Mielipide: Jäitä hattuun ja järki käteen

Nuorten maanpuolustusinto on laskenut. Vauvojakaan ei synny kuulemma tarpeeksi. Viime vuosina Suomi on muuttunut todella paljon, eikä ollenkaan hyvään suuntaan. Miltä näyttää Suomi nuoren silmin katsottuna, suorastaan toivottomalta.

Ammatti-instituutti suoltaa ammattitaidottomia nuoria, etäopiskelu on tehnyt tehtävänsä. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sai sulan hattuunsa, kun pisti opettajia pihalle, säästöjä tuli, mutta kenen kustannuksella: meidän nuortemme.

Nuorilla ei ole töitä, vaikka toisin piti käydä. Missä ovat ennustajatutkijat, jotka vuosia sitten sanoivat, että hukka meidät perii, kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle, tulee hirvittävä työvoimapula. Suuret ikäluokat ovat olleet jo vuosia eläkkeellä ja työttömyysluvut ovat edelleen suuret.

Meillä on krooninen työpaikkapula, ei työvoimapula. Tällöin alkoi EK:n ensimmäinen rummutus, että pitää saada ulkomaista työvoimaa maahamme. Vaikka Sipilä ja Orpo retostelevat, että 115000 on saanut työpaikan, lienevätkö kaikki kahdeksan tunnin töitä, ilmeisesti lasketaan, jos tekee 18h viikossa töitä on täystyöllinen Niillä 18h työtunneilla. ei elä Suomessa.

Toinen EK:n yritys on saada EU:n ja Etan ulkopuolelta työvoimaa. Kokoomus ja keskustakin ajavat sitä innokkaasti. Saadaan halpatyövoimaa, maksetaan vähemmän palkkaa ja yhteiskunta maksaa heille tulonsiirtoina, siis veronmaksajat, jotta elävät Suomessa. Kätevää EK:n, kokoomuksen ja keskustan mielestä. Mielestäni ei missään nimessä pidä poistaa tarveharkintaa. Korkeasti koulutetut pääsevät jo nyt Suomeen vaivattomasti. Suomesta löytyy omasta takaa ihmisiä, jotka saadaan nopeasti koulutettua aloille, joilla on pulaa tekijöistä.

Miksi nuoret parit Suomessa harkitsevat lasten hankkimista nyky-Suomessa? Fiksut suomalaisnuoret opiskelevat, joka on hieno asia. Sitähän me suomalaisvanhemmat olemme heille hokeneet, opiskelkaa lapset. He hankkivat asunnon ynnä muuta.

Huoli oman työpaikan pysyvyydestä on yksi tekijä. Digitalisaatio tulee ilmeisemmin viemään enemmän työpaikkoja kuin tuo. Turvallisuus on yksi tekijä, yhteiskuntamme ei ole enää sama, mitä se oli muutama vuosi sitten.

Varhaiskasvatus on Suomessa hyvällä tolalla. Vauvatonnit eivät lisää syntyvyyttä.

Vihreiden entinen puheenjohtaja Linkola on vuosia sitten sanonut, että väestö kasvaa liikaa maapallolla, kaikille ei riitä yksinkertaisesti ruokaa. Tämä tulee olemaan tulevaisuuden suuri ongelma.

Mielestäni olisi suuri ekoteko, kun ihmisiä Afrikassa, Lähi-idässä sekä Aasiassa valistettaisiin ja opastettaisiin ehkäisymenetelmien käytössä.

Raili Meltovaara

Työttömyys väheni ja työllisyys kasvoi helmikuussa

Työttömyysaste ja työttömyysasteen trendi 2009/02–2019/02, 15–74-vuotiaat.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli helmikuussa 200 000, mikä oli 33 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työllisiä oli 34 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysasteen trendi oli 6,5 ja työllisyysasteen trendi 72,5 prosenttia.

Perhe- ja työelämään keskittynyt vaalipaneeli Myllyssä

Työelämäkysymyksistä kiinnostuneiden äitien Mothers in Business ry:n Turun paikallisjaosto järjestää kaikille avoimen vaalipaneelin keskiviikkona 27.3. kello 16 Kauppakeskus Myllyssä. Paikalle on kutsuttu kahdeksan suurimman puolueen eduskuntavaaliehdokkaita keskustelemaan työelämästä sekä perheen ja työn yhdistämisestä. Mukana ovat Saara-Sofia Sirén (kok), Annika Saarikko (kesk), Eeva-Johanna Eloranta (sd), Pertti Vallittu (kd), Ulla Achrén (r), Mari Kousa-Kuusisto (vihr), Sanna Leivonen (ps) ja Emma Lindqvist (vas)

Lääkärit hakeutuvat töihin suuriin sairaaloihin

Terveydenhuollon työnjakoa ja kiireellistä hoitoa koskeva muutoskeskustelu on vaikuttanut mielikuviin sairaaloista työnantajina pieniä paikkakuntia syrjivästi. Suurin kysymys erikoislääkäripulassa ei ole valmistuvien erikoislääkärien määrä, vaan heidän sijoittumisensa. Tämän toteaa tuore selvitystyö.

Selvitys: Epäorgaanisten lannoitteiden tuonnin helpottaminen ei tarjoaisi ratkaisua maatalouden kannattavuusongelmiin

Epäorgaanisten lannoitteiden tuonnin helpottamisella olisi myönteistä, mutta vähäistä vaikutusta maatalouden kannattavuuteen, todetaan asiasta valmistuneessa selvityksessä. Suomalaisten maatilojen tuotantokustannuksesta lannoitteiden osuus oli keskimäärin vain noin neljä prosenttia vuonna 2016.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin marras–tammikuun aikana 14,9 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla jaksolla vuotta aiemmin. Lupia kertyi yhteensä 7,5 miljoonaa kuutiometriä. Rakennuslupien kuutiomäärät vähenivät kaikissa rakennustyypeissä paitsi julkisissa palvelurakennuksissa.

Valtakunnanvoudinviraston nimissä lähetetty tekaistuja maksukehotuksia

Valtakunnanvoudinviraston tietoon on tullut tekaistuja maksukehotuksia, joissa saajaksi ja asian hoitajaksi on merkitty Valtakunnanvoudinvirasto. Asiasta on tehty rikosilmoitus poliisille.

Mepit äänestivät kellonajan rukkaamisen lopettamisen puolesta vuodesta 2021 alkaen

Mepit äänestivät kellonaikojen rukkaamisen lopettamisesta vuodesta 2021 alkaen. Vuosi 2021 olisi viimeinen vuosi, kun kelloja siirretään EU:ssa. Jäsenmaat päättävät oman aikavyöhykkeensä.

Vähittäiskaupan liikevaihto kasvoi helmikuussa 1,6 prosenttia

Vähittäiskaupan työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, helmikuu 2019, % (TOL 2008).

Tilastokeskuksen tuottaman kaupan pikaennakon mukaan vähittäiskaupan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi helmikuussa 1,6 prosenttia vuoden 2018 helmikuusta. Vähittäiskaupan myynnin määrä, josta hintojen muutoksen vaikutus on poistettu, lisääntyi samaan aikaan 0,5 prosenttia.

Turunmaalta 30 taiteilijaa mukaan Konstrundaniin

Konstrundan-tapahtumaan saapui noin 280 hakemusta. Juryn tehtävä arvioida hakemukset oli haastava. Arvioinnin jälkeen 185 hakijaa hyväksyttiin osallistujaksi Konstrundan-tapahtumaan vuonna 2019.

Urheilu

Suomi tavoittelee finaalipaikkaa kilpa-aerobicin maailmancupissa

Linn Agha (vas.), Erika Rautiainen ja Fanny Samppa.

Kilpa-aerobicin vuoden 2019 maailmancup käynnistyy viikonloppuna Portugalin Cantanhedessä. Suomen joukkue päätti viime vuoden maailmancupin hopeasijaan nousten sen myötä World Ranking -sijalle kolme, ja lähtee jahtaamaan finaalipaikkaa tulevan viikonlopun kisassa.

Jälkipeli: Maailmanmestari Kalle Palander kävi turkulaisten vieraana

Kun maailmanmestari Kalle Palander saapuu paikalle, nimikirjoitukset ja yhteiskuvat ovat tärkeitä. Laura Fröjdö oli ottanut lapset, Ellenin ja Robertin, mukaan Hirvensalon laskettelutapahtumaan.

Näin lehdet kirjoittivat talvella 2003, kun Kalle Palander oli voittanut pujottelun maailmancupin. Sanat eivät ehkä tulleet suoraan Palanderin suusta, mutta mahdollisesti hän itsekin ajatteli näin.

Jälkipeli: Viisi väittämää FBC Turusta

FBC Turun divarikausi päättyi Tiikereitä vastaan puoliväriin. Liigapaikka jäi toistaiseksi saavuttamatta. Valmentaja Perttu Kytöhongan mukaan nousu on mahdollista vasta, kun joukkue on liigatasoinen.

Vuosi sitten Aamuset kirjoitti, miten FBC Turun kausi oli ollut kahtiajakautunut edellisen vuoden tapaan. Nyt mennyt divarin kolmas kausikaan ei tehnyt poikkeusta. Monen mielestä miesten edustusjoukkue lähti jälleen kesälomille ennakoitua aikaisemmin. Mutta mikä olikaan totuus?

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?