Heijastuuko asenne tutkimustuloksiin?

Kirjoittajat arvioivat, että tutkijat ovat ottaneet huomattavan suuria vapauksia vetäessään johtopäätöksiä kyselytutkimuksen vastauksista. Kirjoittajat arvioivat, että tutkijat ovat ottaneet huomattavan suuria vapauksia vetäessään johtopäätöksiä kyselytutkimuksen vastauksista. Kuva: Jori Liimatainen

Turun ammattikorkeakoulu julkaisi alkuvuodesta 2019 tuulivoimamelun häiritsevyyttä selvittelevän tutkimuksen. Tutkimuksen tuloksina kerrottiin, että ”huolestuneisuus tuulivoimamelun vaikutuksista on tärkein tuulivoimamelun häiritsevyyden ennustava tekijä” ja ”jos henkilö on huolestunut tuulivoimaloiden äänen terveysvaikutuksista, hän todennäköisesti kokee äänen häiritseväksi” ja ”sama havainto koskee myös tuulivoimamelusta peräisin olevia univaikeuksia”.

Lisäksi kerrottiin, että ”yleinen suhtautuminen tuulivoimaan tietyllä alueella ja tuulivoiman alueelle tuoma hyöty heijastuvat ihmisten häiritsevyyden kokemiseen”. Melutason kerrottiin vaikuttavan häiritsevyyteen vain vähän.

Tutkimus oli toteutettu kolmella tuulivoima-alueella tehdyllä kyselyllä, jota täydennettiin tutkimusalueen melutasojen arvioinnilla ja mittauksilla. Kyselyllä selvitettiin alueella asuvien kokemuksia kysymällä esimerkiksi sitä, häiritseekö tuulivoimamelu asunnon pihalla tai sisällä, häiritseekö melu yöunta, näkyvätkö voimalat ikkunasta, onko vastaaja huolestunut tuulivoiman terveysvaikutuksista, miten hän suhtautuu tuulivoimaan energiantuotantomuotona ja hyötyykö hän tuulivoimaloista taloudelliseksi. Kysymyksiä oli yhteensä 35 ja vastauksia saatiin 318 vastaajalta.

Tällaisten kysymysten avulla voidaan todeta ainoastaan se, että ihmiset, jotka häiriintyvät tuulivoimaloiden melusta, kokevat myös univaikeuksia, ja voivat olla huolestuneita tuulivoimaloiden terveysvaikutuksista ja suhtautua tuulivoimaan negatiivisesti, mutta ei mitään siitä, mikä on syy ja mikä seuraus.

Tutkimuksen tulokseksi kerrottiin, että nimenomaan huolestuminen terveysvaikutuksista ja yleinen asenne tuulivoimaa kohtaan ennustavat tuulivoimamelun häiritsevyyttä, vaikka samanarvoinen johtopäätös olisi ollut se, että tuulivoimamelusta häiriintyminen ja siitä johtuvat univaikeudet johtavat terveysvaikutuksista huolestumiseen.

Vaikuttaa siltä, että tutkijat ovat ottaneet huomattavan suuria vapauksia vetäessään johtopäätöksiä kyselytutkimuksen vastauksista, ja tuloksina esitettiin se, mitä tutkimuksella haluttiin osoittaa. Tällaisia tutkimuksia tilaa ja rahoittaa yleensä tuulivoimateollisuus, mikä ei voi olla vaikuttamatta tutkimuksen tuloksiin.

Tässäkin tutkimuksessa osa rahoituksesta tuli tuulivoimateollisuuden etujärjestöltä ja tuulivoimayhtiöiltä. Tutkijoille ja tutkimuslaitoksille tutkimusrahoituksen jatkuvuus on elinehto, mikä voi myös houkutella esittämään tilaajaa miellyttäviä tuloksia, ja ovathan poliittiset paineetkin tuulivoiman edistämiseen tällä hetkellä erityisen suuret.

Tuulivoima- kansalaisyhdistys (TV-KY) ry, Jari Vihriälä, FM, puheenjohtaja, Sari Murto, FM, varapuheenjohtaja, Kalevi Nikula, FM, yhteiskuntasuhteiden johtaja

Pauliina Uhinki-Suomisesta Henrikin uusi kirkkoherra

Pauliina Uhinki-Suominen.

Turun Henrikinseurakunnan seurakuntaneuvosto on valinnut Henrikin uudeksi kirkkoherraksi Pauliina Uhinki-Suomisen .

Vanhalla Hämeentiellä tehdään jyrsintä- ja päällystystöitä

Jyrsintä- ja päällystystöitä tehdään useassa eri kohteessa eri puolilla kaupunkia. Vanhalla Hämeentiellä Chorellinkadun ja Karjakadun välillä työt kestävät noin viikon keskiviikosta alkaen.

Kike Elomaa hallitusneuvottelijoille: Älkää myykö maatamme

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa (ps.) on huolissaan tulevan vaalikauden talouslinjasta. Elomaan mukaan hallitusneuvotteluja vetävä Antti Rinne (sd.) on antanut ymmärtää, että rahaa riittäisi hyvin pitkän vaalilupauslistan lunastamiseksi.

Lähes puolet liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista tapahtuu pysäköintipaikoilla

Pysäköintisäännöt ja pysäköintitaidot ovat monella hukassa. Lähes puolet liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista tapahtuu pysäköintipaikoilla. Puhutaan kymmenistä tuhansista kolareista vuodessa.

Pelimiehen valinta: Heppahullun karmea maailma

Aria ei naurata, eikä naurata pelaajaakaan.

Orpotyttö, hevonen ja pieni maailma pelastettavana – oma tarina kerrottavana. Ensiaskeleitaan avoimen pelien maailmassa ottava lapsi (tai muuten vain heppahullu) tuskin voisi toivoa parempaa, etenkään kun käsissä oleva peli Windstorm – Ari’s Arrival (PS4, Nintendo Switch) jatkaa varsin mukavat arviot saanutta Windstorm-pelisarjaa.

Radisson Blu Marina Palace Hotel sai juhlatilalleen Paistinkääntäjien kilven

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi.

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi. Kilven paljasti keskiviikkona Suomen Paistinkääntäjien valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala Radisson Blu Marina Palacen Kristallisalissa.

Keskittyminen kiihtyy entisestään

Turun seutu on yksi Suomen kolmesta merkittävästä kasvukeskuksesta.

Miltä Suomi näyttää vuonna 2040.? Mikäli ennusteisiin on uskominen, väestö keskittyy entistä enemmän ja kiihtyvällä vauhdilla etelän kasvukeskuksiin eli suurten kaupunkien työssäkäyntialueille. Muu maa autioituu.

Vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi nimettiin turkulainen Päivi Mattila

Turun hätäkeskuksessa vuoromestarina toimiva Päivi Mattila on valittu vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi. Mattila johtaa hätäkeskuksen salitoimintaa vankalla ammattitaidolla ja rautaisilla hermoilla.

Uutuusteos Time of My Life johdattaa kuuman tanssin pyörteisiin 1980-luvun tanssilattialle

Aurinkobaletin syyskauden ohjelmisto on julkaistu. Syksyn ensi-iltateoksena on 1980-luvun kuumalle tanssilattialle tempaiseva, Sanna Silvennoisen ohjaama, Time of My Life . Ohjelmistossa jatkavat lastenteos Todellinen prinssi ja tanssisatu Snödrottningen – Lumikuningatar .

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!