Kuinka käy leideiltä reivaaminen?

Maarit Suomen mukaan naiset uskaltavat paremmin näyttää purjehduskykynsä kun miehet jäävät rannalle. Maarit Suomen mukaan naiset uskaltavat paremmin näyttää purjehduskykynsä kun miehet jäävät rannalle. Kuva: Henriikka Fingerborg

Naispurjehtijat kouluttautuvat hyvällä porukkahengellä

Miten teillä voi olla aina noin hauskaa? Kyseli eräs mies laiturilla, kun kikatus ja iloinen puheensorina oli jatkunut jo kolmatta päivää. Miespuolisia neuvojia, ihmettelijöitä ja auttajia satamissa riittäisi, kun satamaan lipuu veneellinen naisia. Mutta nämä naiset eivät juurikaan apuja tarvitse, sillä kaikki hoituu omin kätösin. Naisten oma pursiseura on perustettu, jotta naiset löytäisivät purjehduksen ilon.

Naispurjehtijat – Sailing Ladies Finland on Suomen nopeimmin kasvava pursiseura. Tarkoituksena on herättää, ylläpitää sekä tukea naisten veneily- sekä purjehdusharrastusta. Naispurjehtijat vaalivat hyviä merimiestapoja ja edistävät niiden leviämistä. Toiminnalla kehitetään merimies- ja veneilytaitoja, tuetaan saariston ja muiden vesistöjen luonnon ja kulttuurin säilymistä ja vahvistetaan jäsenistön yhteishenkeä.

Turun alueen kouluttaja Maarit Suomi kertoo, että naispurjehtijat toimivat valtakunnallisesti ja tarjoavat jäsenille koulutuksia, jäsenpurjehdusta, tapahtumia sekä verkostoitumista.

– Jäsenistömme ikähaarukka on 19–76 vuotta. Toiminta on vilkasta ja kattavaa, pyrimme toteuttamaan naisille suunnattua navigointi-, veneily- ja purjehduskoulutusta sekä kaikenlaisia erikoiskursseja sähköisistä navigointivälineistä VHF- ja tutkanavigointiin. Näiden lisäksi ympärivuotinen toimintamme pitää sisällään retkiä, yhteispurjehduksia, jäsentapaamisia, seminaareja, ulkomaanreissuja, kilpailumatkoja vaikka mitä muuta kivaa, Suomi luettelee.

Naispurjehtijat järjestävät venetapaamisia kesäisin eri satamissa ja kouluttautuvat porukalla. Tällä viikolla naispurjehtijoita lähti monta veneellistä Kroatiaan ja syksyllä odottaa reissu Montenegroon.

Naispurjehtijoista löytyy taitotasoa moneen veneeseen. Monet ovat kilpailleet, jotkut purjehtivat miehensä kanssa. Joillekin on jäänyt vene miehen poismenon jälkeen, tai yksinkertaisesti haluaa oppia purjehtimaan itse. Suomi miettii, että naisten peruspurjehdustaidot ovat purjehtivien perheiden turvallisuuden kannalta tärkeä asia. Usein perheessä kipparina toimii mies ja nainen vetäytyy taka-alalle, vaikka olisi kokeneempikin purjehtija.

– Pursiseurassa keskeistä on mahdollisuus oppia purjehtimaan ja ottamaan vastuuta purjeveneessä. Monihan meistä on purjehtinut jo vuosia, mutta kaipaa vielä rohkaisua toimiakseen kipparina. Joku toinen taas tulee mukaan voidakseen olla hyödyksi gastina. Naisporukassa uskallamme näyttää todelliset kykymme, eikä kokkausvuorokaan lankea aina vain sille yhdelle. Ja sitäpaitsi meillä on ihan älyttömän hauskaa!

Henriikka Fingerborg

Makasiinit avautuvat Vanhalla Suurtorilla

Luostarin Välikadun kesä alkaa kauppiaiden saapuessa makasiineille. Kaikki tilat on tälläkin kaudella vuokrattu, vahvistaa palvelupäällikkö Sami Männistö Tilapalvelukeskuksesta.

Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjä aletaan selvittää

Kupittaanpuiston puiden ympäristöhyötyjä aletaan tutkia.

Puilla on suuri merkitys kaupunkikuvalle ja ne parantavat kaupunkiympäristön viihtyisyyttä ja laatua. Lisäksi ne sitovat ilmansaasteita ja hiiltä, vähentävät hulevesiä, vaimentavat melua ja suojaavat auringon paahteelta. Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjen taloudellista arvoa ei kuitenkaan Suomessa tunneta. Tätä ryhdytään arvioimaan Turussa ja Helsingissä i-Tree -ohjelmiston avulla.

Puolukkasadosta tulossa etelässä runsas, mustikkasadosta keskinkertainen

Etelä-Suomessa tulee tänä vuonna puolukkaa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa. Marjakasvien kukinta alkoi tänä vuonna lähes neljä viikkoa aiemmin kuin vuonna 2016 ja 1–2 viikkoa aiemmin kuin viime vuosina keskimäärin.

Hansakortteli palvelee normaalisti remontin ajan

Hansakorttelissa parhaillaan käynnissä olevat uudistustyöt eivät vaikuta kauppakeskuksen aukioloon. Hansan liikkeet palvelevat asiakkaita normaalisti koko uudistustyön ajan.

Taaleri: Toriparkin rahoitus on kasassa

Finanssiryhmä Taalerin järjestelemä Turun Toriparkin rahoitus on koossa. Taaleri ilmoitti toukokuussa järjestelevänsä rahoitusta Turun keskustan torin alle rakennettavaa pysäköintilaitosta varten. Nyt pysäköintilaitoksen rakennuttajana toimivalla Turun Toriparkki Oy:llä on tarvittavat varat hankkeen toteuttamiseen.

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa aina työkohteen kohdalla 30. syyskuuta asti. Päivittäinen työaika on kello 7–15. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Toukotalkoot kampanjoi turvallisen loman puolesta

Lomakauden alkaessa Toukotalkoot-kampanja muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä.

Suomalaistutkijat analysoivat T-auttajasolu 17:n proteomin

T-auttajasolu 17 (Th17) kuuluu T-soluihin, jotka ovat keskeisiä tekijöitä autoimmuunisairauksien ja tulehdusten synnyssä. Säätelijä-T-solut (iTreg) taas ovat T-soluja, joiden tehtävänä on ylläpitää vastustuskykyä ja estää autoimmuunivasteen syntymistä. Tunnistaakseen Th17- ja iTreg-solujen proteomit Turun biotekniikan keskuksen ja Aalto-yliopiston tutkijat hyödynsivät huipputeknologiaa, jossa käytetään leima-aineetonta kvantitatiivista proteomiikkaa.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Vapaaotteluorganisaatio Cage ehkä palaamassa Turkuun

Edellisen kerran Cage vieraili Turussa syksyllä 2014. Tuolloin Teemu Packalen pääsi tuulettamaan voittoa Hyram Rodriguezista.

Muutama vuosi sitten turkulaista vapaaottelukansaa hemmoteltiin, kun Cage-promootio järjesti säännöllisesti otteluiltoja Turussa. Tuolloin Cagen illoissa nähtiin muun muassa myöhemmin UFC:hen asti ponnistaneet Tom Niinimäki , Makwan Amirkhani ja Teemu Packalen .

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.