Naisten Pankki auttaa kestävästi

Mira Ekbom on yksi Varsinais-Suomen Naisten Pankin kolmesta puheenjohtajasta. Mira Ekbom on yksi Varsinais-Suomen Naisten Pankin kolmesta puheenjohtajasta. Kuva: Tuula Istala

Lainoja myönnetty kehitysmaihin kymmenen vuotta

Suomalainen hyväntekeväisyyden innovaatio Naisten Pankki tulee tänä vuonna toimineeksi kymmenen vuotta. Varsinais-Suomessa se on toiminut kahdeksan vuotta, kertoo Varsinais-Suomen Naisten Pankin puheenjohtaja Mira Ekbom. Puheenjohtajia on kolme, jotka jakavat tehtävät.

– Päivätyön ohella tämä vie kuitenkin aikaa.

Toiminta sai alkunsa, kun joukko pääkaupunkiseudun vaikuttajanaisia vieraili Kirkon Ulkomaanavun kutsumana Liberiassa. Sieltä palattuaan he ryhtyivät miettimään luotettavaa, kestävään kehitykseen perustuvaa tapaa auttaa kehitysmaiden naisia kouluttautumaan ja hankkimaan ammatti.

Tällä hetkellä Naisten Pankki auttaa Kambodžassa, Myanmarissa, Nepalissa, Liberiassa, Sierra Leonessa ja Ugandassa. Elokuun tilanteen mukaan Suomessa toimintaa oli 40 paikkakunnalla. Kuukausilahjoittajia on 3 101 ja osakkeenomistajia 1 562.

– Viime elokuun alun päivityksen mukaan naisia on autettu kymmenessä vuodessa 11 585 650 eurolla. Meneillään olevissa hankkeissa on mukana 16 000 naista. Tähän päälle tulevat vielä kerrannaisvaikutukset perheeseen ja koko yhteisöön tai kylään. Kulujen osuus on vain 17 prosenttia, Ekbom esittelee tilastoja.

Naisten Pankki myöntää pienlainoja, yksi ammatti on 30 euroa. Naisilla on myös omaa pääomaa. Lainasta peritään pieni korko ja kun laina maksetaan takaisin rahaa vapautuu uusille ammattiin tai koulutukseen hakeutuville.

Rahastoa hallinnoi Kirkon Ulkomaanapu, Naisten Pankin solut keskittyvät varainhankintaan. Kirkon Ulkomaanapu valikoitui yhteistyökumppaniksi luotettavuutensa ja tunnettuudensa vuoksi, Ekbom sanoo. Kohdemaat mietitään yhdessä. Kun paikallinen pankki tai säästökassa on perustettu, sen toiminta jatkuu itsenäisesti paikallisin voimin. Tilintarkastus tehdään kansainvälisin voimin ja vielä kertaalleen Suomessa.

– Näin varmistamme, että avulla saadaan aikaan se mikä on asetettu tavoitteeksikin ja että rahat kohdennetaan oikein. Naiset perustavat pieniä yrityksiä, ammattien ja pienyritysten kirjo on laaja.

– Rahaa kerätään myös erilaisin tempauksin. Vuosi huipentuu ensi sunnuntaina vuotuisella Naisten Pankin valtakunnallisella kävelytapahtumalla otsikolla Kävele naiselle ammatti. Osallistujat voivat lahjoittaa haluamansa summan. Ohjattu kävelyreitti Turussa kulkee Forum Marinumista tuomiokirkolle ja takaisin, Ekbom kertoo.

– On tutkittua tietoa, että naisten auttaminen on tehokkain tapa kasvattaa kestävää hyvinvointia kehitysmaissa. Emme mene kriisialueille, vaan autamme siellä, missä olosuhteet ovat tasaantuneet.

Ekbom kertoo, kuinka vapaaehtoistyöstä saa iloa itsellekin ja samalla se on keino verkostoitua.

Tuula Istala

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.