Kirkkoherra Jouni Lehikoinen uudistaa seurakuntatyötä

Kirkkoherra Jouni Lehikoisen mielestä kirkon on otettava uudet haasteet rohkeasti vastaan. Kirkkoherra Jouni Lehikoisen mielestä kirkon on otettava uudet haasteet rohkeasti vastaan. Kuva: Tuula Istala

Kirkkoherra Jouni Lehikoinen Mikaelinseurakunnasta määrittelee itsensä seurakuntansa sekatyömieheksi, jolla on vastuullaan talous ja seurakunnallinen toiminta toimitusten ja jumalanpalvelusten lisäksi.

Lehikoinen katsoo, että hänen on huolehdittava myös työympäristön hyvinvoinnista, niin kuin jokaisen työyhteisön johtajan pitäisi tehdä. Tärkeää on löytää oikeat ihmiset oikeille paikoille. Siinä korostuu kirkkoherran rooli.

– Pidämme yhteishenkeä yllä myös elokuvailloissa tai matkustamme tapaamaan ystävyysseurakuntia.

Lehikoinen on kehittänyt perinteisten toimintojen rinnalle useita uusia työmuotoja, jossa papit jalkautuvat sinne missä ihmiset liikkuvat.

– Kirkon on mentävä rohkeasti kohti uusia, isoja haasteita. Seurakuntatoiminnan on uusiuduttava muuttuvassa maailmassa. Kirkko saa olla mitä se on, mutta kynnys on oltava matala.

Seurakuntakin on ison muutoksen edessä, sillä tuomiokapituli esittää, että Martin ja Mikaelin seurakunnat yhdistyvät vuonna 2019. Näin muodostuu 40 000 kaupunkilaisen muodostama uusi seurakunta. Viime kädessä asiasta päättää Kirkkohallitus.

Yhdistämisen syyt ovat taloudellisia, mutta työntekijöitä ei uhkaa irtisanominen. Väki vähenee eläkkeelle siirtymisten myötä. Toiminta jatkuu molemmissa seurakunnissa, mutta taloushallinto keskittyy.

Lehikoinen kuvaa Mikaelinkirkkoa Turun kauneimmaksi ja suurimmaksi. Se on suosittu konsertti- ja vihkikirkko.

Seurakunnassa on paljon tapahtumia ja toimintoja, jotka vetävät väkeä. Turkuhallissa on oma luisteluvuoro, jossa liikkuu 200-300 luistelijaa. Papit baanalla vierailee pubeissa, yökerhoissa ja ravintoloissa tapaamassa väkeä, jota ei välttämättä kirkossa näe. Kesällä pidetään Aurajoen rannan kahvilassa suosittuja motoristitreffejä. Seurakunnalla on myös lähiöpappi Suikkilassa ja Pansiossa.

Seurakunnalla on oma jääkiekkoseura HC Hurmos, joka pelaa harrasteliigassa.

– Viihdyn osaamisalueeni ulkopuolella ja tykkään haasteista.

Samaa sukupuolta olevien ihmisten vihkimiset ja maahanmuuttajat ovat arka asia. Mikaelin kirkon ovet ovat auki myös turvapaikanhakijoille. Heitä ei käännytetään kristityiksi, mutta autetaan ja tuetaan muilla tavoin.

– Pappi on käytettävissä mutta ei tyrkyllä. Teemme myös heti alkuun selväksi, että kirkkoon liittyminen ei edesauta turvapaikan saamista.

Lehikoinen on saanut maahanmuuttajatyöstä vihapostia ja uhkailuviestejä.

Kun kirkossa järjestettiin elokuvamusiikin messu, kirkko oli viimeistä sijaa myöten täynnä. Siellä on kuunneltu myös raskaan metallimusiikin- ja Beatles-messuja. Yhteislauluillat Taivas ja tähdet Samppalinnan mäellä olivat erittäin suosittuja.

Seurakunnan budjetti on 1,2 miljoona euroa, josta suurin osa menee palkkoihin, toimintaa pyöritetään 200 000 eurolla.

Tuula Istala

Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjä aletaan selvittää

Kupittaanpuiston puiden ympäristöhyötyjä aletaan tutkia.

Puilla on suuri merkitys kaupunkikuvalle ja ne parantavat kaupunkiympäristön viihtyisyyttä ja laatua. Lisäksi ne sitovat ilmansaasteita ja hiiltä, vähentävät hulevesiä, vaimentavat melua ja suojaavat auringon paahteelta. Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjen taloudellista arvoa ei kuitenkaan Suomessa tunneta. Tätä ryhdytään arvioimaan Turussa ja Helsingissä i-Tree -ohjelmiston avulla.

Puolukkasadosta tulossa etelässä runsas, mustikkasadosta keskinkertainen

Etelä-Suomessa tulee tänä vuonna puolukkaa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa. Marjakasvien kukinta alkoi tänä vuonna lähes neljä viikkoa aiemmin kuin vuonna 2016 ja 1–2 viikkoa aiemmin kuin viime vuosina keskimäärin.

Hansakortteli palvelee normaalisti remontin ajan

Hansakorttelissa parhaillaan käynnissä olevat uudistustyöt eivät vaikuta kauppakeskuksen aukioloon. Hansan liikkeet palvelevat asiakkaita normaalisti koko uudistustyön ajan.

Taaleri: Toriparkin rahoitus on kasassa

Finanssiryhmä Taalerin järjestelemä Turun Toriparkin rahoitus on koossa. Taaleri ilmoitti toukokuussa järjestelevänsä rahoitusta Turun keskustan torin alle rakennettavaa pysäköintilaitosta varten. Nyt pysäköintilaitoksen rakennuttajana toimivalla Turun Toriparkki Oy:llä on tarvittavat varat hankkeen toteuttamiseen.

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa aina työkohteen kohdalla 30. syyskuuta asti. Päivittäinen työaika on kello 7–15. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Toukotalkoot kampanjoi turvallisen loman puolesta

Lomakauden alkaessa Toukotalkoot-kampanja muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä.

Suomalaistutkijat analysoivat T-auttajasolu 17:n proteomin

T-auttajasolu 17 (Th17) kuuluu T-soluihin, jotka ovat keskeisiä tekijöitä autoimmuunisairauksien ja tulehdusten synnyssä. Säätelijä-T-solut (iTreg) taas ovat T-soluja, joiden tehtävänä on ylläpitää vastustuskykyä ja estää autoimmuunivasteen syntymistä. Tunnistaakseen Th17- ja iTreg-solujen proteomit Turun biotekniikan keskuksen ja Aalto-yliopiston tutkijat hyödynsivät huipputeknologiaa, jossa käytetään leima-aineetonta kvantitatiivista proteomiikkaa.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Vapaaotteluorganisaatio Cage ehkä palaamassa Turkuun

Edellisen kerran Cage vieraili Turussa syksyllä 2014. Tuolloin Teemu Packalen pääsi tuulettamaan voittoa Hyram Rodriguezista.

Muutama vuosi sitten turkulaista vapaaottelukansaa hemmoteltiin, kun Cage-promootio järjesti säännöllisesti otteluiltoja Turussa. Tuolloin Cagen illoissa nähtiin muun muassa myöhemmin UFC:hen asti ponnistaneet Tom Niinimäki , Makwan Amirkhani ja Teemu Packalen .

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.