Miten syödä hyvin myös maastossa?

Juomapuolesta eräopas Minna Jakosuo huolehtii retkillään vedensuodatuspussilla, jonka avulla saa puhdasta vettä turvallisesti vaikka järvestä. Juomapuolesta eräopas Minna Jakosuo huolehtii retkillään vedensuodatuspussilla, jonka avulla saa puhdasta vettä turvallisesti vaikka järvestä. Kuva: Gummerus

Eräopas ja kirjailija Minna Jakosuo opastaa miten syödään reissussa

Minna Jakosuon tuore kirja Parempaa retkiruokaa tarjoaa vinkkejä, miten varata ruokaa lyhemmille ja pidemmille retkille, ja syödä terveellisesti. Syksyllä voi valmistaa ihania kausiherkkuja retkitulilla.

– Syksy on siitä paras aika vaeltaa, kun on ihan kaikkea luonnossa. Mukaan voi ottaa vaikka sipulia ja rasvaa, kun voi paistaa sieniä nutiolla. Valmis lettutaikina on myös kiva ottaa mukaan, ja letut voi täyttää paistetuilla sienillä.

Syksyisellä vaellusretkellä voi käyttää hyväksi myös luonnonmarjoja.

– Nuotiolla voi paistaa pannussa kauramurupaistoksen. Se on helppo eli vaikka desilitra kaurahiutaleita desilitra sokeria ja desilitra voita. Sitä paistetaan pannulla niin kauan, että paistos alkaa ruskettua, ja sitten se syödään tuoreiden luonnonmarjojen kera. Mukaan voi tuoda kaurapohjaista vaniljakastiketta, joka ei mene pahaksi.

Pitkillä retkillä repun paino on tärkeä pitää kurissa. Eräretkelle lähtiessä kannattaa valmistua niin, että voi säästää kaasua, jotta ei tarvitse kuljettaa mukanaan useita kaasupulloja retkikeitintä varten.

– Itse kuivaan paljon kaikkea reissulle, eli minulle tulee noin puoli kiloa päivää kohden ruokaa. Kuivatan muun muassa paljon erilaisia kasviksia. Valmistin juuri ison kattilan chili con carnea ja laitoin sen kuivuriin. Siitä saa sitten useammille reissuille pussitettua ruokaa. Reissussa sen saa nopeasti valmiiksi retkikeittimen avulla. En halua kuitenkaan syödä joka päivä samaa ruokaa pidemmällä vaellusretkellä.

Jakosuo opastaa, että kuivuriin laitettavan ruoan valmistamisessa ei saa käyttää rasvaa tai se härskiintyy.

– Rasva lisätään vasta maastossa. Itse otan mukaan oliiviöljyä lämpimällä ilmalla. Kylmemmällä säällä voi ottaa mukaan myös voita, ilman että tarvitsee pelätä sen sulavan rinkkaan. Ghee on myös oikein toimiva koska se ei härskiinny, ja siinä on enemmän kaloreita kuin voissa.

Reissuruokia voi kuivata hyötykasvikuivurissa tai uunissa 50 asteessa.

– Lihan kuivaaminen kestää aika kauan, noin kahdeksan tuntia. Pieneksi pilkotut kasvikset kuivuvat nopeammin, ehkä alle viidessä tunnissa.

Rinkkaan kannattaa pakata kevyitä ruokia.

– Soijarouhe on kevyttä, ja siinä on enemmän proteiineja kuin jauhelihassa. Perunajauhopussit tai erilaiset pata-ainekset ovat käteviä, ja niitä voi tuunata mieleisekseen. Pikariisi ei paina juuri mitään, ja se on nopea valmistaa. Myös punaiset linssit ovat nopeita ja eivät paina paljon. Ne vain pitää liottaa ennen valmistamista.

Jakosuo retkeilee paljon ja haluaa syödä hyvin reissussa ollessaan.

– Kalorien saaminen on tärkeätä, koska kulutus on ihan toista luokkaa vaeltaessa rinkka selässä.

Marianne Rovio

Makasiinit avautuvat Vanhalla Suurtorilla

Luostarin Välikadun kesä alkaa kauppiaiden saapuessa makasiineille. Kaikki tilat on tälläkin kaudella vuokrattu, vahvistaa palvelupäällikkö Sami Männistö Tilapalvelukeskuksesta.

Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjä aletaan selvittää

Kupittaanpuiston puiden ympäristöhyötyjä aletaan tutkia.

Puilla on suuri merkitys kaupunkikuvalle ja ne parantavat kaupunkiympäristön viihtyisyyttä ja laatua. Lisäksi ne sitovat ilmansaasteita ja hiiltä, vähentävät hulevesiä, vaimentavat melua ja suojaavat auringon paahteelta. Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjen taloudellista arvoa ei kuitenkaan Suomessa tunneta. Tätä ryhdytään arvioimaan Turussa ja Helsingissä i-Tree -ohjelmiston avulla.

Puolukkasadosta tulossa etelässä runsas, mustikkasadosta keskinkertainen

Etelä-Suomessa tulee tänä vuonna puolukkaa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa. Marjakasvien kukinta alkoi tänä vuonna lähes neljä viikkoa aiemmin kuin vuonna 2016 ja 1–2 viikkoa aiemmin kuin viime vuosina keskimäärin.

Hansakortteli palvelee normaalisti remontin ajan

Hansakorttelissa parhaillaan käynnissä olevat uudistustyöt eivät vaikuta kauppakeskuksen aukioloon. Hansan liikkeet palvelevat asiakkaita normaalisti koko uudistustyön ajan.

Taaleri: Toriparkin rahoitus on kasassa

Finanssiryhmä Taalerin järjestelemä Turun Toriparkin rahoitus on koossa. Taaleri ilmoitti toukokuussa järjestelevänsä rahoitusta Turun keskustan torin alle rakennettavaa pysäköintilaitosta varten. Nyt pysäköintilaitoksen rakennuttajana toimivalla Turun Toriparkki Oy:llä on tarvittavat varat hankkeen toteuttamiseen.

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa aina työkohteen kohdalla 30. syyskuuta asti. Päivittäinen työaika on kello 7–15. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Toukotalkoot kampanjoi turvallisen loman puolesta

Lomakauden alkaessa Toukotalkoot-kampanja muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä.

Suomalaistutkijat analysoivat T-auttajasolu 17:n proteomin

T-auttajasolu 17 (Th17) kuuluu T-soluihin, jotka ovat keskeisiä tekijöitä autoimmuunisairauksien ja tulehdusten synnyssä. Säätelijä-T-solut (iTreg) taas ovat T-soluja, joiden tehtävänä on ylläpitää vastustuskykyä ja estää autoimmuunivasteen syntymistä. Tunnistaakseen Th17- ja iTreg-solujen proteomit Turun biotekniikan keskuksen ja Aalto-yliopiston tutkijat hyödynsivät huipputeknologiaa, jossa käytetään leima-aineetonta kvantitatiivista proteomiikkaa.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Vapaaotteluorganisaatio Cage ehkä palaamassa Turkuun

Edellisen kerran Cage vieraili Turussa syksyllä 2014. Tuolloin Teemu Packalen pääsi tuulettamaan voittoa Hyram Rodriguezista.

Muutama vuosi sitten turkulaista vapaaottelukansaa hemmoteltiin, kun Cage-promootio järjesti säännöllisesti otteluiltoja Turussa. Tuolloin Cagen illoissa nähtiin muun muassa myöhemmin UFC:hen asti ponnistaneet Tom Niinimäki , Makwan Amirkhani ja Teemu Packalen .

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.