Pääkirjoitus: Keskikaupunki pitää pintansa

Liike- ja varastotilaa on muutettu toimistotilaksi KOP-Kolmiossa. Liike- ja varastotilaa on muutettu toimistotilaksi KOP-Kolmiossa. Kuva: Jane Iltanen

Keskikaupunki on myllerryksessä. Toriparkin työmaa aiheuttaa huolta painumineen ja sen kainaloon on käynnistymässä Hamburger Börsin uusimman osan purku ja uudisrakennuksen rakentaminen. Käynnissä on myös remontti Hansakorttelissa.

Myllerrystä kestänee ainakin ensi vuoden lopulle asti. Siihen asti työmaa-alueeseen kohdistuu vankka epäilys, jonka varjo hälvenee vasta kun rakentajat osoittavat selviävänsä kunnialla urakasta. Ei yhtään ennen, eikä millään muulla tavalla.

Paradoksaalista on se, että epäilyistä, myllerryksestä ja liikenneongelmista huolimatta keskusta näyttää säilyttävän vetovoimansa. Turun kaupungin ja Telian yhteisen selvityksen mukaan kävijöiden määrä on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana Turun kauppatorin ja ydinkeskustan alueilla. Tammikuun aikana ydinkeskustassa torin ympäristössä vieraili 12 prosenttia enemmän ihmisiä kuin vuosi sitten tammikuussa, yhteensä noin 789 000 kävijää.

Eikä tässä vielä kaikki. Keskusta-alueen toimitiloihin kohdistuu nyt kova kysyntä. Keskustaan ei ole rakennettu uutta, modernia toimitilaa aikoihin. KOP-Kolmion toukokuussa valmistuva remontti synnyttää uutta toimistotilaa, joka on täyttymässä samantien. Tähän asti uutta toimitilaa on noussut lähinnä keskustan kupeeseen Logomoon ja Kupittaalle.

KOP-Kolmioon muuttaa ensi vuoden keväällä myös Turun kaupungin ja Kelan yhteinen palvelupiste. Se tuo rakennukseen 1 200–2 000 asiakasta joka päivä eli melkoisen ihmisvirran. Palvelupiste avautuu Aleksi 13:n entisiin tiloihin 1 500 neliömetrin alalle.

Kiinnostus keskustaa kohtaan on joka tapauksessa elpymässä. KOP-Kolmiossa entistä liiketilaa muuttuu toimistotilaksi, mutta on tärkeää, että liiketilojen määrä ei vähene keskustassa. Toimiva keskusta tarvitsee palvelunsa.

Palvelutasoa nostavat osaltaan myös Wiklundin uudistuminen hotelleineen, Seurahuoneen massiivinen kasvojenkohotus sekä uusi Börs valmistuessaan, Marina Palacen uudisosaa unohtamatta. Olikin jo aika, että Turun hotellitarjonta päivittyy nykyaikaan.

Lasse Virtanen

Lamppusuoralta linnaan eli balladi Aura Å:sta -sanoitukselle kunniamaininta valtakunnallisessa sanoituskilpailussa

Auralaisen Rami Jokisen sanoitus Lamppusuoralta linnaan eli balladi Aura Å:sta on saanut kunniamaininnan valtakunnallisessa Sanoittamalla kaupunginomistajaksi -kilpailun Turku-sarjassa.

ELY-keskus: Aika hoitanut myrkyllisten tinayhdisteiden ongelman Airistolla

Myrkyllisen tributyylitinan (TBT) pitoisuudet ovat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen mukaan laskeneet Airiston sedimenteissä yli 80 prosenttia viimeisen kolmentoista vuoden aikana. Vuonna 2005 TBT-pitoisuuden keskiarvo sedimenttien pintakerroksessa oli 66 mikrogrammaa kilossa (µg/kg), vuonna 2012 37 μg/kg ja vuonna 2018 enää 11 µg/kg.

Poliisihallitus: Tehostettu yhteistyö aloitettu rahapelien markkinoinnin valvonnassa

Poliisihallitus ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tehostavat yhteistyötä tv- ja radiotoiminnassa esiintyvän rahapelien markkinoinnin valvonnassa.

Työttömyys kääntynyt laskuun myös pitkäaikaistyöttömien osalta

Vuoden lopussa työttömänä olevien määrä työttömyyden keston mukaan vuosina 2010-2018.

Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan viime vuoden lopussa työttömien työnhakijoiden määrä väheni 13,5 prosenttia edellisvuodesta 256 500 työttömään. Vuoden 2015 työttömyyshuipusta määrä on vähentynyt yhteensä 118 400 henkilöllä. Pitkittyneen työttömyyden huippu taittui 1–2 vuotta lyhytaikaisempaa työttömyyttä myöhemmin.

Pyyntisäännöksiin muutoksia 1. kesäkuuta alkaen

Valtioneuvosto antoi torstaina kaksi eläinten pyyntiin liittyvää asetusta. Toinen asetuksista koskee metsästysasetuksen muuttamista, toisessa säädetään vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta. Lajeja, joita uudet asetukset koskevat ovat muun muassa hirvieläimet, villisika ja naakka sekä haitallisiksi vieraslajeiksi määritellyt supikoira, minkki, piisami, rämemajava ja pesukarhu. Molemmat asetukset tulevat voimaan 1. kesäkuuta.

Turku Impro Festival järjestetään ensi vuonna viidennen kerran

Markus Kaustell (oik.).

Turku Impro Festival 2019 tarjosi viiden päivän ajan suomalaista improvisaatiota Turun jokirannassa. Kävijöitä festareilla oli noin 400, mikä ylitti kävijätavoitteen. Erityisesti työpajojen ennätyssuosiosta tuotantotiimi on mielissään.

Opintotukilakia esitetään muutettavaksi

Valtioneuvosto on antanut eduskunnalle hallituksen esityksen laiksi opintotukilain muuttamisesta. Muutoksilla joustavoitettaisiin opintotukioikeuden myöntämisen edellytyksiä muussa kuin julkisen valvonnan alaisessa koulutuksessa sekä parannettaisiin niiden opiskelijoiden asemaa, jotka ovat vaarassa jäädä opintotuen ulkopuolelle opintojen hidastuessa muutoin kuin tilapäisesti.

Funikulaarin omakuvapostimerkki julkaistaan avajaispäivänä

Funikulaarin avajaispäivänä perjantaina 24. toukokuuta julkaistaan uusi omakuvapostimerkki, jonka painaa Suomen posti. Aiheena on Turun uusin nähtävyys eli funikulaari.

Turun ammatti-instituutille kaksi kultaa, kaksi hopeaa ja kolme pronssia Taitaja2019-kilpailuissa

Turun ammatti-instituutin (TAI) opiskelijat menestyivät Taitaja2019-kilpailuissa. Mitalisija saavutettiin kuudessa lajissa.

Urheilu

Vastoinkäymiset ovat hioneet huippuerotuomari Mattias Gestraniuksen särmiä

Mattias Gestranius viihtyy hyvin Paraisilla. – Täällä on kaikki mitä tarvitsen. Ja jos ei jotain ole, se löytyy puolen tunnin matkan päästä Turusta. Tämä on pieni ja idyllinen paikka. Ei minulla ole mitään syytä lähteä muualle.

Paraisilla asuva Mattias Gestranius on tällä hetkellä yksi Suomen parhaimmista ja arvostetuimmista jalkapalloerotuomareista. Arvostuksesta ja onnistumisista kertoo sekin, että Gestraniuksesta tuli viime marraskuussa 23 vuoteen ensimmäinen suomalaiserotuomari, joka puhalsi Mestarien liigan ottelun.

Åboraakkeli: Hudson Kaapo Kakon jakolinjana

Kaapo Kakko.

Joki on totta kai Kaapo Kakolle tuttu näky. Jokaisen turkulaisen sielussa Aurajoki virtaa vuolaana ja kirkasvetisenä.

Suomi finaalitavoittein kilpa-aerobicin EM-kisaan Bakussa

Turkulaiset Fanny Samppa (vas.) ja Erika Rautiainen (oik.) tavoittelevat onnistumisia EM-areenalla sekä yksilökisassa että triossa yhdessä Linn Aghan kanssa.

Kilpa-aerobicin Euroopan mestaruudet ratkotaan tänä viikonloppuna Bakussa, Azerbaidzanissa. Kilpailussa nähdään suomalaisedustusta niin naisten kuin nuorten sarjoissa.

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!