Mielipide: Uusia osaajia Varsinais-Suomeen

Annika Saarikko. Annika Saarikko. Kuva: Riitta Salmi

Turun yliopistossa käynnistyy kone- ja materiaalitekniikan diplomi-insinöörikoulutus sekä kiinan kielen koulutus syksystä 2020 alkaen. Diplomi-insinöörikoulutus on ollut ollut alueemme toiveissa jo pitkään. Jo useampi vuosi sitten koulutusvastuun saamisesta tehtiin anomus opetus- ja kulttuuriministeriöön.

Menneen kevään vaalikeskusteluissa DI-koulutus nousi tärkeimpien alueellisten kysymysten joukkoon. Puolueiden tuki asialle oli yksimielinen. Poliittinen yhteistyö oli aiheen äärellä poikkeuksellisen yksituumaista. Nyt tekemäni päätöksen myötä Varsinais-Suomi saa kaipaamansa piristysruiskeen.

Taustalla tärkeänä tekijänä oli alueemme kaikkien korkeakoulujen halu yhteistyöhön asian käytännön toteutuksessa. Laadukkaan ja opiskelijoita houkuttelevan koulutusohjelman sekä korkeatasoisen tutkimuksen luominen tulee olemaan Turun yliopistolle mittava, mutta hoidettavissa oleva haaste.

Koulutuksen laajentaminen vastaa alueemme osaajapulaan ja yrityselämämme tarpeisiin. Erityisesti meriteollisuuden kehitys on ollut viime vuosina huimaa.

Mutta kysymys ei ole vain meriteollisuudesta, Varsinais-Suomessa on paljon muitakin kasvuyrityksiä eri aloilla. Menestyksemme maakuntana perustuu vahvaan ja monipuoliseen kivijalkaan. Kaikkia kuitenkin yhdistää se, että työtä on tarjolla enemmän kuin tekijöitä. Teknologian kehittyessä työhön kysytään nimenomaan korkeakoulutettuja, oman alansa huippuja.

Tärkeä näkökulma on myös huomioida alueemme nuoret. Kiinnostus tekniikan alalle vahvistuu varmasti, kun diplomi-insinöörikoulutukseen voi pyrkiä oman kotimaakunnan korkeakouluun.

Koulutusvastuuratkaisu pohjautuu poliittiseen periaatelinjaukseeni siitä, että valtion tulee tukea koko maan kehitystä ja työllisyyttä. Koulutus ja tutkimus ovat tärkeimpiä keinoja vastatessa alueellisiin tarpeisiin. Kysymys on koulutuksen tasa-arvosta. Vastaava reagointiherkkyyttä pitää löytyä jatkossakin.

Varsinais-Suomi on jo ennestäänkin vahva koulutusmaakunta. Perinteiden ja määrätietoisen työn myötä meille on laajaa koulutustarjontaa koulutuksen eri asteilla. Korkeakouluihimme tullaan opiskelemaan ympäri maata.

Koulutustarjonta ja työvoimatarpeet eivät käy aina kuitenkaan yksiin. Alueeltamme kotoisin olevat tai tänne opiskelemaan tulleet nuoret haluaisivat myös työllistyä entistä useammin Varsinais-Suomeen. Tämä edellyttää koulutuksen ja työelämän entistä tiiviimpää vuorovaikutusta.

Uskon koulutusvastuun laajentamisen vahvistavan alueemme painoarvoa myös tutkimuksen ja uuden luomisen saralla. Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämisen on kuljettava käsi kädessä teollisuuden ja yritystoiminnan muutoksen kanssa. Näin luodaan myös kansainvälistä rahoitusta ja osaamista houkuttelevia toimintaympäristöjä.

Annika Saarikko (kesk.), tiede- ja kulttuuriministeri

Nostotyö sulkee ajokaistan Linnankadulla ensi viikolla

Nostotyö sulkee Linnankatu 55:n kohdalla toisen ajokaistan liikenteeltä maanantaista perjantaihin kello 9-15.

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Tieliikenteessä kuoli 21 ihmistä heinäkuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 7/2019. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui heinäkuussa 389 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 21 ja loukkaantui 513 ihmistä. Kuolleita oli 4 vähemmän ja loukkaantuneita 76 vähemmän kuin vuoden 2018 heinäkuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Manner-Suomen kuntien toimintakulut kasvoivat 4,4 prosenttia alkuvuonna

Manner-Suomen kuntien ulkoiset toimintakulut olivat tammi-kesäkuussa 4,4 prosenttia suuremmat kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona. Ulkoiset toimintatuotot vähenivät 3,4 prosenttia. Verotuloja kunnat saivat 11,9 miljardia euroa ja valtionosuuksia 4,5 miljardia euroa. Kuntayhtymien ulkoiset toimintakulut kasvoivat 8,2 prosenttia ja toimintatuotot 7,2 prosenttia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Kaarinan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 19. elokuuta antaman päätöksen mukaan Kaarinan kaupunki ei noudattanut hankintalakia tehdessään uutta väistötilarakennusta koskevan suorahankinnan lisätilausperusteeseen, tekniseen syyhyn ja kiireeseen vedoten.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.