Mielipide: E.N. Setälä halusi lopettaa yliopiston

Emil Nestor Setälä.
Emil Nestor Setälä.

Tässä lehdessä (Aamuset 17.7.) kerrottiin maantieteen suurmiehestä Johannes Gabriel Granöstä (1882−1956), joka suostui Turun Suomalaisen Yliopiston rehtoriksi ja pelastajaksi, kun vaikutusvaltainen kansleri Emil Nestor Setälä (1864−1935) halusi tehdä monitieteellisestä yliopistosta pelkästään suomen kielen tutkimuslaitoksen.

Allan Tiitta kuvaa tätä pitkään kestänyttä taistelua ja yliopistomme kohtalon vuosia kirjassaan Sinisten maisemien mies – J. G. Granön tutkijantie 1882−1956 (2011).

Setälä kuului 1920 yliopiston perustajiin, ja 1926 hänet valittiin yliopiston kansleriksi. Hän suhtautui väheksyvästi pieneen, yksityiseen yliopistoon, jota hän piti vain mitättömänä kandidaattileipomona.

Setälä esitti julkisesti kysymyksen, tarvitaanko yliopistoa enää. Valtaosa professoreista nousi vastarintaan. Pontevimman vastineen esitti maantieteen professori J. G. Granö. Hänen mukaansa yliopiston tuli jatkaa kahden tiedekunnan yliopistona.

Mutta Setälä ei perääntynyt. Hän oli päättänyt käyttää yliopiston supistamisesta säästyvät varat 1929 perustamansa Suomen sukututkimuslaitoksen kehittämiseen.

Tyytymättömyys Setälän toimintaa kohtaan lisääntyi. Tilanteen laukaisemiseksi rehtori V. A. Koskenniemi ja Setälä laativat välitysmiesten avulla herrasmiessopimuksen, jonka mukaan molemmat eroavat tehtävästään. Niinpä Koskenniemi anoi eroa 1931 ja kansleri Setälä hyväksyi oitis eronpyynnön, mutta itse hän ei eronnutkaan.

Oli löydettävä uusi, arvostettu professori rehtoriksi vastustamaan voimakastahtoista ja häikäilemätöntä Setälää. Professorikollegio esitti professori Granölle vetoomuksen, ja tammikuussa 1932 ylioppilaiden soihtukulkue saapui tervehtimään Granötä tämän kodin edustalle Kristiinankatu 1:een. Lopulta Granö suostui rehtoriksi.

Huhtikuussa 1933 Setälä lähetti rehtorille kirjeen, jossa hän suositteli ”kandidaattileipomon” lakkauttamista. Luonnontieteellinen tiedekunta lakkautettaisiin kokonaan ja humanistinen tiedekunta muutettaisiin tutkimuslaitokseksi, jolla olisi vain tutkimustehtäviä mutta ei opetusta.

Lukuvuoden 1933−34 avajaispuheessaan rehtori Granö osoitti Setälän perustelut kohta kohdalta vääriksi. Granö erosi rehtorin tehtävästä, mutta hän jatkoi taistelua Setälää vastaan seuraajansa Einar W. Juvan kanssa.

Kansleri Setälä kiristi otettaan ja kieltäytyi vahvistamasta vuoden 1934−35 talousarviota. Vuosia kestänyt taistelu yliopiston tulevaisuudesta päättyi dramaattisesti.

Helsingissä ravintolaillan jälkeen Setälä kiirehti puolijuoksua junalle mennäkseen kotiinsa Tuusulaan. Ponnistus oli liikaa, ja hän kuoli junassa sydänkohtaukseen 8. helmikuuta 1935.

Martti Soikkeli, Turun yliopiston täysinpalvellut professori

Euroopan kemikaalivirasto laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden kandidaattilistaa

Euroopan kemikaalivirasto on laajentanut erityistä huolta aiheuttavien aineiden niin sanottua kandidaattilistaa. Listalla on nyt 201 ainetta.

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä

Päällystystyö aiheuttaa haittaa liikenteelle Raisiossa Kerttulantien ja Kisakadun kiertoliittymässä maanantaista alkaen.

Eloranta: Työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin tartuttava EU:ssa

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että EU tarttuu vahvasti työelämän ja sosiaalipolitiikan epäkohtiin. Eloranta osallistui lauantaina Turun Eurooppa-foorumin

Nostotyö sulkee ajokaistan Tukholmankadulla maanantaina

Nostotyö sulkee oikeanpuoleisen ajokaistan Tukholmankadulla Jaakkoo-Taaran kohdalla maanantaina kello 9 alkaen.

Lottoarvonnassa löytyi yksi täysosuma

Lottoarvonnassa (kierros 34/2019) löytyi yksi täysosuma. 3,6 miljoonan euron voiton tuonut rivi pelattiin S-market Karkkilassa.

Tieliikenteessä kuoli 21 ihmistä heinäkuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 7/2019. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui heinäkuussa 389 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 21 ja loukkaantui 513 ihmistä. Kuolleita oli 4 vähemmän ja loukkaantuneita 76 vähemmän kuin vuoden 2018 heinäkuussa. Tietoja on verrattu edellisvuoden vastaaviin ennakkotietoihin.

Manner-Suomen kuntien toimintakulut kasvoivat 4,4 prosenttia alkuvuonna

Manner-Suomen kuntien ulkoiset toimintakulut olivat tammi-kesäkuussa 4,4 prosenttia suuremmat kuin edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona. Ulkoiset toimintatuotot vähenivät 3,4 prosenttia. Verotuloja kunnat saivat 11,9 miljardia euroa ja valtionosuuksia 4,5 miljardia euroa. Kuntayhtymien ulkoiset toimintakulut kasvoivat 8,2 prosenttia ja toimintatuotot 7,2 prosenttia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi Kaarinan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 19. elokuuta antaman päätöksen mukaan Kaarinan kaupunki ei noudattanut hankintalakia tehdessään uutta väistötilarakennusta koskevan suorahankinnan lisätilausperusteeseen, tekniseen syyhyn ja kiireeseen vedoten.

OAJ vaatii koulutusrahoja etupainotteisesti budjettiin

Hallitusohjelmassa sovitut panostukset koulutukseen ja tutkimukseen on toteutettava täysimääräisesti ja etupainotteisesti. Tämä on OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen viesti hallituspuolueille.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Lahjakkaan Dan-Ola Eckermanin ura ja elämä päättyi varhain

Turun Palloseuran lahjakas maalivahti Dan-Ola Eckerman oli tuttu näky lehtien otsikoissa vielä 1990-luvun alussa. Kun ura eteni kohti valtakunnan eliittiä, kohtalo puuttui peliin. Tuula Eckerman, Danin aviovaimo ja yhteisen lapsen äiti, muistelee haikeudella traagisia tapahtumia.

Turun Räntämäen kaupunginosassa sijaitseva kaunis keskiaikainen Maarian kirkko oli täpötäynnä. Kaikki Dan-Ola Eckermania (1964–94) viimeiselle matkalle saattamaan saapuneet eivät edes mahtuneet sisälle kirkkoon. Eletään alkukesää vuonna 1994. Nuoren urheilijan elämä päättyi aivan liian varhain.

TPS-juniorit kamppailevat viikonloppuna SM-karsinnoissa

Useampi TPS:n juniorijoukkue aloittaa viikonloppuna virallisen kilpailukautensa SM-karsinnoissa. Tulessa ovat tyttöjunioreista B-tytöt sekä pojista B Akatemia, C1-pojat sekä C2-pojat.

HC TPS Turku Oy kasvatti liikevaihtoaan ja kavensi tappioitaan, Erkka Westerlund liittyy seuran hallitukseen

Erkka Westerlund.

HC TPS Turku Oy:n taloudelliseen tasapainoon tähtäävä tervehdyttämisprosessi etenee. Päättyneellä tilikaudella turkulaisseuran liikevaihto kasvoi ja tulos parani.

TPS jalkapallon kunniagalleria julkistetaan syyskuussa

TPS jalkapallo avaa erityisen ansioituneita henkilöitä varten oman mustavalkoisen Kunniagallerian syyskuussa.

Puukkokatsomo: Kisa muiden joukossa

Kansainvälinen yleisurheilukausi on Dohan MM-kisojen ajankohdasta johtuen poikkeuksellisen pitkä. Pitkä kausi miellyttää varmasti monia yleisurheilun ystäviä, mutta kärsijöitäkin löytyy.

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.