Vaalidebatti: Lindqvist vs. Nurmi

Emma Lindqvist on viestinnän lehtori ja Vasemmistoliiton kansanedustajaehdokas. Veli-Pekka Nurmi on tekniikan tohtori on kokoomuksen kansanedustajaehdokas.

Pitäisikö toisen asteen koulutuksen olla tulevaisuudessa maksuton?

Lindqvist: Tämä maksuton toisen asteen koulutus kiinnostaa ihan jo senkin takia, että tapaan päivittäin nuoria, mikä heidän tilanteensa valitettavan usein on. Olin juuri myös SAK:n vaalipaneelissa ja tämä asia nousi näkyvästi myös siellä esille.

Nurmi: Olen ihan samaa mieltä, että maksuton toinen aste. Olen suomalaisen sivistysyhteiskunnan kannattaja, mikä tarkoittaa sitä, että meillä tulee olla myös jatkossa erinomainen ja tasapuolinen koulutusjärjestelmä kaikille, taustoista riippumatta.

EL: Itse tulen duunariperheestä ja muistan hyvin sen, että jokaisen jakson ensimmäisenä päivänä sormen piti olla valmiina koulun kirjaston tietokoneen palvelimella, että sai varattua haluamansa oppikirjan. Kun ei ollut rahaa ostaa opiskelukirjoja, niin piti aina keksiä luovia ratkaisuja. Nykyäänhän lukiolaisten pitää hankkia myös läppärit ja niiden pitää olla myös tiettyä mallia.

V-PN: Taloudelliset lähtökohdat eivät saa eriarvoistaa ketään koulutuksen suhteen ja koulutuksella on oma tärkeä roolinsa myös syrjäytymisen torjumisessa.

EL: Minua huolestuttaa se, että onko jokaisella suomalaisella nuorella oikeasti mahdollisuus saada toisen asteen koulutusta ja edetä sitä kautta esimerkiksi korkeakouluihin. Taustat eivät saisi koskaan määritellä sitä, miten pitkälle pääsee omassa elämässään.

V-PN: Me tarvitsemme erinomaisia opettajia ja oikeanlaisen oppimisympäristön. Sitä vastustan, että meillä pitäisi olla valtaosalla ikäluokasta yliopistotutkinto. Meillä pitäisi olla myös erinomaiset kanavat ammatilliseen koulutukseen ja tarpeeksi laadukasta opetusta siellä.

EL: Otan esille myös muuntokoulutuksen. Meillä valmistuu edelleen eri aloilta opiskelijoita, joilla ei ole suoraan oman alan töitä. Nykyajan työ ei vaadi enää sellaista suoraa teknistä osaamista kuin ennen, vaan usein enemmänkin emotionaalisia sekä viestinnällisiä taitoja.

V-PN: Olen kuullut, että ammatillisissa oppilaitoksissa oppilaat voivat olla liikaa oman onnensa nojassa. Se ei ole opettajien laadusta kiinni, vaan siitä, että opettajia ei ole tarpeeksi. Tarvitsemme eri tasoille erinomaista opetusta, jotka antavat opiskelijoille valmiuksia tulevaan työelämään.

EL: Ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat poissa lähiopetuksesta, joka estäisi myös syrjäytymistä. Normaali säännöllinen kouluarjen rytmi luo nuorissa myös turvallisuuden tunnetta.

V-PN: Hyvä koulutusjärjestelmän yksi olennainen elementti olisi se, että koulutuksen sisältö kulkisi hieman sen edellä, minne yhteiskunta on menossa. Se on tietysti helpommin sanottu kuin tehty.

Enemmistön mielestä perusoikeudet toteutuvat riittävästi

Suomessa koetaan kaikkien perusoikeuksien ja vapauksien toteutuvan ainakin jokseenkin riittävästi. Kärkeen kohoaa kokoontumisvapaus, jonka valtaosa (86 %) katsoo toteutuvan täysin tai jokseenkin riittävästi, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Syanobakteerit tuottamaan liuottimia, polttoaineita ja muovien raaka-aineita?

Verónica Carbonell González.

Kilpailukykyisten bioteknologian sovellusten kehittäminen vaatii tuotantosysteemiltä sekä tehokkuutta, säädeltävyyttä että geneettistä vakautta. Verónica Carbonell González selvitti Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa, miten haihtuvien hiilivety-yhdisteiden tuottoa bakteerisoluissa voitaisiin tehostaa.

Pikainen pakkopalautus ässäfaneille

Ässien faneja Turkuhallissa.

Eduskuntavaalien alla piisaa puhetta muukalaisista. Mutta pitäisikö meidän katsoa joskus hieman lähemmäksi, ehkä jopa peiliin? Erityisesti olisi syytä kiinnittää nyt huomionsa tiettyyn kansanryhmään: potuihin, porilaisiin Turkuun tunkeutujiin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vierailee Varsinais-Suomessa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vierailee Varsinais-Suomessa viikonloppuna 23.-24. maaliskuuta.

Kulutusluotot ja pikalainat kasvattavat ulosoton asiamääriä

Ulosottoon saapui vuonna 2018 noin 3,4 miljoonaa asiaa, mikä on noin 2,5 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Eri velallisia ulosotossa oli vuonna 2018 noin 577 000, lisäystä edellisvuoteen oli 3,4 prosenttia. Velallisista luonnollisia henkilöitä oli valtaosa, noin 519 000, ja yrityksiä ja yhteisöjä noin 58 000.

Turkulaiskuski huristeli 140 kilometrin tuntinopeutta ysitiellä alueella, jossa nopeusrajoituksena on 80 kilometriä tunnissa

Turkulainen noin 35-vuotias nainen ajoi keskiviikko-aamuna noin kello 7.30 Aurassa ysitiellä pidemmän matkaa noin 140 kilometrin tuntinopeutta alueella, jossa nopeusrajoituksena on 80 kilometriä tunnissa.

SDP:n Rönnholm vaatii laajaa kansallista työhyvinvoinnin ohjelmaa

Antton Rönnholm.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm vaatii seuraavalta hallitukselta tekoja työhyvinvoinnin edistämiseksi. Mielenterveyshäiriöt ovat jo suurin peruste jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Varissuolla kaadetaan tänään puita

Puita kaadetaan Turun Varissuon kaupunginosassa Varissuonkentällä ja Karvataskunpuiston leikkipaikalla. Kaadettavat puut poistetaan Varissuonkentän liikuntapaikkojen ja oleskelualueen sekä Karvataskunpuiston tulevan peruskorjauksen valmistelevina töinä.

VR maksoi valtiolle osinkoa sata miljoonaa euroa

VR-Yhtymä Oy:n tänään Helsingissä pidetty yhtiökokous on vahvistanut yhtiön vuoden 2018 tilinpäätöksen. Yhtiökokous päätti hallituksen esityksestä, että vuodelta 2018 jaetaan osinkoa sata miljoonaa euroa. Osinko maksetaan Suomen valtiolle.

Urheilu

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Seppo Paju kolmonen frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Yhdysvalloissa

Seppo Paju.

Vuoden miespelaajaksi Euroopassa valittu lietolainen Seppo Paju sijoittui kolmanneksi frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Teksasissa Yhdysvalloissa. Pajun sijoitus sivuaa parasta suomalaistulosta Disc Golf Pro Tourilla.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?