Vuosikymmeniä telttaillen ympäri Eurooppaa

Montojen suosikkikohteisiin kuuluva Manarola on yksi Cinque Terren viidestä värikkäästä kylästä Ligurian rannikolla Italiassa. Montojen suosikkikohteisiin kuuluva Manarola on yksi Cinque Terren viidestä värikkäästä kylästä Ligurian rannikolla Italiassa. Kuva: Montojen arkisto

Riitta ja Timo Monto ovat telttailleet Euroopassa jo 38 kesää

Vapauden tunne, maailman näkeminen ja kokemuksien nälkä ovat innostaneet toimittaja Riitta ja musiikinlehtori Timo Monton automatkailun pariin. Pariskunta on matkustellut ristiin rastiin Eurooppaa jo 38 vuoden ajan. Joka kesä tavarat on pakattu autoon ja suuntana on ollut Eurooppa. Majoituksena on toiminut lähes aina teltta, sillä leirintäalueet tuntuvat mukavammalta vaihtoehdolta yöpyä kuin hotellit. Nyt Montot matkustavat kahdestaan, mutta aikaisemmin matkassa kulkivat mukana myös perheen neljä lasta.

– Luonto, taide, arkkitehtuuri, kulttuurit, ihmiset ja tapahtumat kiinnostavat meitä erityisesti. Lähdemme mielellämme patikoimaan luontoon ja tutustumme kaupunkien nähtävyyksiin ja kulttuuritarjontaan, kertoo juuri tämän kesän reissulta Provencen Alpeilta ja Venetsian Biennaalista vaimonsa kanssa kotimaahan palannut Timo Monto.

Montot aloittivat autolla matkailun vuonna 1980. Ensimmäisen matkan he tekivät rättisitikalla kohti Italiaa.

– Ajoimme Euroopan halki ja pysähdyimme ensimmäistä kertaa elämässämme muun muassa Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Italiassa tutuksi tulivat Venetsia, Rooma ja Firenze. Meillä oli mukana langolta saatu vanha teltta, jonka päälle piti virittää muovi sateen pelossa. Nykyisin teltat ovatkin sateenkestäviä.

Montojen matkustelu ei rajoittunut lasten syntymiseen. Kesäisin suunnattiin joka tapauksessa teltan ja auton kanssa kohti Eurooppaa, eikä lasten kanssa matkustelu tuntunut hankalalta. Yhtenä kesänä matkaan lähdettiin kuukauden vanhan vauvan kanssa.

– Ensimmäistä kertaa vauvan ja yleensäkin lapsen kanssa Euroopassa matkustaessamme meillä oli jo käytössämme suuri Mersu. Sinänsä vauvan kanssa on kätevää olla liikkeellä, sillä eväät ovat luonnostaan äidin mukana ja vauvanruoatkin voi ostaa jo Suomesta, koska ne eivät vie paljon tilaa. Lapsilla on turvallinen olo, kun he saavat olla vanhempien kanssa ympäri vuorokauden. Lisäksi he saavat tärkeitä kokemuksia tulevaa elämää varten.

Telttailu on osoittautunut käteväksi majoittumismuodoksi. Leirintäalueet soveltuivat hyvin myös lapsiperheenä matkustaessa, sillä lapsille löytyi aina paljon tekemistä.

– Teltassa yöt tulee nukuttua hyvin. Jos ilma on kovin huono, majoitumme hotelliin, leirintäalueen mökkiin tai karavaaniin. Yleensä haluamme myös kokata ruoat itse, mikä onnistuu leirintäalueilla. Talvisin matkustaessa yövymme hotelleissa

Leirintäalueella on Montojen mielestä viihtyisää ja luonto on lähellä. Lisäksi tulee oltua koko ajan ulkona.

– On hieno tunne, kun kuuman kesäpäivän jälkeen istuu teltan edessä, kädessä viileä viinilasi, edessä alppijärvi, jonka takana lumihuippuiset vuoret. Kerran Espanjassa korkealla Picos de Europa -vuoristossa herätessämme oli teltan ympärillä oleva ruoho jäässä ja ilmassa pakkasasteita. Kun meni aurinkoon, tuli melkein hiki, Timo Monto muistelee.

Marianne Rovio

Yksi Montojen suosikeista Pariisissa on d’Orsay-museo. Siellä on ylellinen ravintola. Yksi Montojen suosikeista Pariisissa on d’Orsay-museo. Siellä on ylellinen ravintola. Kuva: Montojen arkisto

Makasiinit avautuvat Vanhalla Suurtorilla

Luostarin Välikadun kesä alkaa kauppiaiden saapuessa makasiineille. Kaikki tilat on tälläkin kaudella vuokrattu, vahvistaa palvelupäällikkö Sami Männistö Tilapalvelukeskuksesta.

Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjä aletaan selvittää

Kupittaanpuiston puiden ympäristöhyötyjä aletaan tutkia.

Puilla on suuri merkitys kaupunkikuvalle ja ne parantavat kaupunkiympäristön viihtyisyyttä ja laatua. Lisäksi ne sitovat ilmansaasteita ja hiiltä, vähentävät hulevesiä, vaimentavat melua ja suojaavat auringon paahteelta. Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjen taloudellista arvoa ei kuitenkaan Suomessa tunneta. Tätä ryhdytään arvioimaan Turussa ja Helsingissä i-Tree -ohjelmiston avulla.

Puolukkasadosta tulossa etelässä runsas, mustikkasadosta keskinkertainen

Etelä-Suomessa tulee tänä vuonna puolukkaa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa. Marjakasvien kukinta alkoi tänä vuonna lähes neljä viikkoa aiemmin kuin vuonna 2016 ja 1–2 viikkoa aiemmin kuin viime vuosina keskimäärin.

Hansakortteli palvelee normaalisti remontin ajan

Hansakorttelissa parhaillaan käynnissä olevat uudistustyöt eivät vaikuta kauppakeskuksen aukioloon. Hansan liikkeet palvelevat asiakkaita normaalisti koko uudistustyön ajan.

Taaleri: Toriparkin rahoitus on kasassa

Finanssiryhmä Taalerin järjestelemä Turun Toriparkin rahoitus on koossa. Taaleri ilmoitti toukokuussa järjestelevänsä rahoitusta Turun keskustan torin alle rakennettavaa pysäköintilaitosta varten. Nyt pysäköintilaitoksen rakennuttajana toimivalla Turun Toriparkki Oy:llä on tarvittavat varat hankkeen toteuttamiseen.

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa aina työkohteen kohdalla 30. syyskuuta asti. Päivittäinen työaika on kello 7–15. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Toukotalkoot kampanjoi turvallisen loman puolesta

Lomakauden alkaessa Toukotalkoot-kampanja muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä.

Suomalaistutkijat analysoivat T-auttajasolu 17:n proteomin

T-auttajasolu 17 (Th17) kuuluu T-soluihin, jotka ovat keskeisiä tekijöitä autoimmuunisairauksien ja tulehdusten synnyssä. Säätelijä-T-solut (iTreg) taas ovat T-soluja, joiden tehtävänä on ylläpitää vastustuskykyä ja estää autoimmuunivasteen syntymistä. Tunnistaakseen Th17- ja iTreg-solujen proteomit Turun biotekniikan keskuksen ja Aalto-yliopiston tutkijat hyödynsivät huipputeknologiaa, jossa käytetään leima-aineetonta kvantitatiivista proteomiikkaa.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Vapaaotteluorganisaatio Cage ehkä palaamassa Turkuun

Edellisen kerran Cage vieraili Turussa syksyllä 2014. Tuolloin Teemu Packalen pääsi tuulettamaan voittoa Hyram Rodriguezista.

Muutama vuosi sitten turkulaista vapaaottelukansaa hemmoteltiin, kun Cage-promootio järjesti säännöllisesti otteluiltoja Turussa. Tuolloin Cagen illoissa nähtiin muun muassa myöhemmin UFC:hen asti ponnistaneet Tom Niinimäki , Makwan Amirkhani ja Teemu Packalen .

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.