Työnohjauksella saadaan vaikuttavia oppimistuloksia työelämän muutoksissa

Prosessikonsultti auttaa johtoa määrittelemään organisaation tilaa ja kehittämistarpeita, luomaan kehittämissuunnitelmia ja toteuttamaan niitä. Turun yliopiston Brahea-keskuksen työnohjaajien- ja prosessikonsulttien koulutusohjelma täyttää 30 vuotta.

Brahea-keskuksen järjestämään koulutukseen on hakeutunut korkeasti koulutettuja, työelämässä meritoituneita asiantuntijoita, joita kiinnostaa koulutuksen tarjoama monitieteinen ja ajantasainen teoreettinen viitekehys, hiottu opiskelukokonaisuus sekä koulutusohjelmasta valmistautuneiden antamat suositukset.

– Koulutettuja ohjaajia on valmistunut jo yli 500. Aikuiskoulutuksen historiassa koulutusohjelman vuosikymmenestä toiseen kestävä menestystarina on ainutlaatuinen, sanoo koulutuspäällikkö Heli Trapp Brahea-keskuksesta.

Elinvoimaisen koulutusohjelman menestystekijänä on ollut jatkuva, pitkäjänteinen tuotekehitystyö opiskelijapalautteen, alan tutkimuksen ja työelämän muutosvaatimuksien pohjalta. Koulutusohjelma on monitieteellinen ja tarjoaa oppimisympäristön, jossa yhdistyvät uusimman asiantuntijuustutkimuksen mukaiset, korkea-asteisen oppimisen mahdollistavat elementit.

– Kunnia-asianamme on kaikki nämä vuodet ollut huolehtia siitä, että opiskelijat ovat valmistuessaan tiedollisesti ja taidollisesti ajan hermolla nykyisessä globaalissa ja teknistyvässä työn ympäristössä, Trapp toteaa.

Työssä tapahtuvat jatkuvat muutokset edellyttävät oppimis- ja muutoskykyisyyttä niin yksilöiltä kuin organisaatioiltakin.

– Näihin haasteisiin pyritään vastaamaan erilaisilla lyhyillä, muodikkaisiin menetelmiin perustuvilla valmennuksilla. Pysyvämpään oppimistulokseen päästään työnohjauksella ja prosessikonsultaatiolla, jotka ovat kuitenkin käsitteinä monille ohjauspalvelujen ostajille epäselviä, Trapp sanoo.

Brahea-keskuksen määritelmän mukaan työnohjaus on tavoitteellista, pitkäjänteistä ja dialogista yhteistoimintaa, joka tähtää osaamisen, muutoskykyisyyden, motivaation sekä työssä suoriutumisen lisääntymiseen. Prosessikonsultoinnilla kehitetään yhdessä johdon kanssa organisaation toimintaprosesseja sekä työn tuottavuuden edellytyksiä. Koulutusohjelmasta valmistuneet toimivat työelämässä niin työnohjaajina kuin prosessikonsultteinakin.

– Koulutus on antanut myös osaamista muutos- ja kehittämistyöhön. Tämän osaamispääoman merkitys työelämän kehittämistyössä on kasvamassa, Trapp toteaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.