Mielipide: Raitiotie uhka Turun taloudelle

Kirjoittaja mielestä Turun kaupungin talous ei kestä raitiotien rakentamista. Kirjoittaja mielestä Turun kaupungin talous ei kestä raitiotien rakentamista. Kuva: Idis Design

Kaupunginjohtaja Minna Arve on esittänyt, että Turussa aloitetaan raitiotien rakentamista valmistavat toimet. Asia tulee Turun kaupunginvaltuuston päätettäväksi ennen kesää. Tällä hetkellä raitiotien ns. ensi vaiheen kustannusarvio on 333 miljoonaa euroa sekä sen lisäksi kalustokustannuksia noin 50 miljoonaa euroa.

Todellisia kustannuksia on kuitenkin kovin vaikea arvioida. Kaikkien muistissa varmaan on Turun kaupunginteatterin peruskorjauksen, Logomon sillan ja Funikulaarin rakentamisen kustannukset, jotka ovat nousseet jopa kaksinkertaisiksi suunniteltuun verrattuna. Selkeä kustannusten nousu uhkaa aivan varmasti myös raitiotien nykyisiä hinta-arvioita, jotka ovat kolmen vuoden takaa.

Ennen rakentamispäätöstä jokaisen valtuutetun pitäisi mennä sen kuuluisan peilin eteen ja kysyä itseltään kaksi peruskysymystä: onko meillä niin huonosti toimiva joukkoliikenne, että tarvitsemme sen hoitamiseen kaksi kiinteää raidelinjaa väleille Varissuo-Raisio? ja onko meillä varaa maksaa tästä vähintään 400 miljoonaa euroa?

Minulla on näihin kumpaankaan kysymykseen selkeästi kielteiset vastaukset.

Ensinnäkin olen samaa mieltä lukuisten turkulaisten kanssa siitä, että nykyiset Fölin linjat ovat kattavat ja palvelevat kaikkia asukkaita erinomaisesti ja tasapuolisesti. Pysäkinvälit ja vuorot ovat riittävän tiheät ja hinnatkin kohtuulliset. Raitiotielinjat sen sijaan ovat kiinteitä, jolloin mm. matkat kotitalosta pysäkille kasvaisivat merkittävästi.

Tulevina vuosina erityisesti sähköbussien teknisessä kehityksessä on odotettavissa todella huimaa kehitystä. Tämä vastaa täysin joukkoliikenteen ympäristösuojelullisiin tarpeisiin, joita on pidetty raitiotien rakentamisen perusteena. On myös huomattava, että joukkoliikenne edellyttää toimivia varikkoja. Bussien osalta ne voivat sijaita kaavallisesti ja liikenteellisesti edullisissa paikoissa. Sen sijaan raitiotieliikenteessä niiden on sijaittava linjojen äärellä.

Kaikkein huolestuttavinta ovat raitiotien rakentamisen kustannukset, jotka tulevat veronmaksajien maksettaviksi. Ihmettelen suuresti, jos raitiotien rakentamisen kustannukset pysyvät vuoden 2016 arviossa eli n. 400 miljoonassa eurossa. Luultavaa sen sijaan on, että kustannukset kaikkine lisineen ylittävät jo ensimmäisen vaiheen jälkeen puoli miljardia euroa. Ja entä sitten, kun lähdetään rakentamaan toista vaihetta? Kallis on tämän päätöksen hinta siitä hyvästä, että kaupungin imagon kerrotaan paranevan, kun toimiva ja ympäristöystävälliseksi kehittyvä joukkoliikenne korvataan kaavamaisella raitiotiellä, jonka linja ei ulotu edes Kaarinaan.

On muistettava, että Turku on keskitasoa velkaisempi kaupunki. Vuoden 2017 lopussa Turun kaupungilla oli velkaa n. 760 miljoonaa euroa ja koko konsernissa velan määrä oli peräti 1,4 miljardia euroa. Kaupunki joutui kuitenkin edelleen viime vuonna ottamaan lisää lainaa kymmeniä miljoonia euroja. Kun samaan aikaan Turun pitää huolehtia peruspalveluista ja niiden saatavuudesta sekä uusia ja korjata päiväkoteja, kouluja, liikunta- ja kulttuuritiloja ja vanhainkoteja en oikein ymmärrä, miten on mahdollista samaan aikaan rakentaa kaupunkiin vain 15 kilometrin raitiotielinja satojen miljoonien eurojen hinnalla.

Edellä esitetyin syin olen ehdottomasti vastaan raitiotien rakentamista kotikaupunkiini Turkuun. Pidän sitä aivan liian kalliina investointina, jolla korvataan erinomaisesti toimiva joukkoliikenne, uhataan Turun kaupungin talous ja peruspalvelujen tuottaminen kaupunkimme asukkaille.

Jarmo Rosenlöf, sosiaalineuvos, kaupunginvaltuutettu (sd.)

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna 31,1 prosenttia

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–kesäkuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 1 573 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 709 (31,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Tutkijat tunnistivat joukon lehmän tuotantotehokkuuteen ja metaanipäästöihin vaikuttavia mikrobeja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tunnistanut lypsylehmien pötsistä joukon periytyviä mikrobeja, joilla on keskeinen vaikutus eläimen aineenvaihduntaan ja tehokkuuteen. Tulosten perusteella voidaan suunnitella kestäviä mikrobiperusteisia jalostusratkaisuja maidon- ja lihantuotannon päästöjen vähentämiseksi ja tuotannon tehokkuuden lisäämiseksi.

Yrityksiä haastetaan ilmastotekoihin

Yritysten vapaaehtoiset päästövähennykset ovat avainasemassa kuntien hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Seitsemän kuntaa aloittaa yhteisen Resurssiviisaiden yritysten ilmastoteot -hankkeen haastamaan yritykset tekemään lisää vaikuttavia ilmastotekoja. Hanke käynnistyy 1. syyskuuta ja päättyy 30.10.2020. Hankkeen vastuukuntana toimii Turku.

Asfaltoinnista haittaa liikenteelle Kerttulinkadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kerttulinkadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17.00. Työkoneita on liikenteen seassa.

Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palautusta koskeva luonnos lausunnoille

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteilla pääministeri Rinteen hallitusohjelmassa todettu varhaiskasvatusoikeuden laajuutta koskeva lainmuutos, jossa ”toteutetaan täysipäiväinen kokoaikainen subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus”. Hallituksen esityksen luonnokseen voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 22. elokuuta mennessä.

Asfaltointi haittaa liikennettä Kupittaankadulla

Asfaltointityö haittaa liikennettä Kupittaankadulla keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

IL: Aurajoesta etsitään ruumista

Iltalehden mukaan Aurajoesta etsitään ruumista. Poliisivene ja koira ovat olleet vedessä toista päivää. Tuomaansillan kohdalla jokea pitkin on kulkenut pulpettivene, jossa on poliisin välineistöä. Poliisikoira haisteli veden pintaa.

Nautelankosken museossa Liedossa harrastetraktoripäivä

Traktoriharrastajat kokoontuvat Nautelankoskella lauantaina.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 20. heinäkuuta kello 12–15 harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi.

Kenosta 25 000 euron voitto Kaarinaan

Kaarinalainen Keno-pelaaja sai aihetta iloon sunnuntaina 14. heinäkuuta. Turun Itäharjun Prismassa asioinut pelaaja voitti Kenon ilta-arvonnasta 25 000 euroa.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.