Uusi isäntä tuli taloon

Karin ja Markku Aaltonen (takana) eivät koe haikeutta, kun Taattisten tilan käytännön vetovastuu on siirtynyt Edvard ja Katariina Joroselle. Karin ja Markku Aaltonen (takana) eivät koe haikeutta, kun Taattisten tilan käytännön vetovastuu on siirtynyt Edvard ja Katariina Joroselle. Kuva: Ilkka Lappi

Maatilamatkailuyrityksen pyörittäminen on ollut Edvard Jorosen unelma

Edvard Joronen on tyytyväinen mies. Hän valmistautuu ensimmäiseen kesäänsä Merimaskussa sijaitsevan Taattisten tilan majoitus- ja ravintolatoiminnasta vastaavana. Käytännön toiminta siirtyi keväällä Jorosen harteille.

– Tämä on ensimmäinen maatilamatkailuyritykseni. Olen unelmoinut tällaisesta pitkään. Olen ajatellut, että perheellä on maalla parempi ympäristö kuin kaupungissa. Lisäksi olen itse pienen kylän poika. Olen aina halunnut elää maalla, Joronen kertoo.

– Täällä asiakas pääsee asumaan kuin museossa. Tosin museossa ei saa koskea mihinkään, mutta täällä pystyy elämään sitä historiaa, hän jatkaa.

Tila säilyy edelleen Karin ja Markku Aaltosen omistuksessa. Aaltoset ehtivät pyörittää tilaa vuodesta 1983 lähtien. Vaikka vetovastuu siirtyy, ilmassa ei ole haikeutta.

– Toiminnan pitää kehittyä. Uusi sukupolvi tuo mukanaan luonnollisen kehityksen. En ole koskaan ajatellut, että tämä olisi mitenkään erikoista. Kun tulimme tänne 1983, ei meillä ollut minkäänlaista kokemusta. Kaikki opeteltiin pikku hiljaa, Karin Aaltonen toteaa.

Matkailu tuli Taattisten tilan toimintaan mukaan 1990-luvulla. Tilan historia ulottuu 1500-luvulle asti. Vuosisatojen aikana Taattisten tila on ehtinyt olla muun muassa ratsutila ja maitokarjatila.

Eläimet ovat olennainen osa monia maatilamatkailuyrityksiä. Vaikka Taattisten tilalla ei enää lehmiä olekaan, monia muita eläimiä tilalla on, muun muassa kanoja, lampaita, minipossu Otto ja Figaro-kissa.

– Monille maatilan eläimet ovat eksoottisia elämyksiä. Viime kesänäkin meillä oli pelkästään eläimiä katsomassa parhaimpina sunnuntaipäivinä monta lapsiperhettä. Eläimet kiinnostavat ihmisiä ja ne kuuluvat maaseutuun, Karin Aaltonen toteaa.

Vaikka eläimet ovat pysyneet maatilamatkailun sydämenä, on neljännesvuosisadassa ehtinyt moni muu asia muuttua. Esimerkiksi isot koneet ovat siirtyneet pihapiiristä vajojen suojiin.

– Alan arvostus on kasvanut. Kun aloitimme, vähän jotkut asiakkaat ihmettelevät maatilamatkailun hintoja. Nykyään rauha ja hiljaisuuden etsintä ovat trendejä, joita maatiloilta osataan hakea, Karin Aaltonen vertailee.

Asiakaskunta Merimaskussa on ollut laaja. Ulkomaalaisten osuus on kasvanut vähitellen. Asiakkaita on tullut Suomen lisäksi esimerkiksi Hollannista ja Japanista.

– Varsinkin keväällä ja loppukesästä ulkomaalaisia on suhteessa paljon. Keskikesällä suomalaisten osuus on suurempi, Markku Aaltonen kertoo.

Jorosen otettua vetovastuun Taattisten tila löytyy entistä paremmin myös internetin majoitushakukoneiden kautta.

– Tänä vuonna on tullut jo nyt paljon varauksia ulkomailta. esimerkiksi Saksasta, Joronen kertoo.

Ilkka Lappi

Taattisten tilan pihapiirissä aika pysähtyy. Taattisten tilan pihapiirissä aika pysähtyy. Kuva: Ilkka Lappi
Räsymatot, kattohirret ja putkiradio ovat vanhaa maatilaa autenttisimmillaan. Räsymatot, kattohirret ja putkiradio ovat vanhaa maatilaa autenttisimmillaan. Kuva: Ilkka Lappi

Raision Burger King avutuu elokuussa, auki ympäri vuorokauden

Raisiossa kauppakeskus Myllyä vastapäätä viereen avautuu elokuussa itsenäinen Burger King -ravintola. Liiketoiminnan kulmakiviä ovat ympärivuorokautinen palvelu ja autokaista. Raision ohi kulkevan E18-tien varressa rakennustyöt ovat täydessä vauhdissa.

Makasiinit avautuvat Vanhalla Suurtorilla

Luostarin Välikadun kesä alkaa kauppiaiden saapuessa makasiineille. Kaikki tilat on tälläkin kaudella vuokrattu, vahvistaa palvelupäällikkö Sami Männistö Tilapalvelukeskuksesta.

Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjä aletaan selvittää

Kupittaanpuiston puiden ympäristöhyötyjä aletaan tutkia.

Puilla on suuri merkitys kaupunkikuvalle ja ne parantavat kaupunkiympäristön viihtyisyyttä ja laatua. Lisäksi ne sitovat ilmansaasteita ja hiiltä, vähentävät hulevesiä, vaimentavat melua ja suojaavat auringon paahteelta. Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjen taloudellista arvoa ei kuitenkaan Suomessa tunneta. Tätä ryhdytään arvioimaan Turussa ja Helsingissä i-Tree -ohjelmiston avulla.

Puolukkasadosta tulossa etelässä runsas, mustikkasadosta keskinkertainen

Etelä-Suomessa tulee tänä vuonna puolukkaa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa. Marjakasvien kukinta alkoi tänä vuonna lähes neljä viikkoa aiemmin kuin vuonna 2016 ja 1–2 viikkoa aiemmin kuin viime vuosina keskimäärin.

Hansakortteli palvelee normaalisti remontin ajan

Hansakorttelissa parhaillaan käynnissä olevat uudistustyöt eivät vaikuta kauppakeskuksen aukioloon. Hansan liikkeet palvelevat asiakkaita normaalisti koko uudistustyön ajan.

Taaleri: Toriparkin rahoitus on kasassa

Finanssiryhmä Taalerin järjestelemä Turun Toriparkin rahoitus on koossa. Taaleri ilmoitti toukokuussa järjestelevänsä rahoitusta Turun keskustan torin alle rakennettavaa pysäköintilaitosta varten. Nyt pysäköintilaitoksen rakennuttajana toimivalla Turun Toriparkki Oy:llä on tarvittavat varat hankkeen toteuttamiseen.

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa aina työkohteen kohdalla 30. syyskuuta asti. Päivittäinen työaika on kello 7–15. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Toukotalkoot kampanjoi turvallisen loman puolesta

Lomakauden alkaessa Toukotalkoot-kampanja muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Vapaaotteluorganisaatio Cage ehkä palaamassa Turkuun

Edellisen kerran Cage vieraili Turussa syksyllä 2014. Tuolloin Teemu Packalen pääsi tuulettamaan voittoa Hyram Rodriguezista.

Muutama vuosi sitten turkulaista vapaaottelukansaa hemmoteltiin, kun Cage-promootio järjesti säännöllisesti otteluiltoja Turussa. Tuolloin Cagen illoissa nähtiin muun muassa myöhemmin UFC:hen asti ponnistaneet Tom Niinimäki , Makwan Amirkhani ja Teemu Packalen .

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.