Sähkölämmitteisen kylpytynnyrin talvikäyttö herättää kysymyksiä

Drop Design Pool valmistaa uudenlaisia kylpytynnyreitä, joiden erilaisuus perustuu laajoihin räätälöintimahdollisuuksiin. Lähtökohtana altaissa on peruspalju, johon voi valita mieleisiään lisäominaisuuksia. Drop Design Pool valmistaa uudenlaisia kylpytynnyreitä, joiden erilaisuus perustuu laajoihin räätälöintimahdollisuuksiin. Lähtökohtana altaissa on peruspalju, johon voi valita mieleisiään lisäominaisuuksia. Kuva: Linnea Lahtinen

Drop design pool -altaiden myyntipäällikkö Jesse Teleni kertoo, että hyvillä eristyksillä kustannukset saadaan alas, vaikka palju olisikin käyttövalmiina ympäri vuoden. Keskiarvokustannukset ovat euron per päivä, talvi mukaan lukien.

– Jos palju on poissa käytössä kaikkein kylmimmät kuukaudet, leikkautuvat kustannukset entisestään, Teleni sanoo.

Ylläpitolämmitteisessä sähköpaljussa veden voi pitää talvellakin jatkuvasti samalla tavalla kuin kesäaikana. Perinteinen puukamiinalla lämpiävä palju pitää puolestaan muistaa aina käytön jälkeen tyhjentää, jotta vesi ei jää altaaseen jäätymään. Ilmojen viiletessä eristykset toimittavat tärkeää virkaa. Paljun lämpötila laskee nopeammin, jos kylpytynnyriä ei ole eristetty kunnolla. Siten eristykset myös vähentävät sähkön kulutusta.

Puu mielletään sähköä halvemmaksi vaihtoehdoksi, vaikka se ei sitä aina ole. Teleni muistuttaa, että polttopuistakin voi kertyä yllättävän suuri kuluerä. Sähkökäyttöisen paljun valtteja ovat helppous ja altaan vaivattomampi ympärivuotinen käyttö.

Paljut ovat muodostuneet yhä helpommin saatavilla olevaksi arjen luksukseksi.

– Paljujen hankkiminen nimenomaan kotikäyttöön lisääntyy jatkuvasti. Markkinoilta löytyy sopiva vaihtoehto kaikille.

Paljuja hankitaan omakotitalo- ja mökkipihojen lisäksi myös rivitalojen patioille ja kerrostaloasuntojen kattoterasseille.

– Paljua varten ei tarvita rakennuslupaa, mutta taloyhtiöillä on asian suhteen usein omat käytäntönsä, Teleni huomauttaa.

Moderni palju toimii puukamiinan sijaan kokonaan tai osittain sähköllä. Veden lämpötila voidaan nostaa haluttuun 37–38 asteeseen puulla, jonka jälkeen sitä ylläpidetään sähköllä. Kokonaan sähköistetty kylpytynnyri on puolestaan aina lämmin. Perinteinen palju lämmitetään puukamiinalla. Jos kylpytynnyrissä ei ole suodatinta, vesi tulisi vaihtaa usein. Veden käyttöikää voi pidentää peseytymällä aina ennen paljuun menoa.

– Pienellä porukalla käytettynä paljun vesi pysyy puhtaana vaikka viikonlopun, mutta jos illanistujaisissa kahdeksan ihmistä pulahtaa veteen suoraan saunasta peseytymättä, se on kyllä aamulla likaista, Teleni toteaa.

Kytkemällä altaaseen suodatinjärjestelmän riittää, että veden vaihtaa muutaman kerran vuodessa. Suodatin hoitaa mekaanisen puhdistuksen, mutta paljun puhtaanapitoon vaaditaan myös kemiallisia puhdistusaineita. Perinteisen kloorin voi korvata aktiivihapella.

– Aktiivihappi tai bakteereja tappava ultraviolettipuhdistin ovat hyviä ratkaisuja, jos on allerginen kloorille tai jos pienet lapset käyttävät paljua paljon.

Linnea Lahtinen

Saarikko: Oikeus osa-aikatyöhön olisi perheiden parhaaksi

Annika Saarikko.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ehdottaa työelämän joustoja aidoksi oikeudeksi jokaiselle työntekijälle. Saarikko nosti asian esille keskustan ministeritentissä SuomiAreenassa tiistaina.

Jo lähes kolmasosa verkko-ostoista tehdään mobiilisti

Mobiilimaksaminen on yleistynyt suomalaisessa verkkokaupassa vauhdilla: jo lähes kolmasosa verkko-ostoista tehdään mobiilisti. Maksuturva Group Oy on solminut yhteistyö- ja jakelusopimuksen OP Ryhmään kuuluvan Pivo Wallet Oy:n kanssa.

Poraus sulkee kaistan Pansiontiellä

Poraustyö sulkee vasemmanpuoleisen ajokaistan Pansiontiellä Juhana Herttuan puistokadun ja Nosturinkadun välillä 18.–20. heinäkuuta kello 8.30–16.

Arkeologiset kaivaukset avoinna yleisölle perjantaina

Yleisö pääsee tutustumaan torin arkeologisiin kaivauksiin perjantaina 20. heinäkuuta.

Kauppatorin laajat arkeologiset kaivaukset avautuvat yleisölle perjantaina 20. heinäkuuta. Muuritutkimus Oy järjestää opastettuja esittelykierroksia kaivausalueelle kello 9–16.30. Noin 20 henkilön kokoisia ryhmiä otetaan sisään alueelle noin kymmenen minuutin välein Eerikinkadun ja Aurakadun kulmasta. Ennakkovarauksia kierroksille ei oteta, eli sisään alueelle pääse jonottamalla.

Kaivoja korjataan Puistokadulla

Kaivojen korjaus haittaa liikennettä Puistokadulla Ratapihankadun ja Puutarhakadun välillä 18.–20. heinäkuuta kello 7–15.

Sika- ja nautatilat epävarmoja jatkostaan

Suomalaiset lihatilat eivät ole tyytyväisiä tuotannon kannattavuuteen, mutta silti odotukset lähivuosille ovat valoisammat kuin kaksi vuotta sitten. Kantar TNS:n tuoreen selvityksen mukaan edelleen joka toinen sika- ja nautatila on epävarma tuotannon jatkamisesta vuoden 2025 jälkeen, mikä uhkaa vähentää suomalaista tuotantoa merkittävästi.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.