Mielipide: Onko jääkiekko piilovaarallista?

Jättääkö jääkiekko pysyviä jälkiä harrastajiensa psyykeeseen, kysyy kirjoittaja. Jättääkö jääkiekko pysyviä jälkiä harrastajiensa psyykeeseen, kysyy kirjoittaja. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Mahtaakohan jääkiekko jättää jotakin pysyviä jälkiä harrastajiensa psyykeeseen? Ei tietenkään kaikkien, mutta moniin standarditavallisia edistyneempiin noin tuntuu joskus aina tapahtuneen. Ainakin siltä sivullisille asia vaikuttaa. Että piilevänä vaarana on jonkinlaisen yliegon kehittyminen. Nietzschen lukemista tuskin sentään voi asiasta syyttää. Eihän sitä nimeä kukaan osaa lausuakaan saati kirjoittaa…

Onkohan juuri se selityksenä miltei poikkeuksetta heille ilmaantuville malli- ja missikaunottarien tykötulemisille. Jotenkin nämä matchit vain neidoille, jotka eivät aina välttämättä kuvaannollisesti Daavidin poikien isän nimeä muista eikä siis osaa sanoa, jossain yökerhoissa tapahtuvat.

Vaan tuo äskeinen lienee pelkkää kirjoittajan kateutta. Haitallisempaa tai huvittavampaa tuossa tunnetilassa on ymmärrys taikka paremminkin ymmärtämättömyys siitä, että ihan kaikkien , olipa sitten miten prinikoitu tai palvottu (edes aktiiviaikoinaan), on pelattava yhteisillä pelisäännöillä. Ymmärtääkseni jääkiekossakin tuo sääntö vielä on voimassa.

Se, että tuntisi vaikka tuomarin vaimon tai muun häneen vaikutusvaltaisen tahon, ei saisi houkutella suhteiden käyttämiseen omaksi edukseen jälkikäteen pelituloksen muuttamiseksi. Siinähän menettäisi viimeisetkin rippeet rehdin miehen maineestaan. Jos asia tulisi ilmi. Kaikkein hulluintahan olisi siitä itse mennä turuilla huutelemaan.

Samoin kannattaisi muistaa omat puheensa ja varsinkin tekemänsä haasteet. Jos vaikka haasteen saajat ottaisivatkin ne vastaan, silloin olisi yhden miehen joukkueena kuljettava sen edessä lippua kantaen urheasti kohti koitosta. Muuten menisi kaikki aikaisempienkin sanomisiensa uskottavuus. Jäisi jatkossa jäljelle vain irtonaisen puhelemisen ilo. Ehkä sillekin sitten vielä kuulijakuntansa löytyisi, tiedä häntä.

Ikuinen pyrkimys kohti voittoa, suurinta ”pottia”, voi antaa joillekin myös ideoita uusiin työstrategioihin. Jos työn on joskus hyväveliverkosto tarjottimella ojentanut, ei sitä pitäisi itse lähteä ilman pelisääntöjä ainakaan ihan yksipuolisesti ja muille kertomatta uusimaan. Vuosikymmenienkin jälkeen kun voi joku koko ajan silmänsä muuten sulkenut joutua havahtumaan sinisillä vilkkuvaloilla tuunatun auton ajaessa pihaan.

”Isommassa kuvassa” on arveluttavaa, että Turku kietoo itsensä niin tiukasti – ja rahallisesti – tämän yhden urheilulajin Turun maineen ja kunnian levittämisen toimeksiantajaksi. Vaikka se on todellisuudessa täysin liikeyritys. Sen tasapuolisuus ja kasvatustarkoitusperät on niin ikään usein kyseenalaistettu suurien juniorimassojen keittiöpöytien ääressä taskulaskinta näprätessä.

No, kuningaslajinhan lienee tarkoituskin koulia kuninkaita. Joitakin onkin jo löytynyt…

Juhani Valtonen

Elinaikakerroin vahvistettu ensi vuodelle

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut elinaikakertoimen vuodelle 2019. Elinaikakerroin on 0,95722.

Raisiossa juhlitaan lasten oikeuksia lauantaina

Raisiolaiset lapsi- ja nuorisoyhdistykset yhdessä Raision kaupungin ja seurakunnan kanssa järjestävät jälleen lapsen oikeuksien kunniaksi koko perheelle yhteisen RaisioLasten-tapahtuman Vaisaaren koululla lauantaina kello 10–13. Tapahtuma on maksuton.

Laulun Ystävien seniorikuorolla 60-vuotiskonsertti Mikaelinkirkossa

Mieskuoro Laulun Ystävien seniorikuoro Weterani Weljillä on 60-vuotiskonsertti Mikaelin kirkossa 17. marraskuuta kello 16.

Vuoden tasa-arvoinen teko 2018 -tunnustus HC TPS:lle

DaisyLadies ry järjestää Turvallinen yhteiskunta -seminaarin Turun kaupungintalolla 23. marraskuuta kello 8.30–15.30. Seminaarissa käsitellään erityisesti perheväkivaltaa sekä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Seminaari on valtakunnallinen ja puhujiksi on kutsuttu alan asiantuntijoita ja asian parissa työskenteleviä.

Tekojääradoille pääsee luistelemaan joulukuun alussa

Kupittaan luistelumato on remontoitu kesällä ja sen pinta on uusittu.

Parkin kentällä ja Kupittaan luistelumadolla päästään lähipäivinä aloittamaan tekojääratojen jäädytyksen valmistelu. Tavoitteena on avata kumpikin paikka lauantaina 1. joulukuuta, jonka jälkeen ne ovat avoinna säävarauksella maaliskuun puoliväliin asti.

Peter Hellgren nimitetty Viking Linen toimitusjohtajan sijaiseksi

Viking Line on nimittänyt toimitusjohtajalle uuden sijaisen. Syynä on varatoimitusjohtaja Andreas Remmerin irtisanoutuminen. Hän oli myös ja toimitusjohtajan sijainen.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen: Poliisin voimavarat viritetty äärimmilleen

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on huolestunut poliisien jaksamisesta.

Viking Linen liikevaihto supistui, mutta tulos parani

Viking Linen matkustajamäärä pieneni alkuvuonna, kun vertailu käy viime vuoteen.

Viking Line -konsernin liikevaihto oli syyskuun loppuun mennessä 378,1 miljoonaa euroa. Viime vuonna vastaavaan aikaa liikevaihto oli 392,1 miljoonaa euroa. Liiketoiminnan muut tuotot olivat 0,2 miljoonaa euroa (1,3). Liiketulos oli 7,7 miljoonaa euroa (6,3). Rahoitustuotot ja -kulut olivat -2,1 miljoonaa euroa (-1,7). Konsernin tulos ennen veroja oli 5,6 miljoonaa euroa (4,6). Tulos verojen jälkeen oli 4,8 miljoonaa euroa (3,8).

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö: Lakimuutos selkeyttää yrittäjän perheenjäsenten tilannetta

Hallitus on esittänyt lakimuutosta, jonka mukaan oman perheen omistamassa yrityksessä työskentelevät henkilöt, jotka eivät henkilökohtaisesti omista osuutta yrityksestä, katsottaisiin työttömyysturvassa palkansaajiksi. Nykyisin tällainen henkilö on työttömyysturvassa yrittäjä. Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö katsoo, että muutos selkeyttäisi yrittäjien perheenjäsenten tilannetta ja vähentäisi liittymistä väärään työttömyyskassaan.

Urheilu

Vapaaottelija Juho Valamaa hakee paluuta voittojen tielle Pohjois-Kaukasiasta

Juho Valamaa ottelee kolmatta kertaa venäläisen M-1 Globalin riveissä.

Turkulaisvapaaottelija Juho Valamaa ottelee tulevana lauantaina uransa kolmannen ottelun M-1 Global -promootion riveissä. Vastaan asettuu 20-vuotias georgialainen Amiran Gogoladze . Ottelu on osa M-1 Challenge 99 -iltaa, jonka pääottelussa nähdään espoolaiskonkari Mikael Silander .

Albion Ademi nousi Albanian A-maajoukkueeseen

Albion Ademi.

Syyskuussa Albanian alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa debytoinut Interin Albion Ademi oli kutsuttu maan alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen myös käynnistyneen maaottelutauon ajaksi. Albanian alle 21-vuotiaat pelaavat Maltaa vastaan huomenna ja maanantaina tuplamaaottelun.

Puukkokatsomo: Jatkokarsinnat tarvitaan

Suomessa saa tällä viikolla hetken aikaa kuvitella, että Suomi olisi suuren luokan jalkapallokulttuurimaa. Tiistaina naisten alle 17-vuotiaiden maajoukkue aloitti taipaleensa ikäluokan MM-kisoissa ja torstaina Markku Kanervan valmentamalla miesten A-maajoukkueella on mahdollisuus varmistaa jatkokarsintapaikka Kansojen liigassa.

Kairinen Klubin paitaan vuoden lainasopimuksella

Kaan Kairinen.

HJK ja tanskalainen FC Midtjylland ovat tehneet vuoden kestävän lainasopimuksen keskikenttäpelaaja Kaan Kairisen siirtymisestä Klubiin. Kairinen aloittaa treenaamisen joukkueen kanssa tammikuussa.

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.