Mielipide: Varmoja duuneja ei ole

Olisitko valmis vaihtamaan alaa työnsaannin parantamiseksi, kysyi Aamuset 5.6. lehdessä. Vastaukseni on, että toki. Se ei kuitenkaan ole helppoa. Vakituisessa työsuhteessa olevan henkilön ei tarvitse parantaa työnsaantiaan. Kaikille muille se tarkoittaisi useimmiten opintoja uudella alalla.

Meillä on kasvava ”prekariaatti” eli joukko ihmisiä, jotka eivät saa vakituista työsuhdetta, vaan joita ketjutetaan ja otetaan lyhytkestoisiin työsuhteisiin, joiden jälkeen odottaa taas lomautus, tai työttömyysjakso. Opiskelu tarkoittaa rankkaa velkaantumista, ellei ”iskä maksa” opintojen aikaista elämää.

Milläs sitten maksat ne velat, jos opintovuosiesi jälkeen alallasi ei olekaan hyväpalkkaista työtä tarjolla?

Samassa numerossa oli henkilöstöpalveluyritysten liiton toimitusjohtaja Merru Tuliaran haastattelu, jossa hän viittasi esimerkiksi metallialalla olevan ”varmoja työpaikkoja”. Ei mitään varmoja työpaikkoja ole olemassakaan. Vasta muutama vuosi sitten ”varmat työpaikat” olivat Salossa Nokian leivissä. Kyllä kannattikin kouluttautua alalle, muuttaa Saloon ja tehdä velkaa asumisen järjestelyyn siellä.

Tuliara toivoi ulkomaalaisen työvoiman työlupien prosessien nopeuttamista. Miksi ulkomainen työvoima – rehellisesti sanoen riippumatta osaamisesta tai kielitaidosta – on niin haluttua? Koska se on halvempaa. Se on halvempaa, koska esimerkiksi baltit tulevat maista, joissa asumiskustannukset ovat halvempia kuin Suomessa. Suomessa on kallista asua, koska halpoja vuokra-asuntoja ei ole tarjolla.

Valtio ja kaupungit voisivat tehdä ”kiky-paketin” jossa ne yksinkertaisesti tarjoavat enemmän halvempia vuokra-asuntoja, ja kas kummaa, kaikenlaiset asumisen kustannukset lähtisivät laskuun. Näin toimii kysynnän ja tarjonnan laki.

Yritykset ovat saneeranneet ja karsineet osaavaa työntekijäkuntaansa siinä määrin, ettei niillä ole omaa työvoimareserviä kun tilausten määrä olisi kasvussa. Niinpä heti pitäisi jostain taikoa työntekijä, joka osaa hommat kuin olisi ollut talossa vuosikausia. Tämä on seurausta paitsi ihan silkasta ahneudesta, myös alihankkijoiden röyhkeästä kilpailuttamisesta.

Oireellista on, että Tuliara ei maininnut ”työvoimapulaa” korjaavien toimenpiteiden joukossa sitä, että aloilla, joilla on vaikea saada työntekijöitä, alettaisiin maksaa parempia palkkoja. Uuden työntekijän pitäisi samaan aikaan olla alansa kovan tason osaaja ja tehdä se harjoittelijan palkalla.

Osaava työntekijä

Tämä oli jo 51. Ruisrock

Niiskuneidin jalkaansa tatuoinut tanskalainen MØ esiintyi toista kertaa Ruisrockissa.

Kun festari täyttää vuoden, on toinen tapahtuma. Kun festari täyttää 50 vuotta, on 51. tapahtuma.

Verohallinto: Osinko veronlaista tuloa, vaikka sitä ei maksettaisi rahana

Moni julkisen kaupankäynnin kohteena oleva yhtiö jakaa kuluvana vuonna osinkoa muuna kuin rahana (osingonjako in natura). Riippumatta siitä, maksetaanko osinko rahana vai esimerkiksi toisen yhtiön osakkeina, tulo on Verohallinnon mukaan osingonsaajan veronalaista osinkotuloa siten kuin tuloverolaissa säädetään.

Lämmin ja poutainen sää pitää vesistöjen vedenkorkeudet alhaalla

Sää jatkuu lämpimänä ja poutaisena mikä lisää haihduntaa ja pitää maaperän edelleen monin paikoin kuivana. Jokien virtaamat pysyvät pieninä.

Kuka saa kylmän kylvyn tänä vuonna?

Tapani Bastman Unikeko vuosimallia 2018.

Naantali valmistautuu jälleen Unikeonpäivän viettoon. Suomen ja valtakunnan virallinen unikeko heitetään mereen perinteitä noudattaen lauantaina 27. heinäkuuta kello 7 Naantalin vanhassa kaupungissa.

Sisävesien pintalämpötila lämpenemään päin

Kolea heinäkuun alku sai pintaveden lämpötilan laskemaan useilla havaintopaikoilla ajankohtaan nähden kylmemmäksi kuin aiemmin on mitattu. Esimerkiksi Haukivedellä ja Kyyvedellä pintaveden lämpötila oli poikkeuksellisen kylmää yhtäjaksoisesti seitsemän päivän ajan.

Vegånia saa seurakseen Ølfestin ja Vølumen

Suvi Kiukas on Vegånian tuottaja, Peetu Sillanpää vastaa

Kolmatta kertaa järjestettävä Vegånia-vegaaniruokafestivaali valloittaa jälleen Vanhan Suurtorin 2.–3. elokuuta. Festivaalin rinnalla on tänä vuonna kaksi uutta tapahtumaa: pienpanimotapahtuma Ølfest ja musiikkitapahtuma Vølume.

Luvassa keskinkertainen viljasato

Tämän vuoden viljasadon arvioidaan olevan keskimääräinen, eli 3,6 miljardia kiloa, kahden heikon satovuoden jälkeen. Rukiin sato-odotukset ovat runsaat, 140 miljoonaa kiloa, eli yli kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä ensi viikolla

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa maanantaista sunnuntaihin 22.–28. heinäkuuta.

Vikingloton potti nousee 5,7 miljoonaan euroon

Vikinglotosta ei löytynyt täysosumia keskiviikon arvonnassa (kierroksella 29/2019), joten ensi viikolla potissa on noin 5,7 miljoonaa euroa.

Urheilu

Jälkipeli: Interin vahtien oma koutsi

Henrik Moisander on yksi Veikkausliigan kokeneimmista maalivahdeista. Hänet on valittu kahdesti sarjan parhaaksi maalivahdiksi.

Valmennus täyttää Jani Meriläisen arjen

Puukkokatsomo: Iso kuva ei muutu

Taika Koilahti.

Alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kisoista oli lupa odottaa enemmän kuin mitä saatiin. Suomen saldona oli yksi pronssi, jonka Ella Junnila toi korkeushypystä. Enempäänkin oli mahdollisuuksia, mistä kielii suomalaisten kymmenen pistesijaa.

Otteluanalyysi: Niin lähellä, mutta niin kaukana

Timo Furuholm ei jossitellut pelin jälkeen.

Harva siihen uskoi. Interin jatkopaikkaan jalkapalloilun Eurooppa-liigan ensimmäiseltä karsintakierrokselta. Kööpenhaminalainen Bröndby kylvetti Interiä ensimmäisessä osaottelussa 4-1, joten olisi tarvittu ihmettä. Mutta ei siitä kauas jääty. Inter esitti kauden parastaan ja löi Bröndbyn Kupittaalla 2-0 (0-0). Kolmas maali olisi riittänyt, mutta sitä ei enää tullut. Bröndby etenkin jatkoon yhteismaalein 4-3.

Manuel ”Manu” Barnes Kristikan paitaan

Manuel Barnes.

Kristika Turku vahvistuu kausille 2019–21, kun 27-vuotias Manuel Barnes saapuu Turkuun kahden vuoden mittaisella sopimuksella. Kristika, joka on Turun NMKY:n edustusjoukkue, pelaa koripalloilun 1A-divisioonassa.

Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin

Otto Schultz nähtiin viime kaudella myös SalPan paidassa.

Keskuspuolustaja Otto Schultz siirtyy loppukaudeksi TPS:stä Rauman Pallo-Iiroihin, kertoo FC TPS nettisivuillaan

Turkulainen Oliver Patama hakee mitaleja Tampereen down-urheilijoiden EM-kisoista

Suomi isännöi 26.–28. heinäkuuta ensimmäistä kertaa down-urheilijoiden arvokilpailuja, kun yleisurheilun ja pöytätenniksen avoimet Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään Tampereella. Yleisurheilukilpailut käydään Ratinan stadionilla Tampereen Pyrinnön järjestämänä ja pöytätennistä pelataan Varalan urheiluopistolla PT 75:n organisoimana.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.