Opiskelijavalinnat asuntotulppana

Ylioppilaskyläsäätiö vastaanotti tänä vuonna 3 576 asuntohakemusta eli noin 600 enemmän kuin viime vuonna. Ylioppilaskyläsäätiö vastaanotti tänä vuonna 3 576 asuntohakemusta eli noin 600 enemmän kuin viime vuonna. Kuva: Timo Jakonen

Opiskelija voi joutua odottamaan asuntoa marraskuulle asti

Alkusyksystä tapahtuvat opiskelijavalinnat vaikuttavat vuosittain Turun asuntotilanteeseen, eikä tämä vuosi ollut poikkeus. Elo–heinäkuussa tapahtuvat valinnat ruuhkauttavat muun muassa Turun Ylioppilaskyläsäätiön asuntotarjontaa, ja vapaata asuntoa saattaa joutua odottamaan marraskuulle asti.

Muutaman kuukauden odotus on ajanut opiskelijoita vaihtoehtoisten asumismuotojen pariin. Yksi tällainen on Omena-hotellin kolmatta kertaa opiskelijoille tarjoama mahdollisuus huoneen vuokraamiseksi, kunnes sopiva opiskelija-asunto on löytynyt.

Omena-hotellin tarjoama huone on mahdollista vuokrata kuukaudeksi kerrallaan aina maaliskuulle asti. Turku oli kampanjan suosituin kaupunki, vastaanottaen noin 40 majoitushakemusta. Kampanja on ollut hyvä vaihtoehto erityisesti ulkopaikkakunnalta Turkuun muuttaneille opintoja aloitteleville opiskelijoille, joille ei ole vielä löytynyt asuntoa.

Yksi tällaiseen vaihtoehtoon tarttunut opiskelija on luonnontieteen opintoja Turun yliopistolla aloitteleva Mikael Tiula. Tiula muutti elokuussa Helsingistä Turkuun ja ajankohdasta johtuen päätyi asumaan Humalistonkadun Omena-hotelliin.

– Sain tiedon opiskelupaikastani elokuussa, eikä siinä vaiheessa ollut enää aikaa asuntonäytöille. Tuttavani oli ollut samassa tilanteessa vuosi sitten, ja hän suositteli minulle tätä vaihtoehtoa, Tiula kertoo.

– Tämä siirtymäaika on hyvä viettää tällä tavalla, sillä tämä on järjestelyiltään aika helppoa ja pystyn tutustumaan kaupunkiin.

TYS:n asuntotoimenjohtaja Pirjo Lipponen-Vaitomaan mukaan Ylioppilaskyläsäätiö vastaanotti tänä vuonna enemmän hakemuksia kuin aiempina vuosina, mutta siitä huolimatta paniikkia ei ole syntynyt.

– Tänä syksynä on ollut aika vähän sellaista paniikinomaista yhteydenottoa meihin päin. Hakemuksia tuli noin 600 enemmän kuin aiempina vuosina. Yleensä niitä tulee noin 3 000 elo–syyskuun alkuun, kun tänä vuonna niitä tuli 3 576. Sellainen 500 uutta opiskelijaa jäi ilman asuntoa tässä syyslukukauden alussa. Jono on sulanut samalla tavalla kuin aiempina vuosina. Yleensä se purkautuu niin, että jo marraskuun alussa muutama asuntopaikka jää yleensä jopa tyhjilleen, Lipponen-Vaitomaa sanoo.

Lipponen-Vaitomaan mielestä Omena-hotellin tarjoama majoitus on hyvä lisä ja tuki opiskelijoiden asuntotilanteseen.

– Meidän näkökulmastamme Omena-hotelli täydentää hyvällä tavalla asuntojen tarjontaa, sillä tähän aikaan vuodesta asuntoihin muodostuu jonoja. Tavallaan se, että jos uusi opiskelija pystyy jollain tavalla ensimmäisten kuukausien asumisensa järjestämään, niin viimeistään marraskuussa se opiskelija-asuntopaikka yleensä löytyy.

Tähän arvioon luottaa myös Tiula.

– En aio viipyä hotellissa kovinkaan kauaa, vaan minulla on jo hakemus vireillä TYS:lle. Asumistukimuutoksen vuoksi tämä ei ole taloudellisesti kestävä ratkaisu, toteaa Tiula.

Jere Sanaksenaho

Kunta-alan osapuolet selvittämään työn murrosta

KT Kuntatyönantajat sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU ja Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo ovat päättäneet ryhtyä valmistelemaan työn murroksen käsittelyä ja pitkäjänteistä seurantaa kunta-alalla. Työskentelyn tarkoitus on rakentaa työn murroksesta yhteinen kuva ja vahvempi tietopohja, jota hyödynnetään kehitettäessä kunta-alaa ja sen työmarkkinoita. Jatkossa sama tavoite koskee myös tulevia maakuntatyöpaikkoja, mikäli niitä koskevat lakiuudistukset hyväksytään.

Pykäläbaarissa tarjoillaan tietoa julkisista hankinnoista

Valtakunnallisessa Maaseudun toimijoiden hankintaosaaminen vahvaksi (MAHVA) -hankkeessa kehitetään pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin hankintoihin. Hankkeessa edistetään vuonna 2017 voimaan tulleen uuden hankintalain tavoitteita erityisesti maaseudulla.

Toimi näin, jos koirasi saa lämpöhalvauksen

Koiraa ei ikinä kannata jättää yksin pysäköityyn autoon kuumana päivänä. Ikkunoiden avaaminen ei auta viilentämään autoa, vaan lämpötila voi silti nousta vaarallisen korkeaksi. Koiralle pitää muistaa myös tarjota vettä muutaman tunnin välein.

Pakina: Oodi portsalaisille

Tulipa kerran tuumailtua, josko sitä muuttaisi portsalaiseen puutaloon. Minä, mies ja koira kävimme asuntonäytössä ja ihailimme naapuruston yhteisvoimin istuttamia orvokkipenkkejä. Porttiin oli teipattu kutsu pihatalkoisiin ja siinä mainittiin jotakin yhteisestä kasvimaasta. Yököttävän idyllistä ja kaikin tavoin häkellyttävää. Minä suomalainen, omiin oloihini vetäytyvä pulliainenko kasvattaisin tomaatteja naapureiden kanssa? Enpä usko.

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille eurooppalainen laatutunnustus

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille on myönnetty laatutunnustus The European Foundation for Quality Management (EFQM) -standardin mukaisessa arvioinnissa, jonka toteutti Laatukeskus. Arviointi sisälsi prosessien ja resurssien hallinnan sekä johtamisen näkökulmien lisäksi aikaansaatujen tulosten tarkastelun. Turku sai viime vuonna vastaavan tunnustuksen kaupungin kehittämismallistaan.

Raision kaupunki sulkee ovensa heinäkuuksi

Raision kaupungin työntekijöiden kesälomat on keskitetty mahdollisuuksien mukaan muutoinkin hiljaiseen heinäkuuhun. Kaupungin hallinto ja osa muista palveluista sulkee ovensa kokonaan 2.7.-29.7. Kaupungin puhelinvaihde (02 434 3111) palvelee kesälläkin maanantaista perjantaihin kello 8–16. Kaupungintalolla on myös päivystys, joka jakaa postit ja lähetykset. Maksuliikenne toimi normaalisti pankkien välityksellä.

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia Kakskerran liikenteessä huomenna

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyissä Kakskerrassa huomenna tiistaina. Poikkeavia liikennejärjestelyjä on Brinkhallin uimarannalla, pysäköintipaikalla, uimarannalle johtavalla tiellä sekä Brinkhallin puistotiellä kello 17 alkaen. Reittejä ei suljeta yleiseltä liikenteeltä. Paikalla on liikenteenohjaajat.

Kaupunki
Urheilu

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Sandberg Kristikasta Uraan

Kristikan koripallomiehistön johtaviin pelaajiin viime vuodet kuuluneen Mikael ”Ässä” Sandbergin ura jatkuu Korisliigassa, kun nousijajoukkue Ura Basket kiinnitti Sandbergin. 27-vuotias ja 210-senttinen Sandberg valittiin päättyneellä kaudella ykkösdivisioona A:n vuoden pelaajaksi. Sandberg teki peliä kohti 20 pistettä, napsi 10,7 levypalloa ja antoi 3,7 syöttöä. Ura etsii vielä paria pelaajaa ensi kauden joukkueeseensa.

Otteluanalyysi: VPS vei jälleen pisteet Kupittaalta

Vakavia olivat Inter-pelaajien ilmeet VPS-tappion jälkeen.

VPS on viime vuosina ollut vaikea vastustaja Interille, eikä lauantai tehnyt poikkeusta tähän sääntöön. Inter on viimeksi voittanut VPS:n Veikkausliigassa Kupittaalla kesällä 2014. Lauantaina pisteet lähtivät Vaasaan numeroin 3-1.

Otteluanalyysi: Ahde mursi TPS:n kotikirouksen

Seitsemän kotiottelua tarvittiin ennen kuin TPS sai maalin aikaan. Palloseuran kotiotteluiden nollaputken rikkoi Elias Ahde , mutta muutoin TPS:n ja FC Lahden kohtaaminen noudatteli tuttua kaavaa. Palloseuralle oli enemmänkin tarjolla, mutta lukuisat tolpat ja maalivahti Jonathan Viscosin käsittämätön sohlaus olivat syynä sille, ettei TPS kolmea pistettä saanut kairattua.

Jääkiekon Suomen Cup kasvaa 12 joukkueella

Jääkiekon Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen pelitapa on päätetty ja arvonta on tehty. Kaikkiaan 36 II-divisioonan joukkuetta ilmoittautui Suomen Cupiin. Yhdessä Suomi-sarjan ja Mestiksen joukkueiden kanssa Suomen Cupissa on mukana 65 joukkuetta. Tämä on 12 joukkuetta enemmän kuin viime kaudella.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.