Kannettavalla kaasuhaistelijalla olisi kysyntää maailmallakin

Fysiikan tohtori Ismo Kauppinen keskittyy toimitusjohtajana Gaseran taloushallintoon ja markkinointiin. Fysiikan tohtori Ismo Kauppinen keskittyy toimitusjohtajana Gaseran taloushallintoon ja markkinointiin. Kuva: Gasera Oy

Turussa päämajaansa pitävä Gasera Oy on tehnyt innovaationsa eteen yli kymmenen vuotta jatkunutta kehitystyötä ja on lähtenyt patentoimallaan mittausmenetelmällä maailmanmarkkinoiden valloitukseen. Yhtiössä kehitetty Gasera One on hyvin herkkään sensoriin perustuva laite erilaisten terveydelle vaarallisten kaasujen mittaamiseen.

Turussa tuotekehitetty laite lanseerattiin markkinoille 2016. Päämarkkina-alueet ovat Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa, Suomeen laitteita menee alle prosentin verran tuotannosta. Yhtiö työllistää 35 henkilöä Turussa,Tamperella ja Helsingissä. Liikevaihto oli viime vuonna 2,7 miljoonaa euroa.

– Mittausperiaatteen ansiosta laite mullistaa ilmastonmuutoksen torjuntaa, rajavaritointia ja työturvallisuutta, luonnehtii toimitusjohtaja Ismo Kauppinen.

Laitteen ja menetelmän kehittäminen alkoi Turun yliopiston fysiikan laitoksella 2001, missä Kauppisen isä Jyrki Kauppinen, nykyinen fysiikan emeritusprofessori, aloitti tuotekehityksen. Yritys perustettiin 2004. Työtä on tehty pitkäjänteisesti ja matkan varrella kotimaisia patentteja on myönnetty kymmeniä ja eri keskintöjä tehty kuusi.

Aiemmin oman tuotteen sijaan Gasera valmisti tuotteita partnereille.

– Tämä on Turun yliopiston oma innovaatio, Ismo Kauppinen sanoo.

Hän on itsekin yliopiston fysiikan laitoksen kasvatti ja siellä väitellyt, mutta keskittyy nykyisin täysin liiketalous- ja markkinointiasioihin. Yrityksen suurin kilpailija on amerikkalaisomistuksessa ja toimii Tanskassa. Sen laitteet ovat kestäneet markkinoilla parikymmnetä vuotta ja pitkää elinkaarta turkulaistulokas odottaa omaltakin innovaatioltaan.

Parhaillaan tuotekehityksen alla on tavalliselle kuluttajalle soveltuva kevyt, kädessä kannettava laite. Kauppisen mukaan sen hinta tulee olemaan arviolta kolmen hintavan älypuhelimen luokkaa.

– Näin tavallinen kuluttajakin pääsee mittaamaan hengitysilmansa laatua kattavasti. Laite havaitsee haihtuvia yhdisteitä herkästi.

Suurin markkkina ja kasvupotentiaali on juuri tällä hetkellä puolijohdeteollisuudessa, jossa monitoroidaan puhdastilojen kaasusaasteita.

– Herkälle laitteelle on todella kova kysyntä, Kauppinen kertoo.Tarjoamme muun muassa tutkijoille työkaluja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Gasera ONE mittaa muun muassa haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, epäorgaanisia yhdisteitä, hiilivetyjä, fluoriyhdisteitä, anestesiakaasuja ja syövyttäviä yhdisteitä äärimmäisen pienissä pitoisuuksissa, kerrotaan laitteen lanseerauksen lehdistötiedotteessa.

Tuula Istala

Syöpätutkimusta ja genetiikkaa Saarekkeessa

Mynämäen iltakoulussa päästään 18. heinäkuuta kello 18–19 tutustumaan tutkijan työhön, kun genetiikan yliopisto-opettaja, tutkijatohtori Niina Santio kertoo syöpätutkimuksesta ja genetiikasta.

Yrityskauppa riskittömämpi kuin uuden yrityksen perustaminen

Suomessa on kymmeniä tuhansia eläkeikää lähestyviä yrittäjiä, joilla ei ole tietoa, miten eläkkeelle siirtyminen tapahtuisi ja mistä löytyisi yritystoiminnalle jatkaja. Tyypillisesti kyse on pienyrittäjästä, jolla on huoli työntekijöiden tulevaisuudesta ja siitä, että oma omaisuus on kiinni yrityksessä. Liiketoiminta kuihtuu, kun yrityksen näkymät ovat epävarmat.

Auto istuu tiukemmin omissa käsissä yli 35-vuotiailla

Suomalaiset autokaupoilla 2018 -tutkimus luotasi omaan autoon ja yhteisomistuksessa olevaan autoon liittyviä näkemyksiä. Oman auton omistaminen koetaan edelleen tärkeäksi sekä asenteissa että tottumuksissa. Kimpassa omistettu kulkupeli koetaan vaihtoehdoksi autottomien tai vähän ajavien talouksien keskuudessa.

Uusi mökki helposti

Finsilva Oyj, Kiinteistömaailma-ketju ja Kontio Oy tuovat markkinoille uudenlaisen vaihtoehdon rakennuttaa moderni vapaa-ajanasunto rantatontille. Mökkivalmis-palvelulla ostaja voi hankkia rakennusvalmiin tontin, hirsihuvilan avaimet käteen -rakennettuna ja rahoituspaketin koko projektille. Joka neljäs suomalainen haluaisi hankkia uuden kesämökin. Mökkikannasta kuitenkin lähes 40 prosenttia on yli 50 vuotta vanhoja.

Artesaanisiiderit uusin trendi

Artesaanisiiderit ovat olleet kovassa nosteessa USA:ssa jo pidemmän aikaa ja trendi on rantautumassa Suomeen. Suurin ero artesaanisiiderissä verrattuna perinteisiin siidereihin on niiden pohjassa. Perinteiset valtavirran siiderit tehdään omenaviinipohjaan, kun taas artesaanisiiderit tehdään aina tuorepuristettuun omenamehupohjaan.

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia, joka vahvistaisi oppijan polkua jo esi- ja perusopetuksessa ja pitäisi mukana nuoret, joille toisen asteen opinnot ovat nyt hankalia.

Urheilu

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.