Mielipide: Onko kasvu aina autuasta?

Mikään ei voi ikuisesti vain kasvaa. Maailmamme ei kestä sitä. Tästä lienemme kaikki yhtä mieltä.

Siksi loputtoman kasvun edellyttäminen ja odottaminen luulisi tuntuvan jopa ihan sopimattomalta ainakin tietyissä ”kuplissa”. Mutta silti sitä versoaa läpi koko poliittisen kentän. Alikersantti Rokanko pelottelemana, ”ettei paikoilleen saa jäädä tuleen makaamaan”. Toki jos housut palavat, ne jotenkin tulisi pystyä sammuttamaan. Jotta suku voisi jatkua. Vaan tavoista sitten ollaankin jo monta mieltä.

Moni heidekeniläistavis ihmettelee, olisiko muka Turun kasvu ja asukasmäärän runsastuminen ainoa tai edes paras tapa nähdä Turun tulevaisuuden ratkaisuna. Olisiko sitten jotenkin extrahienoa ja poikisiko se jotain erityistä gloriaa? Turhaa ollee kilvoitella vähäpätöisen Suomen kaupunkien väkimääräkisassa 6. sijan nostamiseksi pykälällä parilla. Ikuista Tampere-kompleksiakin potevat voisivat vain viitata aforismiin laadun ja määrän käänteisestä vuorovaikutuksesta. Jos asia huimata alkaisi.

Eikö siis olisikin fiksumpaa kehitellä jo oleva infra ja sen kaikki toiminnot koetellusti erinomaisen hyvin toimiviksi, takuuvarmoiksi aina sektorinsa moitteettomasti hoitaviksi. Vuosikymmenet häiriöittä tarkkaan aikaa näyttävä taskukello on pienempi kyllä kuin jatkuvasti takkuileva, väärää aikaa kertova pramea, suuri kaappikello. Ehkä silti taskukellollakin pärjättäisiin…

Mitään ”suljettua liigaa” tai pysähtyneisyyttä ei silti muodostuisi eikä taloudellisesta tai henkisestä sisäsiittoisuudestakaan tarvitsisi kenenkään huolta kantaa. Kyllä tiptop kunnossa olevat systeemit pystyvät kohtuullisen määrän edellä mainituista syistä syntyneistä, mannaa arvostavista tulijakandidaateista vuosittain adoptoimaan. Laatu kun aina vetää puoleensa.

Ylimitoitetut kuvitelmat nykytilanteessa olisi syytä kuitenkin kyseenalaistaa. Trendit kun ovat hupaa, äkkiäkin muuttuvaa suunnanantajakamaa. Muutama innostava, julkkiksilla höystetty ihannoiva lehdistökampanja ”maalla on ihanaa/mukavaa”-hengessä ja etätyötä ja itse kasvatettua ruokaa ihannoiva juttusarja telkkarissa valokaapelilevityksen vauhdin parannuttua, niin eiköhän alkaisi tapahtua liikennekasvua ulosmenoteillä.

Ja jos sitten joskus jokin yllätysruuhka kaupunkiin päin kuitenkin viriäisi, ei olisi häpeä toppuutella liikoja vain sanomalla – kuten nytkin monille monissa paikoissa jo sanotaan: ”ihan nyt ei valitettavasti ole paikkoja, odotellaan, ilmoitamme sitten”. Olosuhdeperäistä pakkosäätelyä siis puhtaimmillaan. Ei mitään -ismiä.

Aivan. Historia on kyllä aina osoittanut, että kyvykkäitä halukkaita – tai vaihtoehtoisesti vain varakkaita, eivät moiset neulansilmät ole ennenkään läpi kulkemasta suodattaneet, joten siltäkin osin heidekeiniläisperusteista puhe- ja päätösoikeutta voitaisiin varovasti alkaa jakaa vanhojen tullipuomien takaa tänne jo livahtaneille taikka ujuttautumista vakavasti todennäköisesti harkitseville.

Juhani Valtonen, turkulainen elämäntapatarkkailija

Jyrsintä- ja päällystystyö aiheuttaa liikennejärjestelyjä Taipaleenkadulla Hirvensalossa

Jyrsintä- ja päällystystöitä tehdään useassa eri kohteessa eri puolilla kaupunkia. Taipaleenkadulla Hirvensalossa työt kestävät noin viikon keskiviikosta alkaen.

Kaksi kolmasosaa suomalaisista kuullut tietosuoja-asetuksesta

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR) alettiin soveltaa vuosi sitten. Uusi tietosuojalainsäädäntö on parantanut tietosuojaoikeuksia ja yhtenäistänyt henkilötietojen käsittelyä EU-maissa. Tietoisuus tietosuojaoikeuksista on lisääntynyt.

Pauliina Uhinki-Suomisesta Henrikin uusi kirkkoherra

Pauliina Uhinki-Suominen.

Turun Henrikinseurakunnan seurakuntaneuvosto on valinnut Henrikin uudeksi kirkkoherraksi Pauliina Uhinki-Suomisen .

Vanhalla Hämeentiellä tehdään jyrsintä- ja päällystystöitä

Jyrsintä- ja päällystystöitä tehdään useassa eri kohteessa eri puolilla kaupunkia. Vanhalla Hämeentiellä Chorellinkadun ja Karjakadun välillä työt kestävät noin viikon keskiviikosta alkaen.

Kike Elomaa hallitusneuvottelijoille: Älkää myykö maatamme

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa (ps.) on huolissaan tulevan vaalikauden talouslinjasta. Elomaan mukaan hallitusneuvotteluja vetävä Antti Rinne (sd.) on antanut ymmärtää, että rahaa riittäisi hyvin pitkän vaalilupauslistan lunastamiseksi.

Lähes puolet liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista tapahtuu pysäköintipaikoilla

Pysäköintisäännöt ja pysäköintitaidot ovat monella hukassa. Lähes puolet liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista tapahtuu pysäköintipaikoilla. Puhutaan kymmenistä tuhansista kolareista vuodessa.

Pelimiehen valinta: Heppahullun karmea maailma

Aria ei naurata, eikä naurata pelaajaakaan.

Orpotyttö, hevonen ja pieni maailma pelastettavana – oma tarina kerrottavana. Ensiaskeleitaan avoimen pelien maailmassa ottava lapsi (tai muuten vain heppahullu) tuskin voisi toivoa parempaa, etenkään kun käsissä oleva peli Windstorm – Ari’s Arrival (PS4, Nintendo Switch) jatkaa varsin mukavat arviot saanutta Windstorm-pelisarjaa.

Radisson Blu Marina Palace Hotel sai juhlatilalleen Paistinkääntäjien kilven

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi.

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi. Kilven paljasti keskiviikkona Suomen Paistinkääntäjien valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala Radisson Blu Marina Palacen Kristallisalissa.

Keskittyminen kiihtyy entisestään

Turun seutu on yksi Suomen kolmesta merkittävästä kasvukeskuksesta.

Miltä Suomi näyttää vuonna 2040.? Mikäli ennusteisiin on uskominen, väestö keskittyy entistä enemmän ja kiihtyvällä vauhdilla etelän kasvukeskuksiin eli suurten kaupunkien työssäkäyntialueille. Muu maa autioituu.

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!