Sotahistoriallisia retkikohteita saariston suojissa

Örössä näkee rannikkotykistön vanhoja asemia ja jylhiä maisemia. Örössä näkee rannikkotykistön vanhoja asemia ja jylhiä maisemia. Kuva: Fyr Romu

Saaristo on tunnettu luonnostaan, mutta sieltä löytyy myös merkittäviä historiallisia ja kulttuurillisia kohteita. Nyt esimerkiksi sotahistorian vaiheisiin pääsee tutustumaan Turun saaristossa. Örön linnakesaari sekä Korpoström tarjoavat palan maanpuolustuksen historiaa sen lisäksi, että niissä on kaunista luontoa ja merimaisemaa. Örön eteläkärjessä on bunkkereita, tykkejä ja ammusvarastoja.

Turun ammattikorkeakoulun DefenceArch-hanke on alkanut kehittää Turun, Ahvenanmaan ja Tukholman saaristoalueella sijaitsevista puolustushistoriallisista resursseista kestävän kehityksen mukaisia matkailukohteita.

– Olemme halunneet kehittää saaristoa matkailukohteena myös muusta näkökulmasta kuin luontokohteena. Meidän kohteenamme Örössä on eteläkärki, jota haluamme elävöittää elämykselliseksi matkailukohteeksi. Kesäksi sinne valmistuu kilometrin pituinen kävelylenkki, jotta saaren eteläkärkeen voidaan tutustua laajemmin kuin pelkästään siihen alueeseen, josta palvelut löytyvät, kertoo markkinoinnin ja matkailun lehtori Telle Tuominen Turun ammattikorkeakoulusta.

Örön saari sijaitsee Saaristomeren kansallispuistossa, johon se liitettiin vuonna 2015. Linnakesaari oli suljettuna sata vuotta yleisöltä, mutta vuodesta 2015 se on avattu jälleen yleisölle. Matkailu on kovassa kasvussa Örössä.

– Örön eteläkärkeen valmistuu tänä vuonna myös riippusilta ja näköalatorni. Lisäksi sinne on tulossa leirikouluja varten telttailualue ja yksi maanalainen bunkkeri korjataan majoitusta varten. Myös muita vanhoja rakennuksia korjataan matkailukohteiksi ja mahdolliseksi majoitukseksi, Tuominen sanoo.

Korpoströmissä on jäljellä enää muistomerkkinä toimiva takorautaristi vuoden 1743 käydystä taistelusta Venäjän ja Ruotsin välillä, mutta digitaalisen tarinankerronnan avulla pääsee tunnelmoimaan saaren tapahtumiin iso- ja pikkuvihan aikana. Alue on ollut strategisesti merkittävä reitti kauppalaivoille ja siellä on taisteltu miehittäjien herruudesta.

– Korpoströmissä vieraillessa voi käyttää puhelinsovellusta, joka kertoo alueen historiasta. Sovellus tuo esille mitä elämä saaristossa on merkinnyt tavallisille ihmisille, kun siellä on ollut vieraiden maiden painetta. Moni perhekunta pakeni 1700-luvulla Ruotsiin, mutta sitten seuraavat sukupolvet palasivat takaisin kotikulmille.

Korpoströmin ja Örön eteläkärjen matkailussa on huomioitu myös alueen kestävä kehitys.

– Hankkeen tarkoitus on vahvistaa ympäristöystävällistä, kulttuurillista sekä taloudellista kehitystä. Tarkoitus on, että myös paikalliset yritykset hyötyisivät projektista ja voisivat tuottaa lisää palveluja tämän myötä.

Marianne Rovio

Makasiinit avautuvat Vanhalla Suurtorilla

Luostarin Välikadun kesä alkaa kauppiaiden saapuessa makasiineille. Kaikki tilat on tälläkin kaudella vuokrattu, vahvistaa palvelupäällikkö Sami Männistö Tilapalvelukeskuksesta.

Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjä aletaan selvittää

Kupittaanpuiston puiden ympäristöhyötyjä aletaan tutkia.

Puilla on suuri merkitys kaupunkikuvalle ja ne parantavat kaupunkiympäristön viihtyisyyttä ja laatua. Lisäksi ne sitovat ilmansaasteita ja hiiltä, vähentävät hulevesiä, vaimentavat melua ja suojaavat auringon paahteelta. Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjen taloudellista arvoa ei kuitenkaan Suomessa tunneta. Tätä ryhdytään arvioimaan Turussa ja Helsingissä i-Tree -ohjelmiston avulla.

Puolukkasadosta tulossa etelässä runsas, mustikkasadosta keskinkertainen

Etelä-Suomessa tulee tänä vuonna puolukkaa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa. Marjakasvien kukinta alkoi tänä vuonna lähes neljä viikkoa aiemmin kuin vuonna 2016 ja 1–2 viikkoa aiemmin kuin viime vuosina keskimäärin.

Hansakortteli palvelee normaalisti remontin ajan

Hansakorttelissa parhaillaan käynnissä olevat uudistustyöt eivät vaikuta kauppakeskuksen aukioloon. Hansan liikkeet palvelevat asiakkaita normaalisti koko uudistustyön ajan.

Taaleri: Toriparkin rahoitus on kasassa

Finanssiryhmä Taalerin järjestelemä Turun Toriparkin rahoitus on koossa. Taaleri ilmoitti toukokuussa järjestelevänsä rahoitusta Turun keskustan torin alle rakennettavaa pysäköintilaitosta varten. Nyt pysäköintilaitoksen rakennuttajana toimivalla Turun Toriparkki Oy:llä on tarvittavat varat hankkeen toteuttamiseen.

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa aina työkohteen kohdalla 30. syyskuuta asti. Päivittäinen työaika on kello 7–15. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Toukotalkoot kampanjoi turvallisen loman puolesta

Lomakauden alkaessa Toukotalkoot-kampanja muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä.

Suomalaistutkijat analysoivat T-auttajasolu 17:n proteomin

T-auttajasolu 17 (Th17) kuuluu T-soluihin, jotka ovat keskeisiä tekijöitä autoimmuunisairauksien ja tulehdusten synnyssä. Säätelijä-T-solut (iTreg) taas ovat T-soluja, joiden tehtävänä on ylläpitää vastustuskykyä ja estää autoimmuunivasteen syntymistä. Tunnistaakseen Th17- ja iTreg-solujen proteomit Turun biotekniikan keskuksen ja Aalto-yliopiston tutkijat hyödynsivät huipputeknologiaa, jossa käytetään leima-aineetonta kvantitatiivista proteomiikkaa.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Vapaaotteluorganisaatio Cage ehkä palaamassa Turkuun

Edellisen kerran Cage vieraili Turussa syksyllä 2014. Tuolloin Teemu Packalen pääsi tuulettamaan voittoa Hyram Rodriguezista.

Muutama vuosi sitten turkulaista vapaaottelukansaa hemmoteltiin, kun Cage-promootio järjesti säännöllisesti otteluiltoja Turussa. Tuolloin Cagen illoissa nähtiin muun muassa myöhemmin UFC:hen asti ponnistaneet Tom Niinimäki , Makwan Amirkhani ja Teemu Packalen .

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.