Peterzénsien satamassa kerrotaan sukupolvien tarinaa

Ruben Peterzéns, Marilyn Sügis ja Leontina Peterzéns pyörittävät Peterzénsin vierasvenesatamaa Kustavissa. Ruben Peterzéns, Marilyn Sügis ja Leontina Peterzéns pyörittävät Peterzénsin vierasvenesatamaa Kustavissa.

Peterzénsin vierasvenesatama tarjoaa tuulilta suojaisan paikan Kustavissa vain tunnin ajomatkan päässä Turusta. Siellä vierailee tavallisesti veneilijöitä, alueen kesäasukkaita tai rengastien varrella ajelevia autoilijoita. Satama tarjoaa matkailijoille saaristolaisromantiikkaa, mutta samalla siellä voi tuntea hetkeksi olevansa kuin ulkomailla. Päärakennuksen terassi avaa näkymän merelle ja parkissa kelluu veneitä.

Peterzénsin vierasvenesatamaa pyörittävät sisarukset Leontina ja Ruben Peterzéns. Lisäksi Rubenin avovaimo Marilyn Sügis on ollut satamassa töissä 12 vuoden ajan.

– Vanhempamme Laura ja Eerikki Peterzéns perustivat yrityksen, ja nyt me toimimme veljeni kanssa päätoimisina yrittäjinä. Isä ideoi, että tähän tehdään myös vierasvenesatama. Lahden niittyalue ruopattiin, ja siten siihen syntyi satama 25 vuotta sitten. Kumpikin vanhemmista ovat purjehtijoita, joten isä osasi arvioida, että satamalle olisi kysyntää tässä paikassa. Ja hyvin se on pitänyt paikkaansa, veneilijät ovat todella löytäneet tänne, kertoo Leontina Peterzéns.

Ruben Peterzéns sanoo, että hän on ollut yrityksessä mukana 10 vuotta, mutta jo aikaisemmin kaikki kesät kuluivat opiskeluaikoina satamassa. Leontina Peterzéns on toiminut yrittäjänä 15 vuotta. Leontina asuu Bilbaossa, mutta hän ei koskaan pystyisi jättämään perheyritystä, sillä se on vahvasti osa kummankin sisaruksen elämää.

– Aluksi vanhemmilla oli kankaanpainantayritys, sillä äiti oli tekstiilisuunnittelija ja töissä muun muassa Marimekolla. Isä ja äiti kehittivät yhdessä sataman, ravintolan ja myymälän. Satama oli enemmän isän juttu ja äiti on vastannut kaikesta esteettisestä puolesta ja designmyymälä Seasidesta, Leontina selittää.

Sukupolvenvaihdoksen myötä Ruben alkoi rakennuttaa yöpymismajoja alueelle. Yöpymismajoissa on kaislakatot samalla tavoin kuin päärakennuksessa.

– Nyt niitä on viisitoista. Kaikissa on kylpyhuone ja vessa, mutta suihku- ja saunatilat jaetaan. Niissä on vieraillut muun muassa moni sellainen vanhempi pariskunta, joka ei enää veneile, mutta haluaa fiilistellä satamassa yöpymistä vielä.

Vierasvenesatamassa järjestetään paljon tapahtumia. Kesäisin joka viikonloppu on luvassa elävää musiikkia. Elintarvikeputiikki aukeaa noin viikkoa ennen juhannusta, mikä helpottaa veneilijöiden ostosten tekoa. Paikanpäällä on myös muita putiikkeja, puistogolf ja lapsille leikkipuisto. Lisäksi kulttuurinnälkäisille on tarjolla teatteria ja Laura on myös saanut Sevilla-päiville Espanjasta muusikkoja soittamaan.

– Olemme halunneet panostaa ohjelmaan todella kattavasti. Se on tärkeä osa viihtyvyyttä ja luo ihan oman tunnelman. Olemme suunnitelleet myös Volter Kilpi -viikoille keskiaikaisen menun, joka toteutetaan Alastalon salissa -teoksen mukaisesti.

Marianne Rovio

Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjä aletaan selvittää

Kupittaanpuiston puiden ympäristöhyötyjä aletaan tutkia.

Puilla on suuri merkitys kaupunkikuvalle ja ne parantavat kaupunkiympäristön viihtyisyyttä ja laatua. Lisäksi ne sitovat ilmansaasteita ja hiiltä, vähentävät hulevesiä, vaimentavat melua ja suojaavat auringon paahteelta. Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjen taloudellista arvoa ei kuitenkaan Suomessa tunneta. Tätä ryhdytään arvioimaan Turussa ja Helsingissä i-Tree -ohjelmiston avulla.

Puolukkasadosta tulossa etelässä runsas, mustikkasadosta keskinkertainen

Etelä-Suomessa tulee tänä vuonna puolukkaa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa. Marjakasvien kukinta alkoi tänä vuonna lähes neljä viikkoa aiemmin kuin vuonna 2016 ja 1–2 viikkoa aiemmin kuin viime vuosina keskimäärin.

Hansakortteli palvelee normaalisti remontin ajan

Hansakorttelissa parhaillaan käynnissä olevat uudistustyöt eivät vaikuta kauppakeskuksen aukioloon. Hansan liikkeet palvelevat asiakkaita normaalisti koko uudistustyön ajan.

Taaleri: Toriparkin rahoitus on kasassa

Finanssiryhmä Taalerin järjestelemä Turun Toriparkin rahoitus on koossa. Taaleri ilmoitti toukokuussa järjestelevänsä rahoitusta Turun keskustan torin alle rakennettavaa pysäköintilaitosta varten. Nyt pysäköintilaitoksen rakennuttajana toimivalla Turun Toriparkki Oy:llä on tarvittavat varat hankkeen toteuttamiseen.

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa aina työkohteen kohdalla 30. syyskuuta asti. Päivittäinen työaika on kello 7–15. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Toukotalkoot kampanjoi turvallisen loman puolesta

Lomakauden alkaessa Toukotalkoot-kampanja muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä.

Suomalaistutkijat analysoivat T-auttajasolu 17:n proteomin

T-auttajasolu 17 (Th17) kuuluu T-soluihin, jotka ovat keskeisiä tekijöitä autoimmuunisairauksien ja tulehdusten synnyssä. Säätelijä-T-solut (iTreg) taas ovat T-soluja, joiden tehtävänä on ylläpitää vastustuskykyä ja estää autoimmuunivasteen syntymistä. Tunnistaakseen Th17- ja iTreg-solujen proteomit Turun biotekniikan keskuksen ja Aalto-yliopiston tutkijat hyödynsivät huipputeknologiaa, jossa käytetään leima-aineetonta kvantitatiivista proteomiikkaa.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Vapaaotteluorganisaatio Cage ehkä palaamassa Turkuun

Edellisen kerran Cage vieraili Turussa syksyllä 2014. Tuolloin Teemu Packalen pääsi tuulettamaan voittoa Hyram Rodriguezista.

Muutama vuosi sitten turkulaista vapaaottelukansaa hemmoteltiin, kun Cage-promootio järjesti säännöllisesti otteluiltoja Turussa. Tuolloin Cagen illoissa nähtiin muun muassa myöhemmin UFC:hen asti ponnistaneet Tom Niinimäki , Makwan Amirkhani ja Teemu Packalen .

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.