Ajopolilla selvitetään, milloin terveys estää autoilun

Rattiin vai ei, on kysymys, johon lääkärit joutuvat toistuvasti ottamaan kantaa. Valtaosan tapauksista, joissa jokin sairaus alentaa kuljettajan ajokykyä ja joudutaan pohtimaan estääkö sairaus auton ajamisen, ratkaisevat omalääkärit. Tyksin ajopoli on paikka, jossa ratkotaan hankalampia tapauksia. Neurologiset sairaudet, näkökyvyn rajoittuminen, päihteet, psykiatriset syyt ja vireystilan muutokset ovat tyypillisiä ajopolin ratkaistavaksi tulevia asioita. Ajopolin asiakkaita ovat muun muassa ammattikuljettajat, joiden ajokyky on varmistettava erityisen tarkasti. Lopullisen päätöksen ajoluvasta tekee poliisi.

Trafin ajoterveysohjeet edellyttävät kokonaisvaltaista ajoterveysarviointia ennen ajokortin myöntämistä tai terveydentilan muuttuessa. Ajokorttitarkastuksista suurin osa hoituu perusterveys- ja työterveyshuollossa ongelmitta. Tyksissä tehdään eri erikoisaloilla päivittäin vaativia ajokyvyn arviointeja. Ajopoli tarjoaa lisäksi moniammatillista liikennelääkärien asiantuntijapalvelua kiistanalaisissa ajolupa-asioissa. Ajopoli toimii työlääketieteen poliklinikan tiloissa ja konsultoi tarvittavia erikoisaloja ja ajolupakonsultaatioissa aina liikennelääkäriä.

– Keskeisin Ajopolin potilasryhmä ovat ammattikuljettajat - erityisesti maantie- ja raideliikenteessä, tarvittaessa myös meriliikenteessä. Tärkeä ryhmä ovat myös ajokortti-ikään tulevat kroonisia sairauksia sairastavat nuoret aikuiset. Työryhmässä on aina edustus kaikista merkittävistä erikoisaloista joiden kokeneet liikenneasiantuntijat ovat tekemässä ratkaisuja, kertoo liikennelääkäri ja neurologi Mikael Ojala.

Tutkittavat tulevat Ajopolille lähetteellä joko omasta työterveyshuollosta tai terveyskeskuksesta, jossa ajokyvyn perustutkimukset on tehty. Tyksin eri vastuualueet voivat lähettää potilaan osaamiskeskuksen asiantuntijaraatiin ajoluvan arviointia varten omien erikoistutkimusten jälkeen. Keskus ei ole hoitovastuussa tutkittavista, kannanotto annetaan vain ajolupaan. Osa Ajopolin asiakkaista tulee Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ulkopuolelta.

Heikentynyt näkö on luonnollinen rajoite autoilemiselle. Silmätautien ylilääkäri Eija Vesti kertoo ajonäköön liittyvistä tutkimuksista:

– Tutkittaessa näköä ajokorttia varten, mitataan aina näöntarkkuus, jolle on asetettu selkeät raja-arvot. Näkeminen on kuitenkin muutakin kuin vain näöntarkkuus. Myös näkökentän laajuus ja siinä mahdollisesti olevat puutosalueet tutkitaan aina. Mikäli henkilöllä on näkökykyyn vaikuttava silmäsairaus, tarvitaan lisäselvityksenä näköalueen tarkempi mittaus, näkökenttätutkimus. Tarpeen mukaan ja erityisesti, kun kyseessä on raskaiden ajoneuvojen kuljettamiseen oikeuttava ajokortti, tutkitaan myös kontrastinäön herkkyys. Joskus tarvitaan lisäselvityksenä hämäränäön ja häikäisyalttiuden mittaukset.

Diabetes on yksi kansantaudeistamme, joka vaikuttaa ajokykyyn, yleensä kuitenkin vasta vuosien sairastamisen myötä. Erityisessä riskiryhmässä ovat potilaat, joilla on insuliinihoito. Ongelmia ajokyvylle aiheuttavat myös diabeteksen liitännäissairaudet diabeettinen retinopatia ja neuropatia.

– Ajoterveyttä vaarantavat paitsi taipumus matalaan verensokeriin eli hypoglykemiaan, myös diabetekseen liittyvät liitännäissairaudet. Niiden riski kasvaa moninkertaiseksi, mikäli sokeritasapaino on pitkään erittäin huono. Vuosia jatkunut huono sokeritasapaino yhdessä pitkän diabeteshistorian kanssa voivat tyypillisesti aiheuttaa tahdosta riippumattoman hermoston rappeumaa eli autonomista neuropatiaa, jonka myötä diabeetikon kyky aistia muun muassa hypoglykemiasta aiheutuvia oireita on usein oleellisesti heikentynyt. Pahimmillaan tämä verensokerin laskun aistimattomuus voi yhdessä liian suuren insuliinimäärän tai insuliinieritystä tehostavan tablettihoidon kanssa johtaa vakavaan, jopa tajuttomuutena ilmenevään hypoglykemiaan. Tällöin liikenneonnettomuuden riski kasvaa huomattavasti, selvittää sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Lassi Nelimarkka.

Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluennot käynnistyvät 7. syyskuuta kello 18. Nelimarkka kertoo alustuksessaan diabeetikon ajoterveysvaatimusten täyttymisestä ryhmän 1 ja ryhmän 2 ajokortin tarvitsevilla kuvitteellisten potilasesimerkkien avulla.

Lopulliset päätökset ajolupa-asioissa tekee poliisiviranomainen. Ylikonstaapeli Kimmo Läntinen Lounais-Suomen poliisilaitoksen lupavalvontayksiköstä kertoo alustuksessaan ajokorttilaissa poliisille tehtäväksi annetusta ajoterveyden valvonnasta. Hän avaa kuulijoille poliisin menettelytapoja sekä viranomaisten yhteistyötä, joiden pohjalta poliisi päätöksiään tekee. Hän esittelee myös hallintomenettelylakia siltä osin kuin se koskee ajoluvan myöntämistä.

Tilaisuuden ohjelma ja koko Tyks tutkii ja hoitaa -yleisöluentojen syksyn ohjelma on luettavissa osoitteessa http://www.vsshp.fi/fi/sairaanhoitopiiri/media-tiedotteet-viestinta/Sivut/Yleisoluennot.aspx.

– Yliopistosairaalassa paitsi hoidetaan potilaita, myös tutkitaan sairauksien ehkäisyä, toteamista ja hoitojen kehittämistä. Yleisöluentosarjassamme kerromme näistä tutkimuksista ja nykypäivän hoidoista. Luentoja voi Turun lisäksi seurata videoyhteydellä myös Tyksin erityisvastuualueen keskussairaaloissa Porissa ja Vaasassa, kertoo tutkimusylilääkäri Päivi Rautava.

Yleisöluennot ovat maksuttomia. Luennot pidetään T-sairaalan saleissa Risto Lahesmaa ja Johan Haartman. Sisäänkäynti on pääsisäänkäynnin kautta Hämeentien puolelta. Sairaalan edessä on parkkipaikkoja, mutta aivan sairaalan eteen Hämeentielle pääsee useilla Kauppatorilta lähtevillä busseilla.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Makasiinit avautuvat Vanhalla Suurtorilla

Luostarin Välikadun kesä alkaa kauppiaiden saapuessa makasiineille. Kaikki tilat on tälläkin kaudella vuokrattu, vahvistaa palvelupäällikkö Sami Männistö Tilapalvelukeskuksesta.

Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjä aletaan selvittää

Kupittaanpuiston puiden ympäristöhyötyjä aletaan tutkia.

Puilla on suuri merkitys kaupunkikuvalle ja ne parantavat kaupunkiympäristön viihtyisyyttä ja laatua. Lisäksi ne sitovat ilmansaasteita ja hiiltä, vähentävät hulevesiä, vaimentavat melua ja suojaavat auringon paahteelta. Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjen taloudellista arvoa ei kuitenkaan Suomessa tunneta. Tätä ryhdytään arvioimaan Turussa ja Helsingissä i-Tree -ohjelmiston avulla.

Puolukkasadosta tulossa etelässä runsas, mustikkasadosta keskinkertainen

Etelä-Suomessa tulee tänä vuonna puolukkaa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa. Marjakasvien kukinta alkoi tänä vuonna lähes neljä viikkoa aiemmin kuin vuonna 2016 ja 1–2 viikkoa aiemmin kuin viime vuosina keskimäärin.

Hansakortteli palvelee normaalisti remontin ajan

Hansakorttelissa parhaillaan käynnissä olevat uudistustyöt eivät vaikuta kauppakeskuksen aukioloon. Hansan liikkeet palvelevat asiakkaita normaalisti koko uudistustyön ajan.

Taaleri: Toriparkin rahoitus on kasassa

Finanssiryhmä Taalerin järjestelemä Turun Toriparkin rahoitus on koossa. Taaleri ilmoitti toukokuussa järjestelevänsä rahoitusta Turun keskustan torin alle rakennettavaa pysäköintilaitosta varten. Nyt pysäköintilaitoksen rakennuttajana toimivalla Turun Toriparkki Oy:llä on tarvittavat varat hankkeen toteuttamiseen.

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa aina työkohteen kohdalla 30. syyskuuta asti. Päivittäinen työaika on kello 7–15. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Toukotalkoot kampanjoi turvallisen loman puolesta

Lomakauden alkaessa Toukotalkoot-kampanja muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä.

Suomalaistutkijat analysoivat T-auttajasolu 17:n proteomin

T-auttajasolu 17 (Th17) kuuluu T-soluihin, jotka ovat keskeisiä tekijöitä autoimmuunisairauksien ja tulehdusten synnyssä. Säätelijä-T-solut (iTreg) taas ovat T-soluja, joiden tehtävänä on ylläpitää vastustuskykyä ja estää autoimmuunivasteen syntymistä. Tunnistaakseen Th17- ja iTreg-solujen proteomit Turun biotekniikan keskuksen ja Aalto-yliopiston tutkijat hyödynsivät huipputeknologiaa, jossa käytetään leima-aineetonta kvantitatiivista proteomiikkaa.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Vapaaotteluorganisaatio Cage ehkä palaamassa Turkuun

Edellisen kerran Cage vieraili Turussa syksyllä 2014. Tuolloin Teemu Packalen pääsi tuulettamaan voittoa Hyram Rodriguezista.

Muutama vuosi sitten turkulaista vapaaottelukansaa hemmoteltiin, kun Cage-promootio järjesti säännöllisesti otteluiltoja Turussa. Tuolloin Cagen illoissa nähtiin muun muassa myöhemmin UFC:hen asti ponnistaneet Tom Niinimäki , Makwan Amirkhani ja Teemu Packalen .

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.