Pienten asuntojen määrä kasvussa keskustassa

Pienet keskusta-asunnot ovat entistäkin halutumpia Turussa. Pienet keskusta-asunnot ovat entistäkin halutumpia Turussa. Kuva: Mikael Rydenfelt

Turun keskustaan rakennetaan tällä hetkellä erityisen paljon pieniä asuntoja. Ilmiö ei ole tuore, sillä pienten asuntojen määrä suhteessa muihin on koko ajan kasvanut, mutta juuri tällä hetkellä rakennettavat asunnot ovat erityisen pieniä.

Ilmiön taustalla on monia syitä. Yksin elävien määrän jatkuva kasvu ja kaupunkiasumisen kasvu ylipäätään, sellaisen elämäntavan muutos, jossa kotona oleskelun merkitys on pienempi sekä kotitalouksien asuntosijoittamisen yleistyminen ovat muutamia syitä ilmiölle. Jossain määrin asiaan on vaikuttanut, myös se että Turun kaupunki on muutamien muiden suurten kaupunkien tapaan päättänyt olla määräämättä rakennuksien asuntojen keskikoolle minimiä, arvioi Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

– Pienten asuntojen ilmiö on kestänyt jo muutaman vuoden, ja olemme koettaneet sitä analysoida, muttemme suhtaudu siihen enää niin kriittisesti kuin aiemmin, Hintsanen kertoo.

Kaupunki suhtautui pienten asuntojen ilmiöön kriittisesti vuosituhannen alussa, koska vaarana oli, että keskustan asunnot yksipuolistuvat pieniin asuntoihin.

– Tätä rajoitettiin muun muassa jopa erilaisilla määräyksillä, joilla pyrittiin suojelemaan isompia asuntoja. Esimerkiksi asemakaavoihin laitettiin määräyksiä asuntojen keskikoosta rakennuskohtaisesti kerrostalojen noustessa keskustaan, mutta sitä ei tehdä enää. Kaupunki ei ole halunnut rajoittaa markkinaehtoisen rakentamistavan tai asuntojakauman tapahtumista eikä siten vaikeuttaa hankkeiden liikkeelle lähtöä.

Yksi esimerkki määräyksien ongelmallisuudesta löytyy 10 vuoden takaa. Hintsasen mukaan kaupunki koetti silloin lisätä perheasuntojen tarjontaa. Lapsiperheiden valinnat olivat kuitenkin toisenlaisia kuin määräykset antoivat odottaa. Lapsiperheet pystyivät rakentamaan kerrostalokolmion hinnalla omakotitalon lähikuntaan ja tämä vaihtoehto oli monille lapsiperheille tuolloin mieluisampi.

Asuntovälittäjien mukaan uusien asuntojen vertailussa asuntojen keskikoko on hieman alle 50 neliötä. Vanhojen asuntojen keskikoko puolestaan olisi hieman yli 70 neliötä. Hintsasen mukaan keskikokoa olennaisempaa on olla hereillä sen suhteen, että erilaisten asuntovaihtoehtojen määrä kasvaa ja riittää.

– Asuntojen yksipuolistuminen on asia, jota pitää välttää. Siksi kaupungin pitää olla hereillä omassa asuntopolitiikassaan, Hintsanen sanoo.

Turun taloustilanne on tällä hetkellä nousujohteinen ja siksi myös rakentamisessa on Hintsasen mukaan käynnissä tietynlainen ”buumi”. Keskustan pienet asunnot ovat hyviä sijoituskohteita, sillä niiden suosion ei uskota tippuvan. Huonommin pienyksiöt kuitenkin vastaavat asumistoiveisiin: yksin asuvatkin preferoivat yhä kaksioita.

Vaikka pienten keskusta-asuntojen määrä kasvaa Hintsanen uskoo, että esimerkiksi perheasuntoja löytyy keskustasta myös jatkossa.

– Vanhemmassa rakennuskannassa on runsaasti isompia asuntoja ja vanhempia asukkaita. Niiden vapautuessa markkinoille isompien asuntojen tarjonta kasvaa, Hintsanen muistuttaa.

Jere Sanaksenaho

Kunta-alan osapuolet selvittämään työn murrosta

KT Kuntatyönantajat sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU ja Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo ovat päättäneet ryhtyä valmistelemaan työn murroksen käsittelyä ja pitkäjänteistä seurantaa kunta-alalla. Työskentelyn tarkoitus on rakentaa työn murroksesta yhteinen kuva ja vahvempi tietopohja, jota hyödynnetään kehitettäessä kunta-alaa ja sen työmarkkinoita. Jatkossa sama tavoite koskee myös tulevia maakuntatyöpaikkoja, mikäli niitä koskevat lakiuudistukset hyväksytään.

Pykäläbaarissa tarjoillaan tietoa julkisista hankinnoista

Valtakunnallisessa Maaseudun toimijoiden hankintaosaaminen vahvaksi (MAHVA) -hankkeessa kehitetään pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin hankintoihin. Hankkeessa edistetään vuonna 2017 voimaan tulleen uuden hankintalain tavoitteita erityisesti maaseudulla.

Toimi näin, jos koirasi saa lämpöhalvauksen

Koiraa ei ikinä kannata jättää yksin pysäköityyn autoon kuumana päivänä. Ikkunoiden avaaminen ei auta viilentämään autoa, vaan lämpötila voi silti nousta vaarallisen korkeaksi. Koiralle pitää muistaa myös tarjota vettä muutaman tunnin välein.

Pakina: Oodi portsalaisille

Tulipa kerran tuumailtua, josko sitä muuttaisi portsalaiseen puutaloon. Minä, mies ja koira kävimme asuntonäytössä ja ihailimme naapuruston yhteisvoimin istuttamia orvokkipenkkejä. Porttiin oli teipattu kutsu pihatalkoisiin ja siinä mainittiin jotakin yhteisestä kasvimaasta. Yököttävän idyllistä ja kaikin tavoin häkellyttävää. Minä suomalainen, omiin oloihini vetäytyvä pulliainenko kasvattaisin tomaatteja naapureiden kanssa? Enpä usko.

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille eurooppalainen laatutunnustus

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille on myönnetty laatutunnustus The European Foundation for Quality Management (EFQM) -standardin mukaisessa arvioinnissa, jonka toteutti Laatukeskus. Arviointi sisälsi prosessien ja resurssien hallinnan sekä johtamisen näkökulmien lisäksi aikaansaatujen tulosten tarkastelun. Turku sai viime vuonna vastaavan tunnustuksen kaupungin kehittämismallistaan.

Raision kaupunki sulkee ovensa heinäkuuksi

Raision kaupungin työntekijöiden kesälomat on keskitetty mahdollisuuksien mukaan muutoinkin hiljaiseen heinäkuuhun. Kaupungin hallinto ja osa muista palveluista sulkee ovensa kokonaan 2.7.-29.7. Kaupungin puhelinvaihde (02 434 3111) palvelee kesälläkin maanantaista perjantaihin kello 8–16. Kaupungintalolla on myös päivystys, joka jakaa postit ja lähetykset. Maksuliikenne toimi normaalisti pankkien välityksellä.

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia Kakskerran liikenteessä huomenna

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyissä Kakskerrassa huomenna tiistaina. Poikkeavia liikennejärjestelyjä on Brinkhallin uimarannalla, pysäköintipaikalla, uimarannalle johtavalla tiellä sekä Brinkhallin puistotiellä kello 17 alkaen. Reittejä ei suljeta yleiseltä liikenteeltä. Paikalla on liikenteenohjaajat.

Kaupunki
Urheilu

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Sandberg Kristikasta Uraan

Kristikan koripallomiehistön johtaviin pelaajiin viime vuodet kuuluneen Mikael ”Ässä” Sandbergin ura jatkuu Korisliigassa, kun nousijajoukkue Ura Basket kiinnitti Sandbergin. 27-vuotias ja 210-senttinen Sandberg valittiin päättyneellä kaudella ykkösdivisioona A:n vuoden pelaajaksi. Sandberg teki peliä kohti 20 pistettä, napsi 10,7 levypalloa ja antoi 3,7 syöttöä. Ura etsii vielä paria pelaajaa ensi kauden joukkueeseensa.

Otteluanalyysi: VPS vei jälleen pisteet Kupittaalta

Vakavia olivat Inter-pelaajien ilmeet VPS-tappion jälkeen.

VPS on viime vuosina ollut vaikea vastustaja Interille, eikä lauantai tehnyt poikkeusta tähän sääntöön. Inter on viimeksi voittanut VPS:n Veikkausliigassa Kupittaalla kesällä 2014. Lauantaina pisteet lähtivät Vaasaan numeroin 3-1.

Otteluanalyysi: Ahde mursi TPS:n kotikirouksen

Seitsemän kotiottelua tarvittiin ennen kuin TPS sai maalin aikaan. Palloseuran kotiotteluiden nollaputken rikkoi Elias Ahde , mutta muutoin TPS:n ja FC Lahden kohtaaminen noudatteli tuttua kaavaa. Palloseuralle oli enemmänkin tarjolla, mutta lukuisat tolpat ja maalivahti Jonathan Viscosin käsittämätön sohlaus olivat syynä sille, ettei TPS kolmea pistettä saanut kairattua.

Jääkiekon Suomen Cup kasvaa 12 joukkueella

Jääkiekon Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen pelitapa on päätetty ja arvonta on tehty. Kaikkiaan 36 II-divisioonan joukkuetta ilmoittautui Suomen Cupiin. Yhdessä Suomi-sarjan ja Mestiksen joukkueiden kanssa Suomen Cupissa on mukana 65 joukkuetta. Tämä on 12 joukkuetta enemmän kuin viime kaudella.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.