Mielipide: Raitiotie uhka Turun taloudelle

Kirjoittaja mielestä Turun kaupungin talous ei kestä raitiotien rakentamista. Kirjoittaja mielestä Turun kaupungin talous ei kestä raitiotien rakentamista. Kuva: Idis Design

Kaupunginjohtaja Minna Arve on esittänyt, että Turussa aloitetaan raitiotien rakentamista valmistavat toimet. Asia tulee Turun kaupunginvaltuuston päätettäväksi ennen kesää. Tällä hetkellä raitiotien ns. ensi vaiheen kustannusarvio on 333 miljoonaa euroa sekä sen lisäksi kalustokustannuksia noin 50 miljoonaa euroa.

Todellisia kustannuksia on kuitenkin kovin vaikea arvioida. Kaikkien muistissa varmaan on Turun kaupunginteatterin peruskorjauksen, Logomon sillan ja Funikulaarin rakentamisen kustannukset, jotka ovat nousseet jopa kaksinkertaisiksi suunniteltuun verrattuna. Selkeä kustannusten nousu uhkaa aivan varmasti myös raitiotien nykyisiä hinta-arvioita, jotka ovat kolmen vuoden takaa.

Ennen rakentamispäätöstä jokaisen valtuutetun pitäisi mennä sen kuuluisan peilin eteen ja kysyä itseltään kaksi peruskysymystä: onko meillä niin huonosti toimiva joukkoliikenne, että tarvitsemme sen hoitamiseen kaksi kiinteää raidelinjaa väleille Varissuo-Raisio? ja onko meillä varaa maksaa tästä vähintään 400 miljoonaa euroa?

Minulla on näihin kumpaankaan kysymykseen selkeästi kielteiset vastaukset.

Ensinnäkin olen samaa mieltä lukuisten turkulaisten kanssa siitä, että nykyiset Fölin linjat ovat kattavat ja palvelevat kaikkia asukkaita erinomaisesti ja tasapuolisesti. Pysäkinvälit ja vuorot ovat riittävän tiheät ja hinnatkin kohtuulliset. Raitiotielinjat sen sijaan ovat kiinteitä, jolloin mm. matkat kotitalosta pysäkille kasvaisivat merkittävästi.

Tulevina vuosina erityisesti sähköbussien teknisessä kehityksessä on odotettavissa todella huimaa kehitystä. Tämä vastaa täysin joukkoliikenteen ympäristösuojelullisiin tarpeisiin, joita on pidetty raitiotien rakentamisen perusteena. On myös huomattava, että joukkoliikenne edellyttää toimivia varikkoja. Bussien osalta ne voivat sijaita kaavallisesti ja liikenteellisesti edullisissa paikoissa. Sen sijaan raitiotieliikenteessä niiden on sijaittava linjojen äärellä.

Kaikkein huolestuttavinta ovat raitiotien rakentamisen kustannukset, jotka tulevat veronmaksajien maksettaviksi. Ihmettelen suuresti, jos raitiotien rakentamisen kustannukset pysyvät vuoden 2016 arviossa eli n. 400 miljoonassa eurossa. Luultavaa sen sijaan on, että kustannukset kaikkine lisineen ylittävät jo ensimmäisen vaiheen jälkeen puoli miljardia euroa. Ja entä sitten, kun lähdetään rakentamaan toista vaihetta? Kallis on tämän päätöksen hinta siitä hyvästä, että kaupungin imagon kerrotaan paranevan, kun toimiva ja ympäristöystävälliseksi kehittyvä joukkoliikenne korvataan kaavamaisella raitiotiellä, jonka linja ei ulotu edes Kaarinaan.

On muistettava, että Turku on keskitasoa velkaisempi kaupunki. Vuoden 2017 lopussa Turun kaupungilla oli velkaa n. 760 miljoonaa euroa ja koko konsernissa velan määrä oli peräti 1,4 miljardia euroa. Kaupunki joutui kuitenkin edelleen viime vuonna ottamaan lisää lainaa kymmeniä miljoonia euroja. Kun samaan aikaan Turun pitää huolehtia peruspalveluista ja niiden saatavuudesta sekä uusia ja korjata päiväkoteja, kouluja, liikunta- ja kulttuuritiloja ja vanhainkoteja en oikein ymmärrä, miten on mahdollista samaan aikaan rakentaa kaupunkiin vain 15 kilometrin raitiotielinja satojen miljoonien eurojen hinnalla.

Edellä esitetyin syin olen ehdottomasti vastaan raitiotien rakentamista kotikaupunkiini Turkuun. Pidän sitä aivan liian kalliina investointina, jolla korvataan erinomaisesti toimiva joukkoliikenne, uhataan Turun kaupungin talous ja peruspalvelujen tuottaminen kaupunkimme asukkaille.

Jarmo Rosenlöf, sosiaalineuvos, kaupunginvaltuutettu (sd.)

Yrittäjäehdokkaiden määrä nousi Varsinais-Suomessa

Eduskuntavaalien ehdokaslistoilla on Varsinais-Suomen vaalipiirissä yhteensä 35 yrittäjäehdokasta. Määrä nousi vuoden 2015 vaaleista.

Raision kaupungin väkiluku laski ja verotulot kutistuivat

Raision kaupungin talous oli viime vuonna 3,7 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Raision kaupungin talous toteutui odotuksia paremmin vuonna 2018. Vuositulos on 3,7 miljoonaa euroa miinuksella. Se on 1,2 miljoonaa euroa talousarviota parempi. Tulos on kuitenkin alijäämäinen.

Kysely: Mitä kaunista Pansion ja Pernon asuinalueille?

Turun kaupunki kerää ehdotuksia siitä, mikä lisäisi Pansion ja Pernon asuinalueiden viihtyisyyttä.

Turun kaupunki kerää ehdotuksia siitä, mikä lisäisi Pansion ja Pernon asuinalueiden viihtyisyyttä, toisi kauneutta ja loisi virikkeitä.

Henkilötyövuosien määrä kasvoi, sairauspoissaolojen määrä kääntyi kasvuun

Turun kaupungin henkilötyövuosien määrä nousi vuonna 2018. Kaupungin palveluksessa oli 31.12.2018 kaikkiaan 11 521 henkilöä. Henkilötyövuosina mitattuna työvoiman käyttö vuonna 2018 oli 10 037,8. Organisaatiomuutokset huomioiden henkilötyövuodet nousivat 137,7 henkilötyövuotta edelliseen vuoteen verrattuna. Henkilötyövuosissa ei ole mukana työllistettyjä, joita kaupunki omin aktiivisin toimin työllisti 973 (vuonna 2017 971).

Liikunta-aktiivisuuden lasku alkaa usein jo 7-vuotiaana

Liikunta-aktiivisuus alkaa usein laskea lapsilla heti koulunkäynnin alkaessa.

Liikunta-aktiivisuus alkaa usein laskea lapsilla heti koulunkäynnin alkaessa. Toisaalta osa aikuisista onnistuu lisäämään liikunta-aktiivisuuttaan, joskin kokonaisaktiivisuus pääsääntöisesti vähenee iän karttuessa.

Ilkka Kanerva johtaa vaalitarkkailijoita Ukrainassa

Ilkka Kanerva.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) on nimitetty johtamaan historian suurinta vaalitarkkailuoperaatiota Ukrainassa. Maassa järjestetään presidentinvaalien ensimmäinen kierros sunnuntaina 31. maaliskuuta.

Jokien vedenkorkeudet nousseet Etelä- ja Lounais-Suomessa

Sään lauhtuminen on saanut virtaamat nousuun Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä Vaasan seudun pienissä joissa. Joet ovat paikoin tulvineet alavimmille pellolle ja teille, muun muassa Sipoonjoella, Kiskonjoella, Perniönjoella ja Loimijoella. Yöpakkaset ovat hidastaneet virtaamien kasvua tai kääntäneet vedenkorkeudet laskuun.

Sopraano Nadine Sierran esiintyminen Turun musiikkijuhlilla peruuntuu, tilalle tenori Michael Fabiano

Michael Fabiano.

Amerikkalaissopraano Nadine Sierra on joutunut peruuttamaan elokuun 11. päivän konsertin Turun musiikkijuhlilla ”hyvin henkilökohtaisesta syystä”. Konsertti siirtyy vuoteen 2020. Sierran sijaan 11. elokuuta konsertissa kuullaan amerikkalaistenori Michael Fabianoa , jolle konsertti on ensimmäinen Suomessa. Pianistina on Eytan Pessen ja konsertissa kuullaan melodioita ja aarioita Verdiltä , Puccinilta, Massenet’lta, Duparcilta ja Tšaikovskilta.

Kysely: Selvä enemmistö työntekijöistä uskoo nauttivansa esimiehensä luottamusta

Suomalaisilla työpaikoilla työntekijät uskovat oman esimiehensä luottavan heihin. Esimiehet koetaan myös helposti lähestyttäviksi. Toisaalta osa työntekijöistä ei koe tulevansa kuulluksi työyhteisössään. Lisäksi heikko työkyky ja riittämätön palautuminen ovat vahvassa yhteydessä toisiinsa. Tiedot käyvät ilmi työeläkeyhtiö Elon työyhteisömittarin 10 000 vastauksen otoksesta.

Urheilu

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Seppo Paju kolmonen frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Yhdysvalloissa

Seppo Paju.

Vuoden miespelaajaksi Euroopassa valittu lietolainen Seppo Paju sijoittui kolmanneksi frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Teksasissa Yhdysvalloissa. Pajun sijoitus sivuaa parasta suomalaistulosta Disc Golf Pro Tourilla.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?