Pääkirjoitus: Kokoomus uskoo Orpo-ilmiöön

Sote-vaalit, ilmastovaalit vai maahanmuuttovaalit? Jokaisella puolueella oma näkemyksensä ja toiveensa siitä, mikä on eduskuntavaalien tärkein kysymys. Mutta mitä ajattelee äänestäjä? Se nähdään, kun vaalit on käyty.

Kampanjointi on käynnistynyt ja puolueiden omien aivoriihien johtopäätökset alkavat olla näkyvissä. Kokoomus on käynyt ärhäkästi demarilinjausten kimppuun. Sillä viestitetään, että päävastustaja kamppailussa pääministerin paikasta on SDP.

Avoinna on, ketä demarit pitävät päävastustajaan. Puheenjohtaja Antti Rinteen sairausloman jatko tarkoittaa, että omat rivit on suoristettava ensiksi, jotta viesti pysyy kirkkaana. Tällä hetkellä ei vielä näytä siltä. Kuka puhuu SDP:n äänellä?

Yksittäiset ehdokkaat asemoivat itseään omilla maalitauluillaan. Olavi Ala-Nissilä (kesk.) on arvostellut niin kovin sanoin kokoomusta, hallituskumppania, ettei sellaista ole aikaisemmin tällä vaalikaudella nähty tai kuultu. Ilmeet kiristyvät, sanat terhakoituvat.

Minkälaisia kannatussiirtymiä Varsinais-Suomessa on luvassa? Arviointi on vaikeaa. Kokoomus on liikkeellä isolla vaihteella ja yrittää kasvattaa edustajapaikkojensa määrää yhdellä eli viiteen. Se tarvitsisi vajaat 20 000 ääntä lisää, kun vertailu käy viime vaalien tulokseen. Kokoomus luottaa puheenjohtajaansa Petteri Orpoon ja Orpo-ilmiöön. Valtiovarainministerin valtakunnallisen julkisuuden toivotaan kasvattavan ”Köyliön Kennedyn” äänimäärää ainakin 10 000:lla. Muistissa on, että pääministeriehdokas Juha Sipilä (kesk.) sai Oulussa viime vaaleissa 30 000 ääntä. Orpon olisi kyettävä johonkin vastaavaan.

Entä muut? Vihreille ja demareille povataan menestystä, keskustalle menetystä. Kysymysmerkki on kuka vihreistä saa äänet Ville Niinistön jäämistöstä vai saako kukaan? Onko demarilista riittävän kiinnostava, jotta kannatuspotentiaali realisoituisi?

Miten käy perussuomalaisten? Maahanmuuttoteema tuli puolueelle taivaanlahjana, mutta kantaako se vaalien asti saati uurnille?

Lasse Virtanen

Kumpi maistuu paremmin, pizza vai hampurilainen?

Pizza löi kyselyssä selvästi hampurilaisen.

Ruoantilauspalvelu Pizza-online.fi:n teettämän kyselyn mukaan suomalaiset ovat pizzakansaa. Roskaruoan klassikoiden pizzan ja hampurilaisen välillä ei ole juurikaan taistelua kuninkuudesta: jos pitäisi valita vain toinen, selkeä enemmistö vastaajista söisi pizzaa loppuelämänsä.

Poliisi voi jatkossa puuttua dronejen lennättämiseen joissakin tilanteissa

Poliisille tulee kattavampia toimivaltuuksia puuttua lennokkien ja miehittämättömien ilma-alusten eli niin sanottujen dronejen kulkuun. Valtioneuvosto esitti poliisilain muuttamista torstaina. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lakimuutokset perjantaina.

Skappelissa pelataan lautapelejä, leikitään ja piirretään

Skappeli avattiin viime syksynä. Leikkipaikan lelut kiinnostivat Isac Trippiä,1, ja Mona Piiraista,3. Lasten äidit Ida Tripp (vas.) ja Sanna Piirainen Daniel-vauvan kera.

Seurakunnat järjestävät lauantaisin 23. helmikuuta, 2. maaliskuuta ja 9. maaliskuuta kello 12–15 Skanssin Skappelissa toiminnallisia yhden vanhemman perheille tarkoitettuja Let´s Play -iltapäiviä, joissa voi ostosten lomassa pelailla erilaisia lautapelejä tai tulla paikan päälle vain hengailemaan, leikkimään, piirtämään tai syömään omia eväitä.

Soveltuvuuskokeet palaavat sote-ammattilaisten koulutukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö palautti edellisviikolla mahdollisuuden karsivan pääsy- ja soveltuvuuskokeen käyttämiseen ammatillisen koulutuksen tiettyjen alojen opiskelijavalinnoissa. Jatkossa opiskelija voidaan jättää valitsematta, jos hän on selkeästi soveltumaton toimimaan sosiaali- ja terveysalalla.

Väitös: Akuutin umpilisäketulehduksen hoidossa tarvitaan yhä tarkempia diagnooseja

Elina Lietzén.

Akuutin umpilisäketulehduksen optimaalisen hoidon valinnan edellytyksenä on tarkka diagnoosi. LL Elina Lietzénin Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa selvisi, että akuutin umpilisäketulehduksen diagnosoiminen ja erityisesti tulehduksen vaikeusasteen määritys kliinisten oireiden ja löydösten sekä laboratoriotutkimusten avulla on epävarmaa. Sen sijaan varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella (TT) saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus riippumatta radiologin kokemuksesta.

Sirkkalan koulun ja Kirjalan koulun alaluokkalaiset menestyivät kartonkikilpailussa

Tetra Pakin ja WWF:n koululaisille järjestämä Kartonkikilpailu on päättynyt. Kilpailun tarkoituksena oli kierrättää mahdollisimman paljon kartonkisia juomapakkauksia. Suomessa ja Ruotsissa järjestettyyn kilpailuun osallistui lähes 14 000 lasta.

Nanosellu puhdistaa vedestä haitta-aineita

Vedessä nanosellusta (edessä) syntyy läpikuultava geeli. Oikeanpuoleisessa pullossa on testiliuosta, jonka joukkoon lisätty nanosellu näkyy pinnalla höytäleinä.

Puunjalostusteollisuuden tuottamaa nanofibrilloitua selluloosaa eli nanosellua voidaan hyödyntää erilaisia aineita sisältävien jätevesien käsittelyssä.

Valtio rahoittaa lääkärihelikopteritukikohtien rakentamista ja korjausta 18 miljoonalla eurolla

Talouspoliittinen ministerivaliokunta teki torstaina uusia linjauksia ensihoidon ilmailupalveluihin liittyvistä järjestelyistä, jotka koskevat lääkärihelikopteritoimintaa hallinnoivaa FinnHEMS Oy:tä. Uudet linjaukset ovat tarpeen, koska aiemmin linjattu FinnHEMS Oy:n omistuksen keskittämissuunnitelma Pirkanmaan sairaanhoitopiirille ja yhtiön pääomittaminen ei ole saanut muiden sairaanhoitopiirien hyväksyntää.

Vanhustenhoidossa paljon hyvääkin

Niin paljon nykyisin puhutaan ja kirjoitetaan huonosta vanhustenhoidosta. Haluan kertoa isäni tarinan, jossa on enimmäkseen hyvää hoitoa. Isä täytti 3.1.2019 95 vuotta. Hän asui kotona yksikseen äidin kuoleman jälkeen seitsemän vuotta. Pärjäili melko hyvin. Kotihoito kävi arkipäivisin katsomassa häntä ja maanantaisin jakamassa lääkkeet.

Urheilu

Raision Loimun passari Kasper Vuorinen naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Lentopallon naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi on valittu Kasper Vuorinen . Raision Loimun passarina Mestaruusliigassa pelaava Vuorinen on opiskellut valmennusta Jyväskylän yliopistossa ja on hakenut valmennusoppia myös ulkomailta.

Jääkiekkoharrastuksen jatkumiseen vaikuttaa monta tekijää juniori-iässä

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kolmen vuoden seurantatutkimuksen mukaan 15-vuotiaana jääkiekkoa harrastaneista 60 prosenttia jatkoi lajia edelleen 18-vuotiaana. Alueelliset erot harrastuksen jatkumisessa olivat kuitenkin suuria vaihdellen 20–80 prosentin välillä. Mitä aikaisemmin jääkiekko oli aloitettu, sitä todennäköisempää oli harrastuksen jatkuminen.

Teemu Packalénin paluu häkkiin lähestyy

Teemu Packalén hioo parhaillaan huippukuntoa Montrealissa maineikkaalla Tristar-salilla. Miehen tähtäimessä on paluu tositoimiin vielä tänä keväänä.

Suomalainen vapaaotteluväki on joutunut odottamaan pitkään Teemu Packalénin paluuta tositoimiin. Turkulaisen edellisestä ottelusta tulee maaliskuussa kuluneeksi kaksi vuotta. Tuolloin ottelu päättyi puolessa minuutissa tyrmäystappioon Marc Diakiesea vastaan.

Kankaisten Golf ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa

Timo Tuominen.

Maskussa toimiva Kankaisten Golf ry on ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa. Kankaisten Golfin lisäksi ehdolla ovat Espoon Ringside Golf ja oululainen Virpiniemi Golf. Vuoden golfseura julkistetaan lauantaina 16. maaliskuuta Helsingissä pidettävässä Golfgaalassa.

Åboraakkeli: Huuhkajat laskeutuvat Kupittaalle?

Päävalmentaja Markku Kanerva ja Huuhkajat valmistautuivat Kupittaalla Turkki-otteluun lokakuussa 2017.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen taival EM-karsinnoissa alkaa runsaan kuukauden kuluttua. Tänä vuonna Suomi pelaa kymmenen karsintaottelua, joista viisi kotikentällä. Bosnia-Hertsegovina, Kreikka ja Italia kohdataan varmuudella Tampereella, mutta lokakuun Armenia-ottelun ja marraskuun Liechtenstein-ottelun pelipaikkaa ei ole vielä päätetty.

Mika Lamppu avustamaan Kreikkaan

Turun Erotuomarikerhon avustava erotuomari Mika Lamppu on mukana sunnuntaina 17. helmikuuta Kreikan liigan huippuottelussa Olympiakos–AEK. Ottelun erotuomarina toimii Ville Nevalainen ja toinen avustava erotuomari on Jukka Honkanen .

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?