Rakennuttaja vastaa turvallisuudesta

Vaara vaanii rakennustyömaalla. Tapaturma voi sattua sekunneissa, pysyvämpi vaurio yllättää pitkän ajan kuluttua. Siksi esimerkiksi kuulon suojauksesta kannattaa työmaalla huolehtia. Vaara vaanii rakennustyömaalla. Tapaturma voi sattua sekunneissa, pysyvämpi vaurio yllättää pitkän ajan kuluttua. Siksi esimerkiksi kuulon suojauksesta kannattaa työmaalla huolehtia. Kuva: Jarno Keskinen

Kaikkien hankkeeseen osallistuvien tahojen tulee panostaa turvallisuuteen

Tulevan pientalon omistaja, eli rakennuttaja, vastaa työmaan turvallisuudesta. Pientalon rakennuttaja ei vapaudu vastuustaan, vaikka ostaisi rakennustyön urakoitsijoilta tai käyttäisi ulkopuolisia rakentajia. Vastuu siirtyy rakennuttajan harteilta vain, jos hankkeelle nimetään pääurakoitsija. Osaurakoina toteutettavan pientalon työturvallisuus on yleensä aina rakennuttajan vastuulla. Nämä tehtävät voidaan siirtää rakennushankkeeseen ryhtyvän palkkaamalle vastaavalle työnjohtajalle eli vastaavalle mestarille erillisellä sopimuksella.

Toimipa päätoteuttajana tai muuten vastuunalaisena kuka tahansa, ennen rakennustöiden aloittamista on tehtävä kirjallisesti työturvallisuutta koskevat suunnitelmat, joiden mukaan työt, työvaiheet ja niiden ajoitus järjestetään mahdollisimman turvallisiksi sekä niin, ettei niistä aiheudu vaaraa työmaalla työskenteleville ja muille työn vaikutuspiirissä oleville.

Haasteita pientalotyömaan turvallisuuteen asettaa varsinkin se, että pientalon rakennuttaja on harvoin rakentamisen ammattilainen. Pientalon rakentaminen voikin olla vaarallisinta siihen tottumattomalle eli rakennuttajalle itselleen. Riskejä syntyy siitäkin, että urakoitsijoiden työntekijät työskentelevät usein ilman paikalla olevaa työjohtoa eivätkä työturvallisuusvelvoitteet ole rakennuttajalla selvillä.

Pientalon rakennuttajan kannattaakin selvittää itselleen kuuluvat vastuut huolella ennen rakentamisen aloittamista. Turvallisuuteen panostaminen kannattaa myös siksi, että siistillä ja turvallisella työmaalla työskentely on tehokkaampaa, virheitä sattuu vähemmän ja rakentamisen laatu on parempaa.

Rakennuttajan vastuu kasvaa entisestään, mikäli hän palkkaa rakennustyön tekijöitä suoraan. Rakennuttaja toimii työnantajana teettäessään töitä verokortilla tai muuten palkatessaan työntekijöitä. Silloin rakennuttajaa koskevat kaikki työnantajille määrätyt työturvallisuus- ja työterveysvelvoitteet.

Rakennushankkeen suunnitteluvaiheessa rakennuttajan tulee laatia rakennushankkeen turvallisuusasiakirja, jotta se on käytettävissä kun suunnitellaan ja toteutetaan rakennustöitä. Turvallisuusasiakirjan tulee olla valmis jo ennen maanrakennustöiden aloitusta, jotta sitä voidaan käyttää maankaivun, kaivantojen tukemisen ja louhinnan toteutuksen suunnittelussa. Rakennuttaja voi pyytää pääsuunnittelijaa tai vastaavaa työnjohtajaa laatimaan työturvallisuusasiakirjan. Työturvallisuusasiakirjassa esitetyt asiat liitetään kaikkiin tarjouspyyntöasiakirjoihin joko erillisenä työturvallisuusliitteenä tai osana urakkasopimusta.

Ennen rakentamisen aloittamista kannattaa olla yhteydessä omaan vakuutusyhtiöön. Pelkkä tapaturmavakuutuksen hankkiminen tai olemassaolo ei välttämättä riitä, rakennuttajan pitää myös selvittää, mitä vakuutus kattaa. Rakennustyössä tapahtuneen vahingon korvaaminen ei ole kaikissa tapaturmavakuutuksissa selviö. Myös talkootyöläiset kannattaa vakuuttaa. Useimmat vakuutusyhtiöt myyvät määräaikaisia talkoovakuutuksia, joiden keston voi itse määrittää.

Talkoovakuutuksen kohdalla kannattaa varmistaa, että myös samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet kuuluvat vakuutuksen piiriin.

Jarno Keskinen

Lähde: Pientalotyömaan työturvallisuusopas / RKL ry

Makasiinit avautuvat Vanhalla Suurtorilla

Luostarin Välikadun kesä alkaa kauppiaiden saapuessa makasiineille. Kaikki tilat on tälläkin kaudella vuokrattu, vahvistaa palvelupäällikkö Sami Männistö Tilapalvelukeskuksesta.

Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjä aletaan selvittää

Kupittaanpuiston puiden ympäristöhyötyjä aletaan tutkia.

Puilla on suuri merkitys kaupunkikuvalle ja ne parantavat kaupunkiympäristön viihtyisyyttä ja laatua. Lisäksi ne sitovat ilmansaasteita ja hiiltä, vähentävät hulevesiä, vaimentavat melua ja suojaavat auringon paahteelta. Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjen taloudellista arvoa ei kuitenkaan Suomessa tunneta. Tätä ryhdytään arvioimaan Turussa ja Helsingissä i-Tree -ohjelmiston avulla.

Puolukkasadosta tulossa etelässä runsas, mustikkasadosta keskinkertainen

Etelä-Suomessa tulee tänä vuonna puolukkaa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa. Marjakasvien kukinta alkoi tänä vuonna lähes neljä viikkoa aiemmin kuin vuonna 2016 ja 1–2 viikkoa aiemmin kuin viime vuosina keskimäärin.

Hansakortteli palvelee normaalisti remontin ajan

Hansakorttelissa parhaillaan käynnissä olevat uudistustyöt eivät vaikuta kauppakeskuksen aukioloon. Hansan liikkeet palvelevat asiakkaita normaalisti koko uudistustyön ajan.

Taaleri: Toriparkin rahoitus on kasassa

Finanssiryhmä Taalerin järjestelemä Turun Toriparkin rahoitus on koossa. Taaleri ilmoitti toukokuussa järjestelevänsä rahoitusta Turun keskustan torin alle rakennettavaa pysäköintilaitosta varten. Nyt pysäköintilaitoksen rakennuttajana toimivalla Turun Toriparkki Oy:llä on tarvittavat varat hankkeen toteuttamiseen.

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa aina työkohteen kohdalla 30. syyskuuta asti. Päivittäinen työaika on kello 7–15. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Toukotalkoot kampanjoi turvallisen loman puolesta

Lomakauden alkaessa Toukotalkoot-kampanja muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä.

Suomalaistutkijat analysoivat T-auttajasolu 17:n proteomin

T-auttajasolu 17 (Th17) kuuluu T-soluihin, jotka ovat keskeisiä tekijöitä autoimmuunisairauksien ja tulehdusten synnyssä. Säätelijä-T-solut (iTreg) taas ovat T-soluja, joiden tehtävänä on ylläpitää vastustuskykyä ja estää autoimmuunivasteen syntymistä. Tunnistaakseen Th17- ja iTreg-solujen proteomit Turun biotekniikan keskuksen ja Aalto-yliopiston tutkijat hyödynsivät huipputeknologiaa, jossa käytetään leima-aineetonta kvantitatiivista proteomiikkaa.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Vapaaotteluorganisaatio Cage ehkä palaamassa Turkuun

Edellisen kerran Cage vieraili Turussa syksyllä 2014. Tuolloin Teemu Packalen pääsi tuulettamaan voittoa Hyram Rodriguezista.

Muutama vuosi sitten turkulaista vapaaottelukansaa hemmoteltiin, kun Cage-promootio järjesti säännöllisesti otteluiltoja Turussa. Tuolloin Cagen illoissa nähtiin muun muassa myöhemmin UFC:hen asti ponnistaneet Tom Niinimäki , Makwan Amirkhani ja Teemu Packalen .

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.