Voiko lämpömittariin luottaa?

Nestemittari on luotettava. Langan päässä oleva, elektronisen mittarin anturi reagoi lämpötilan muutoksiin nopeasti ja saattaa seota jo tuuletuksesta. Erillisen anturiyksikön sisällä oleva, langaton lähetin ja massiivinen nestemittari reagoivat hitaammin. Nestemittari on luotettava. Langan päässä oleva, elektronisen mittarin anturi reagoi lämpötilan muutoksiin nopeasti ja saattaa seota jo tuuletuksesta. Erillisen anturiyksikön sisällä oleva, langaton lähetin ja massiivinen nestemittari reagoivat hitaammin. Kuva: Ts-arkisto

Vuotavat tiivisteet ja tummat seinät vääristävät mittaustuloksen

Perinteinen, ikkunan pieleen kiinnitetty elohopeamittari mittaa ulkolämpötilan oikein 90 prosentin varmuudella. Täysin oikeaa tulosta ei kotimittarilta kuitenkaan kannata odottaa, yleensä kotimittarilla päästään +/- yhden asteen tarkkuuteen. Eri asia on, jos ikkunan tiivisteissä on merkittävä lämpövuoto. Silloin mittari näyttää mitä sattuu.

– Jos tiivisteet ovat kunnossa, ei ikkunan kautta vuotavalla lämmöllä ole merkitystä, Juho-Pekka Kaukoranta Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Lyhytkin tuuletus sen sijaan saattaa sekoittaa elektronisen mittarin anturin joksikin aikaa. Erillisten kuorien sisällä oleviin antureihin ja massiivisempien nestemittareiden lukemiin lyhyellä tuulettamisella ei ole juuri vaikutusta.

Tuuli tai pilvinen sää eivät aiheuta lämmönmittaukseen virhettä. Aurinko sen sijaan aiheuttaa herkästi mittarivirheen, jopa silloin kun aurinkoa ei näy.

– Aurinko lämmittää seinää myös pilvisellä säällä. Silloinkin pilven läpi tulee lämpösäteilyä ja auringon lämmittämältä seinustalta voi tulla virheellinen lukema, vaikka itse mittari ei olisikaan auringossa, Kaukoranta kertoo.

Paras mittarin sijoituspaikka sijaitseekin aina rakennuksen pohjoisseinustalla, auringon ulottumattomissa. Tällaisellakin seinällä mittari tulisi sijoittaa vähintään 30 sentin päähän seinästä. Silloin heijastuva säteily ei pääse mittaustulosta vääristämään.

– Heijastuvan lämmön vaikutus on suuri, eteläseinustalla mittari voi sen vaikutuksesta näyttää aurinkoisella säällä jopa 30 astetta todellista lämpötilaa enemmän. Vielä puolen metrin päässä tummasta seinästä virhe voi olla 7 astetta. Pohjoisseinusta on aina parempi.

Mittari tai anturi ei saisi myöskään hautautua lumeen. Lumen alta mittari antaa herkästi väärää tietoa lämpötilasta. Muuten mittarin sijoituspaikalla ei ole suurta väliä. Esimerkiksi pyöräkatokseen asennetun mittarin pitäisi antaa sama lukema kuin taivaan alla olevan. Massiivisemman, seinillä varustetun autokatoksen alta saattaa sen sijaan tulla todellista korkeampi lämpötila.

Vaikka mittarin sijoituspaikka olisi viimeisen päälle, voi mittari näyttää epäilyttäviä lukemia. Silloin mittarin luotettavuus kannattaa varmistaa tuomalla mittarille kaveri. Kaksikin mittaria voi silti aina antaa virheellisen lukeman.

– Molemmat voivat olla rikki. Hyvä konsti on ottaa ämpäri täyteen lunta, laittaa mittarit tai niiden anturit lumeen ja tuoda ämpäri sisälle. Toimivan mittarin pitäisi alkaa näyttää nollaa astetta. Samaan pääsee sekoittamalla jäämurskaa pieneen vesimäärään. Veteen laitetun mittarin pitäisi taas mennä nollaan, Kaukoranta vinkkaa.

Korkeapaineen vaikutuksesta lämpötilassa saattaa olla paikallistakin vaihtelua. Oman mittarin toimivuutta ei kannata alkaa epäillä, vaikka eri kerroksessa asuva naapuri päivittelisi pihalla aivan erilaisia lämpötiloja kuin oman mittarin kertomat pakkaslukemat.

– Korkean talon ylimpien ja alimpien asuinkerrosten välillä saattaa olla jopa viiden asteen ero lämpötilassa. Ero korostuu kovilla pakkasilla.

Jarno Keskinen

Saarikko: Oikeus osa-aikatyöhön olisi perheiden parhaaksi

Annika Saarikko.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ehdottaa työelämän joustoja aidoksi oikeudeksi jokaiselle työntekijälle. Saarikko nosti asian esille keskustan ministeritentissä SuomiAreenassa tiistaina.

Jo lähes kolmasosa verkko-ostoista tehdään mobiilisti

Mobiilimaksaminen on yleistynyt suomalaisessa verkkokaupassa vauhdilla: jo lähes kolmasosa verkko-ostoista tehdään mobiilisti. Maksuturva Group Oy on solminut yhteistyö- ja jakelusopimuksen OP Ryhmään kuuluvan Pivo Wallet Oy:n kanssa.

Poraus sulkee kaistan Pansiontiellä

Poraustyö sulkee vasemmanpuoleisen ajokaistan Pansiontiellä Juhana Herttuan puistokadun ja Nosturinkadun välillä 18.–20. heinäkuuta kello 8.30–16.

Arkeologiset kaivaukset avoinna yleisölle perjantaina

Yleisö pääsee tutustumaan torin arkeologisiin kaivauksiin perjantaina 20. heinäkuuta.

Kauppatorin laajat arkeologiset kaivaukset avautuvat yleisölle perjantaina 20. heinäkuuta. Muuritutkimus Oy järjestää opastettuja esittelykierroksia kaivausalueelle kello 9–16.30. Noin 20 henkilön kokoisia ryhmiä otetaan sisään alueelle noin kymmenen minuutin välein Eerikinkadun ja Aurakadun kulmasta. Ennakkovarauksia kierroksille ei oteta, eli sisään alueelle pääse jonottamalla.

Kaivoja korjataan Puistokadulla

Kaivojen korjaus haittaa liikennettä Puistokadulla Ratapihankadun ja Puutarhakadun välillä 18.–20. heinäkuuta kello 7–15.

Sika- ja nautatilat epävarmoja jatkostaan

Suomalaiset lihatilat eivät ole tyytyväisiä tuotannon kannattavuuteen, mutta silti odotukset lähivuosille ovat valoisammat kuin kaksi vuotta sitten. Kantar TNS:n tuoreen selvityksen mukaan edelleen joka toinen sika- ja nautatila on epävarma tuotannon jatkamisesta vuoden 2025 jälkeen, mikä uhkaa vähentää suomalaista tuotantoa merkittävästi.

MTK:n Marttila: EU-politiikan varmistettava ruuan huoltovarmuus Suomessa

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Tämän vuoden kuivuus ja viime syksyn voimakkaat sateet ovat lisänneet maatilojen taloudellista ahdinkoa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan mukaan valmisteilla olevan uuden EU:n maatalouspolitiikan on varmistettava tuotannon jatkuminen Suomessa myös äärioloissa, jotta voimme pitää kiinni nykyisestä tuotannon tasosta.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.