Ritva Mäntsälä tulkitsee palkitulla äänellä

Lietolaisella Ritva Mäntsälällä on musiikki verissä. Hän on yksi yhdeksästä sisaruksesta, joista jokainen on harrastanut musiikkia. Ei siis ole ihme, että 66-vuotias Mäntsälä kiinnostui karaokesta sen saavuttua Suomeen. Etenkin viime vuosina hän on harjoitellut laulamista ahkerasti.

Ahkeruus palkittiin, kun Mäntsälä vei voiton Eläkeliiton valtakunnallisen Karaokemestari 2016 -kilpailun sarjassa 65+. Kilpailu järjestettiin Iisalmessa lokakuun alussa. Mäntsälä kuvailee kaksipäiväistä kilpailua raskaaksi mutta kiinnostavaksi kokemukseksi. Voitto häämötti mielessä jo kilpailuun lähtiessä.

– Sanoin, että en lähde turhaan Iisalmeen saakka. Oli mielenkiintoista kuulla kommentteja laulustani. Sain paljon hyvää palautetta yleisöltä ja tuomareilta, tuore karaokemestari kertoo.

Ennen kisaa Mäntsälä kävi laulunopettajan luona hiomassa suoritustaan. Hän esitti kilpailun finaalissa kappaleet Kaunotar ja Kulkuri sekä Hyvästi yö.

– Laulamisessa on mukana henkinen puoli. Laulun kautta saa toteuttaa itseään ja ilmaista tunteita.

Mäntsälä esiintyy paitsi soolona, myös yhdessä duettoparinsa Maija Alitalon kanssa. Naiset alkoivat viime talvena suunnitella duoesityksiä, joissa on pilke silmäkulmassa.

– Duon esityksissä on huumori mukana ja vaatetuksemme on sen mukaista. Olemme tehneet lauluihin omia sanoituksia. Meitä on pyydetty esiintymään esimerkiksi pikkujouluihin.

Ennen eläkkeelle jäämistä Mäntsälä teki hierojan työtä yrittäjänä. Eläkkeellä hänen päivänsä täyttyvät harrastuksista, joita on paljon. Mäntsälä aloitti haitarinsoiton uudelleen 30 vuoden tauon jälkeen ja liittyi Liedon haitarikerhoon. Hän pitää myös puutarhanhoidosta ja kasvattaa vihanneksia ja juureksia. Aktiivinen nainen pysyy liikkeessä.

– Kun olin nuorempi, urheilu syrjäytti musiikin. Hiihto on lempilajini. Olen hiihtänyt itse ja valmentanut nuoria. Liikun edelleen paljon ja käyn Lapissa hiihtämässä pari kertaa vuodessa.

Viisi kyssäriä

Mikä marraskuussa on parasta?

– Olen aina tykännyt syksystä. Kun on kuulakas ilma ja pieni pakkanen, on hienoa lähteä koiran kanssa metsään.

Kuka tuntee sinut parhaiten?

– Avomieheni.

Mikä saa sinut hymyilemään?

– Moni asia. Hyvä olo saa hymyilemään. Hyvä huumori saa minut nauramaan katketakseni. Sain jo nuorena koulukavereilta lempinimen naurukone.

Mikä on mielipuuhaasi?

– Metsässä reippailu. Käyn lenkillä koiran kanssa ja juoksemassa. Teen myös kaikenlaisia terveyspirtelöitä ja smoothieita, sekin on lempipuuhaani. Joogaan joka aamu. En lähde minnekään, jos en saa joogata edes varttia.

Mitkä laulut ovat sinulle kaikkein rakkaimpia?

– Tykkään laulaa tangoja. Suosikkejani ovat Yön kuningatar, Maruzella ja Rakkauden jälkeen.

Myös päihderiippuvaisen läheinen tarvitsee apua

Päihderiippuvuus sairastuttaa koko lähipiirin, ja silloin koko perhe tarvitsee apua. Tutkitusti noin puolet suomalaisista kokee haittoja toisen alkoholin käytön seurauksena.

Tämä oli jo 51. Ruisrock

Niiskuneidin jalkaansa tatuoinut tanskalainen MØ esiintyi toista kertaa Ruisrockissa.

Kun festari täyttää vuoden, on toinen tapahtuma. Kun festari täyttää 50 vuotta, on 51. tapahtuma.

Verohallinto: Osinko veronlaista tuloa, vaikka sitä ei maksettaisi rahana

Moni julkisen kaupankäynnin kohteena oleva yhtiö jakaa kuluvana vuonna osinkoa muuna kuin rahana (osingonjako in natura). Riippumatta siitä, maksetaanko osinko rahana vai esimerkiksi toisen yhtiön osakkeina, tulo on Verohallinnon mukaan osingonsaajan veronalaista osinkotuloa siten kuin tuloverolaissa säädetään.

Lämmin ja poutainen sää pitää vesistöjen vedenkorkeudet alhaalla

Sää jatkuu lämpimänä ja poutaisena mikä lisää haihduntaa ja pitää maaperän edelleen monin paikoin kuivana. Jokien virtaamat pysyvät pieninä.

Kuka saa kylmän kylvyn tänä vuonna?

Tapani Bastman Unikeko vuosimallia 2018.

Naantali valmistautuu jälleen Unikeonpäivän viettoon. Suomen ja valtakunnan virallinen unikeko heitetään mereen perinteitä noudattaen lauantaina 27. heinäkuuta kello 7 Naantalin vanhassa kaupungissa.

Sisävesien pintalämpötila lämpenemään päin

Kolea heinäkuun alku sai pintaveden lämpötilan laskemaan useilla havaintopaikoilla ajankohtaan nähden kylmemmäksi kuin aiemmin on mitattu. Esimerkiksi Haukivedellä ja Kyyvedellä pintaveden lämpötila oli poikkeuksellisen kylmää yhtäjaksoisesti seitsemän päivän ajan.

Vegånia saa seurakseen Ølfestin ja Vølumen

Suvi Kiukas on Vegånian tuottaja, Peetu Sillanpää vastaa

Kolmatta kertaa järjestettävä Vegånia-vegaaniruokafestivaali valloittaa jälleen Vanhan Suurtorin 2.–3. elokuuta. Festivaalin rinnalla on tänä vuonna kaksi uutta tapahtumaa: pienpanimotapahtuma Ølfest ja musiikkitapahtuma Vølume.

Luvassa keskinkertainen viljasato

Tämän vuoden viljasadon arvioidaan olevan keskimääräinen, eli 3,6 miljardia kiloa, kahden heikon satovuoden jälkeen. Rukiin sato-odotukset ovat runsaat, 140 miljoonaa kiloa, eli yli kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä ensi viikolla

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa maanantaista sunnuntaihin 22.–28. heinäkuuta.

Urheilu

Jälkipeli: Interin vahtien oma koutsi

Henrik Moisander on yksi Veikkausliigan kokeneimmista maalivahdeista. Hänet on valittu kahdesti sarjan parhaaksi maalivahdiksi.

Valmennus täyttää Jani Meriläisen arjen

Puukkokatsomo: Iso kuva ei muutu

Taika Koilahti.

Alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kisoista oli lupa odottaa enemmän kuin mitä saatiin. Suomen saldona oli yksi pronssi, jonka Ella Junnila toi korkeushypystä. Enempäänkin oli mahdollisuuksia, mistä kielii suomalaisten kymmenen pistesijaa.

Otteluanalyysi: Niin lähellä, mutta niin kaukana

Timo Furuholm ei jossitellut pelin jälkeen.

Harva siihen uskoi. Interin jatkopaikkaan jalkapalloilun Eurooppa-liigan ensimmäiseltä karsintakierrokselta. Kööpenhaminalainen Bröndby kylvetti Interiä ensimmäisessä osaottelussa 4-1, joten olisi tarvittu ihmettä. Mutta ei siitä kauas jääty. Inter esitti kauden parastaan ja löi Bröndbyn Kupittaalla 2-0 (0-0). Kolmas maali olisi riittänyt, mutta sitä ei enää tullut. Bröndby etenkin jatkoon yhteismaalein 4-3.

Manuel ”Manu” Barnes Kristikan paitaan

Manuel Barnes.

Kristika Turku vahvistuu kausille 2019–21, kun 27-vuotias Manuel Barnes saapuu Turkuun kahden vuoden mittaisella sopimuksella. Kristika, joka on Turun NMKY:n edustusjoukkue, pelaa koripalloilun 1A-divisioonassa.

Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin

Otto Schultz nähtiin viime kaudella myös SalPan paidassa.

Keskuspuolustaja Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin, kertoo FC TPS nettisivuillaan

Turkulainen Oliver Patama hakee mitaleja Tampereen down-urheilijoiden EM-kisoista

Suomi isännöi 26.–28. heinäkuuta ensimmäistä kertaa down-urheilijoiden arvokilpailuja, kun yleisurheilun ja pöytätenniksen avoimet Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään Tampereella. Yleisurheilukilpailut käydään Ratinan stadionilla Tampereen Pyrinnön järjestämänä ja pöytätennistä pelataan Varalan urheiluopistolla PT 75:n organisoimana.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.