Sata vuotta sitten pantiin sammalta leipätaikinaan

Rahkasammal hehkuu myös kauniin punaisena. Pulavuosina sitä käytettiin muun muassa näkkileivän valmistuksessa. Rahkasammal hehkuu myös kauniin punaisena. Pulavuosina sitä käytettiin muun muassa näkkileivän valmistuksessa. Kuva: Maija Karala

Sata vuotta sitten monet ongelmat varjostivat maatamme. Elintarviketilanne oli yksi niistä. Ensimmäinen maailmansota, irtaantuminen Venäjästä ja oma, huonosti suunniteltu maatalouspolitiikka aiheuttivat vuosina kriisin, joka oli puhjeta näläksi. Elokuussa 1917 pienituloisten mahdollisuudet hankkia elintarvikkeita riittävästi heikkenivät. Ruoka oli säännösteltyä, ja etenkin viljasta oli puutetta. Viljavajetta yritettiin korvata esimerkiksi perunalla, kauralla ja petulla.

Kesäkuussa 1917 leipäkortin saivat kaikki kulutuskeskuksissa eli kaupungeissa ja maaseudun taajamissa asuvat. Kortilla saatavan viikkoannoksen määrä vaihteli kortin omistajan ammattinimikkeen mukaan. Henkisen ja kevyen ruumiillisen työn tekijä sai ostaa noin kilon, raskasta ruumiillista työtä tekevä sai reilun puolitoista kiloa ja raskasta ulkoilmassa työtä tekevä sai hieman yli kaksi kiloa leipää viikossa. Halutessaan leipäkortin saattoi vaihtaa myös jauhokortiksi. Valtion leipäkortilla sai viljatuotteita noin kolmasosan normaaliajan kulutuksesta, mutta korttiannoksiakaan ei ollut aina saatavilla.

Elintarvikepula kärjistyi syksyä kohti ja elintarvikkeita oli tarjolla yhä niukemmin ja kalliimmalla. Mustan pörssin kauppa rehotti ja voista tuli tärkeä, mustan pörssin tuote. Vaikka varsinaista nälkää ei esiintynyt, puutteeseen reagoitiin voimakkaasti. Turussa oli ollut levotonta koko kesän. Kaikki kärjistyi, kun voita ei ollut jaettu kokonaiseen viikkoon, vaikka venäjän sotilaille ja Pietariin sitä kuitenkin tuntui riittävän.

Levisi huhuja, että Turussa Valion varastoissa piiloteltiin voita odottamassa parempia hintoja. Väkijoukko vaati voita kauppoihin, ja kohta sitä haluttiin jo jaettavan ilmaiseksi kansalle. Ja näin väkijoukko tunkeutui Valion varastoihin ja varasto tyhjennettiin.

Kun elintarviketilanne oli heikko, keksittiin erilaisia tapoja jatkaa tai korvata elintarviketuotteita. Oheiset reseptit julkaistiin Åbo Underrättelserissä 4. syyskuuta 1917. Käännös on kirjoittajan.

Jatkettu voi

1/2 rkl perunajauhoja

1/2 osaa maitoa

125 g voita

1/2 kananmuna

Maito keitetään ja sekoitetaan perunajauhon joukkoon, annetaan sekoituksen jäähtyä. Voi ja muna vispataan vaahdoksi, ja lisätään sekoituksen joukkoon. Sekoitetaan notkeaksi. Kun voi on valmista, annetaan sen jäähtyä ja kovettua kylmässä.

Hätäapunäkkäri

2 osaa ruisjauhoja

2 osaa vehnäjauhoja

4 osaa rahkasammalta tai saman verran keitettyä ja muussattua perunaa

1/2 rkl voita tai rasvaa

1 tl suolaa

Kaikki ainekset sekoitetaan ja vaivataan taikinaksi, kaulitaan ohueksi, ja leikataan nelikulmaisiksi pitkiksi paloiksi. Paistetaan vaaleanruskeaksi melko kuumassa uuninlämmössä. Sopii hyvin näkkileiväksi teen tai kahvin kera.

Henriikka Fingerborg

Jo lähes kolmasosa verkko-ostoista tehdään mobiilisti

Mobiilimaksaminen on yleistynyt suomalaisessa verkkokaupassa vauhdilla: jo lähes kolmasosa verkko-ostoista tehdään mobiilisti. Maksuturva Group Oy on solminut yhteistyö- ja jakelusopimuksen OP Ryhmään kuuluvan Pivo Wallet Oy:n kanssa.

Poraus sulkee kaistan Pansiontiellä

Poraustyö sulkee vasemmanpuoleisen ajokaistan Pansiontiellä Juhana Herttuan puistokadun ja Nosturinkadun välillä 18.–20. heinäkuuta kello 8.30–16.

Arkeologiset kaivaukset avoinna yleisölle perjantaina

Yleisö pääsee tutustumaan torin arkeologisiin kaivauksiin perjantaina 20. heinäkuuta.

Kauppatorin laajat arkeologiset kaivaukset avautuvat yleisölle perjantaina 20. heinäkuuta. Muuritutkimus Oy järjestää opastettuja esittelykierroksia kaivausalueelle kello 9–16.30. Noin 20 henkilön kokoisia ryhmiä otetaan sisään alueelle noin kymmenen minuutin välein Eerikinkadun ja Aurakadun kulmasta. Ennakkovarauksia kierroksille ei oteta, eli sisään alueelle pääse jonottamalla.

Kaivoja korjataan Puistokadulla

Kaivojen korjaus haittaa liikennettä Puistokadulla Ratapihankadun ja Puutarhakadun välillä 18.–20. heinäkuuta kello 7–15.

Sika- ja nautatilat epävarmoja jatkostaan

Suomalaiset lihatilat eivät ole tyytyväisiä tuotannon kannattavuuteen, mutta silti odotukset lähivuosille ovat valoisammat kuin kaksi vuotta sitten. Kantar TNS:n tuoreen selvityksen mukaan edelleen joka toinen sika- ja nautatila on epävarma tuotannon jatkamisesta vuoden 2025 jälkeen, mikä uhkaa vähentää suomalaista tuotantoa merkittävästi.

MTK:n Marttila: EU-politiikan varmistettava ruuan huoltovarmuus Suomessa

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Tämän vuoden kuivuus ja viime syksyn voimakkaat sateet ovat lisänneet maatilojen taloudellista ahdinkoa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan mukaan valmisteilla olevan uuden EU:n maatalouspolitiikan on varmistettava tuotannon jatkuminen Suomessa myös äärioloissa, jotta voimme pitää kiinni nykyisestä tuotannon tasosta.

Työnantajan oltava tarkkana työntekijöiden oleskelulupiin liittyvissä asioissa

Kauppakamarin COME-neuvontapalvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa yrityksille ja työnantajille ulkomaiseen työvoimaan liittyvissä kysymyksissä. Yritykset haluavat tietoa erityisesti oleskelulupaprosessista, työnteko-oikeudesta ja ulkomaalaisen työntekijän rekrytoinnista. Työnantajia kiinnostavat etenkin työnantajan velvollisuudet.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.