Mielipide: Ilmasto kannustaa puun pienpolttoon

Puun pienpoltto omakotitaloissa ja maatiloilla on ilmastotekona kannustava, arvioi kirjoittaja. Puun pienpoltto omakotitaloissa ja maatiloilla on ilmastotekona kannustava, arvioi kirjoittaja. Kuva: Anssi Jokiranta

Viime vuonna 2018 puuta paloi pientaloissa ja maatiloilla yhteensä noin seitsemän miljoonaa kiintokuutiota. Se on enemmän kuin esimerkiksi suurimman sellutehtaamme Äänekosken vuositarve (6,5 miljoonaa kuutiota).

Yksinkertainen laskenta eri lämmitystapojen välillä osoittaa polttopuun edun. Vertaillaan öljy- ja sähkölämmitystä, kaukolämpöä sekä puun pienpolttoa varaavassa takkauunissa. Tehdään vertailu vuoden alkupuolen hintoihin.

Litrassa kevyttä polttoöljyä on energiaa 9,98 kilowattituntia. Öljykattilan hyötysuhde on 85 prosenttia. Kun polttoöljy maksaa 1,04 euroa litra, lämpöpatterista säteilevän lämmön hinnaksi tulee 12,3 senttiä kilowattitunnilta.

Suoran sähkölämmityksen kilowattitunti on ollut viime kuukaudet nousussa. Nyt sen suora energiahinta (ilman siirtohintaa) on 7,8 senttiä. Kaukolämmön keskihinta on puolestaan tasoa 8,5 senttiä kilowattitunnilta.

Kevätauringossa 30 prosentin kosteuteen kuivuneessa pienpuussa on energiaa: koivu 2510, mänty 1970 ja kuusi 1930 kilowattituntia kiintokuutiossa. Varaavalla takkauunilla pilkkeestä saa lämpöenergian talteen 60 prosentin hyötysuhteella.

Männyn keskimääräinen tienvarsihinta oli huhtikuun alussa 31,0 euroa, koivun vastaavasti 31,2 euroa kiintokuutiolta. Kuusi on nykyisin arvokkainta kuitupuuta. Sen hinta oli 32,1 euroa kuutiolta. Näillä hinnoilla varaavasta takkauunista säteilevä puulämpö maksaa koivulla 2,12 senttiä, männyllä 2,62 ja kuusella 2,77 senttiä kilowattitunnilta.

Etenkin koivulla lämmittäminen kannattaa. Öljylämmityksen hinta on siihen verrattuna on 5,8 -kertainen. Kaukolämpö on 4,0 kertaa ja sähköperäinen lämpö 3,7 kertaa kalliimpaa kuin takkauunin puulämpö.

Laskenta edellyttää, että pientaloaan asuvalla on polttopuun teon perusvarustus. Hänellä on moottorisaha, kypärä, turvahaalarit, turvasaappaat, halkaisukirves ja autoon peräkärry. Nämä ehdot useimmissa talouksissa täyttyvät. Omalle työlleen voi laskea verottomaksi palkaksi eron, mikä esimerkiksi öljy- ja puulämmityksen väliin jää.

Öljystä ja sähköstä saatavan lämmön samoin kuin kaukolämmön hinta ovat parhaillaan nousussa. Omakotitalon puulämpö on sen sijaan pysynyt entisellä tasollaan. Kuitupuun tienvarsihinta on pysynyt pitkään tasaisena.

Puun pienpoltto omakotitaloissa ja maatiloilla on ilmastotekona kannustava. Kun etenkin polttoöljyn ja kivihiilen käyttöä vähentää uusiutuvalla puulla, fossiilisen polttoaineiden hiilidioksidin päästöt pienevät.

Veli Pohjonen, maatalous- ja metsätieteiden tohtori, dosentti, emeritusprofessori

Kenosta 25 000 euron voitto Kaarinaan

Kaarinalainen Keno-pelaaja sai aihetta iloon sunnuntaina 14. heinäkuuta. Turun Itäharjun Prismassa asioinut pelaaja voitti Kenon ilta-arvonnasta 25 000 euroa.

Yli 300 000 suomalaisella harvinainen sairaus, vamma, oireyhtymä tai epämuodostuma

Arviolta yli 300 000 suomalaisella on jokin harvinainen sairaus, vamma, oireyhtymä tai epämuodostuma. Päivitetyllä harvinaisten sairauksien kansallisella ohjelmalla halutaan parantaa näiden ihmisten arkiselviytymistä ja palvelujen saatavuutta.

Yrityssaneerausten määrä väheni alkuvuonna 15,3 prosenttia

Vireille pannut yrityssaneeraukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa pantiin vireille 183 yrityssaneerausta, mikä on 33 yrityssaneerausta (15,3 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä yrityssaneeraukseen haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 1 471, mikä on 902 henkilöä (38,1 prosenttia) vähemmän kuin edellisvuonna.

Suomalaiset mobiiliostamisen edelläkävijöitä

Miehet ostavat verkosta elektroniikkaa, naiset muotia. Kotimaiset verkkokaupat ovat ulkomaisia suositumpia, ja ostaminen on siirtynyt viimeisen vuoden aikana voimakkaasti mobiililaitteisiin.

Turun Osuuskaupalle uusi S-market Kauppakeskus Manhattaniin

Mikko Rauhanen.

Turun Osuuskauppa avaa uuden S-marketin alkukeväästä 2020 Kauppakeskus Manhattaniin nykyisen K-Supermarketin paikalle.

Homepilkut eivät tarkoita roskistuomiota

Homepilkuista ei pääse eroon maalaamalla päälle.

Mitä suomalaiset tekevät, kun kodin ulkopinnoille ilmestyy home- ja leväkasvustoja. Joka kymmenes uskoo virheellisesti, että homepilkuista pääsee eroon maalaamalla päälle.

Kiire suurin uhka työturvallisuudelle siivoustyössä

Julkisten tilojen, kuten uimahallien ja koulujen siivoojien työoloja ja kemikaalialtistusta tutkinut yliopisto-opettaja Marko Hyttinen Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että ajan puute on yksi suurimmista siivoustyön riskeistä. Myös siivouskertojen vähentäminen voi olla uhka siivoojien terveydelle. Siivoustaajuudesta tinkiminen saattaa altistaa siivoajia enemmän pölylle, minkä vuoksi he voivat joutua käyttämään vahvempia kemikaaleja lian irrottamiseen.

Suomalaiset seuraavat sähköposteja lomallaankin päivittäin

90 prosenttia suomalaisista lukee lomallaankin sähköposteja päivittäin ja 77 prosenttia myös vastaa niihin saman päivän aikana. Tämä selviää matkapuhelinoperaattori Moin tutkimusyhtiö Kantarilla teettämästä kyselytutkimuksesta.

Shift Business Festivalin oheistapahtumassa ratkaistaan yksinäisyyttä 5G-teknologialla

Mari Männistö.

Turun kaupunki ja Elisa järjestävät 5G-hackathonin Shift Business Festivalin virallisena oheistapahtumana keskiviikkona 28. elokuuta. Hackathoniin osallistuvat joukkueet ratkaisevat yksinäisyyden ja sosiaalisen eristäytyneisyyden haasteita 5G-teknologiaa hyödyntäen.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.