääräänsä joustavasti.

– Malli perustuu tehokkuuteen. Sen ytimessä on tekoäly, joka laskee kunkin matkustajan ihanteellisimman matkaketjun ja reitin. Se toimii Tuup-sovelluksella. Kaikki tiedot reiteistä tulevat suoraan kuljettajalle iPadin näytölle. Kun taksissa on useampi asiakas, kone laskee ja kertoo minne ja missä järjestyksessä ajetaan.

– Kyyti toimii reittiliikenneluvalla ja kaikilla kuljettajilla on linja-autokortti. Kyyti-palvelun autot ovat minibusseja ja kaikkien kuljettajien työaikaa ja taukoja seurataan tarkoin.

Palvelu toimii 24/7 periaatteella. Tilausmaksua tai läntömaksua ei ole. Palvelu on saman hintaista kaikkina päivinä, Jalo kertoo. Hän ampuu alas kuulopuheet siitä, että matkustajan eteen voi tulla tilanne, että yksin matkustaja joutuu maksamaan enemmän, jos muita matkustajia ei ole.

– Esimerkiksi matkalla Raisiosta Runosmäkeen pitäisi julkisilla kiertää torin kautta, kun Kyydillä pääsee suorinta ja nopeinta mahdollista reittiä.

Kyytipalvelut on aiemmin jaettu kolmeen luokkaan, nyt niitä on kaksi.

– Express-kyyti toimii kuten tavanomainen taksi, mutta on silti edullisempi eikä lähtömaksua ole. Toisessa vaihtoehdossa asiakas saattaa joutua odottamaan ja istumaan autossa vähän kauemmin riippuen muiden matkustajien reitistä. Tämä malli sopii vähemmän kiireisille.

Matka tilataan ja maksetaan etukäteen kännykällä. Tähän tarvitaan netissä ladattava maksuton Tuup-sovellus. Hinta ei muutu matkan aikana.

– Uusi asiakas on meille haaste. Meidät on otettu myönteisesti vastaan. Yhtiö on tutkinut, tuleeko kerran Kyydillä matkustanut uudelleen ja tulos hyvä. Vakituisia käyttäjiä on ehtinyt jo kertyä.

Jalo pohtii, että haja-asutusalueella jossa julkinen liikenne on vähäistä palvelu voisi toimia syöttöliikenteenä.

Tuup valittiin vuoden 2017 parhaaksi mobiilisovellukseksi hyöty- ja infopalvelut -luokassa. Tuup-sovelluksesta ollaan kiinnostuneita muuallakin maailmassa. Viimeksi sitä esiteltiin messuilla Singaporessa.

Tuula Istala

Pyhärannan maastopaloalueelta evakuoitu yli 20 ihmistä

Poliisi on avustanut Varsinais-Suomen pelastuslaitosta Pyhärannan maastopalon sammutustöissä. Paloalueelta ja sen tuntumasta on evakuoitu yli 20 ihmistä. Evakuoinnit ovat tapahtuneet Rantatien itäpuolen kiinteistöistä. Rantatien länsipuolen asukkaita on vielä päästetty kiinteistöilleen. Tämän päivän aikana poliisi on evakuoinut neljä taloutta.

Sinilevät runsastuneet edelleen Lounais-Suomen merialueilla

Sinilevää on nyt runsaasti merialueilla.

Kuluvalla viikolla sinilevätilanne on pahentunut Saaristomerellä. Levää on eniten eteläisellä Saaristomerellä: viime päivinä Nauvon ja Korppoon pääsaarten eteläpuolisella merialueella on havaittu laajoja sinileväkukintoja. Myös Rymättylän ja Houtskarin välisellä merialueella levää on runsaasti.

Orionin liikevaihto ja voitto putosivat

Orionin toimitusjohtaja Timo Lappalainen.

Orionin liikevaihto oli tammi–kesäkuussa oli 493 miljoonaa euroa. Liikevaihto oli 526 miljoonaa euroa viime vuoden tammi–kesäkuussa.

Huolto sulkee vesijohdon Yliopistonkadulla myöhään illalla

Turun Vesihuolto Oy ilmoittaa, että Yliopistonkadulla tehdään torstaina kello 21 alkaen vesihuollon saneeraukseen liittyviä vesijohtotöitä. Töiden on suunniteltu valmistuvan illan ja yön aikana. Vesi on suljettuna kello 21–2 osoitteessa Yliopistonkatu 19 välttämättömien johtotöiden vuoksi.

Birgitan yötä vietetään Naantalissa

Birgitan yötä vietetään jälleen Naantalissa torstaina 19. heinäkuuta.

Naantalin idyllisessä vanhassakaupungissa torstaina 19. heinäkuuta järjestettävä Birgitan yö -tapahtuma tarjoaa runsaasti kulttuurielämyksiä. Erilaisia tapahtumia löytyy sekä katujen varsilta että puistoista ja taidegalleriat ovat avoinna.

Puolet suomalaisista ei tunne roaming-hinnoittelua

Lomakautena matkustellaan paljon, erityisesti ulkomaille. Reissun lähestyessä ihmetyksen aiheeksi nousee herkästi, että mihin kaikkeen omaa puhelinta voikaan käyttää sekä missä ja mihin hintaan. Monet suomalaisten lempilomakohteista kuuluvat EU-alueeseen, mikä tarkoittaa, että nykyään kuitenkin rantalomallakin voi soittaa, tekstailla, kuunnella äänikirjoja ja surffata internetissä lähes yhtä huoletta kuin kotimaassa.

Kyrön alikulkusilta valmis

Kyrön alikulkusillan vihkiäisiä vietettiin keskiviikkona toripäivän yhteydessä. Silta, tie ja katuyhteydet otettiin käyttöön.

Tieliikenteessä kuoli yhdeksän ihmistä kesäkuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 6/2018. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui kesäkuussa 416 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli yhdeksän ja loukkaantui 540 ihmistä. Kuolleita oli seitsemän vähemmän ja loukkaantuneita 27 enemmän kuin vuoden 2017 kesäkuussa.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.