Mielipide: Onko jääkiekko piilovaarallista?

Jättääkö jääkiekko pysyviä jälkiä harrastajiensa psyykeeseen, kysyy kirjoittaja. Jättääkö jääkiekko pysyviä jälkiä harrastajiensa psyykeeseen, kysyy kirjoittaja. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Mahtaakohan jääkiekko jättää jotakin pysyviä jälkiä harrastajiensa psyykeeseen? Ei tietenkään kaikkien, mutta moniin standarditavallisia edistyneempiin noin tuntuu joskus aina tapahtuneen. Ainakin siltä sivullisille asia vaikuttaa. Että piilevänä vaarana on jonkinlaisen yliegon kehittyminen. Nietzschen lukemista tuskin sentään voi asiasta syyttää. Eihän sitä nimeä kukaan osaa lausuakaan saati kirjoittaa…

Onkohan juuri se selityksenä miltei poikkeuksetta heille ilmaantuville malli- ja missikaunottarien tykötulemisille. Jotenkin nämä matchit vain neidoille, jotka eivät aina välttämättä kuvaannollisesti Daavidin poikien isän nimeä muista eikä siis osaa sanoa, jossain yökerhoissa tapahtuvat.

Vaan tuo äskeinen lienee pelkkää kirjoittajan kateutta. Haitallisempaa tai huvittavampaa tuossa tunnetilassa on ymmärrys taikka paremminkin ymmärtämättömyys siitä, että ihan kaikkien , olipa sitten miten prinikoitu tai palvottu (edes aktiiviaikoinaan), on pelattava yhteisillä pelisäännöillä. Ymmärtääkseni jääkiekossakin tuo sääntö vielä on voimassa.

Se, että tuntisi vaikka tuomarin vaimon tai muun häneen vaikutusvaltaisen tahon, ei saisi houkutella suhteiden käyttämiseen omaksi edukseen jälkikäteen pelituloksen muuttamiseksi. Siinähän menettäisi viimeisetkin rippeet rehdin miehen maineestaan. Jos asia tulisi ilmi. Kaikkein hulluintahan olisi siitä itse mennä turuilla huutelemaan.

Samoin kannattaisi muistaa omat puheensa ja varsinkin tekemänsä haasteet. Jos vaikka haasteen saajat ottaisivatkin ne vastaan, silloin olisi yhden miehen joukkueena kuljettava sen edessä lippua kantaen urheasti kohti koitosta. Muuten menisi kaikki aikaisempienkin sanomisiensa uskottavuus. Jäisi jatkossa jäljelle vain irtonaisen puhelemisen ilo. Ehkä sillekin sitten vielä kuulijakuntansa löytyisi, tiedä häntä.

Ikuinen pyrkimys kohti voittoa, suurinta ”pottia”, voi antaa joillekin myös ideoita uusiin työstrategioihin. Jos työn on joskus hyväveliverkosto tarjottimella ojentanut, ei sitä pitäisi itse lähteä ilman pelisääntöjä ainakaan ihan yksipuolisesti ja muille kertomatta uusimaan. Vuosikymmenienkin jälkeen kun voi joku koko ajan silmänsä muuten sulkenut joutua havahtumaan sinisillä vilkkuvaloilla tuunatun auton ajaessa pihaan.

”Isommassa kuvassa” on arveluttavaa, että Turku kietoo itsensä niin tiukasti – ja rahallisesti – tämän yhden urheilulajin Turun maineen ja kunnian levittämisen toimeksiantajaksi. Vaikka se on todellisuudessa täysin liikeyritys. Sen tasapuolisuus ja kasvatustarkoitusperät on niin ikään usein kyseenalaistettu suurien juniorimassojen keittiöpöytien ääressä taskulaskinta näprätessä.

No, kuningaslajinhan lienee tarkoituskin koulia kuninkaita. Joitakin onkin jo löytynyt…

Juhani Valtonen

Urkumaailman suurnimi Naji Hakim konsertoi Martinkirkossa

Naji Hakim.

Suomalaisen urkutaiteen seuran, Organum-seuran oma festivaali Helsingin Urkupäivät järjestetään maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tällä kertaa myös turkulaiset pääsevät nauttimaan aivan ilmaiseksi Urkupäivien muhkeasta musiikkitarjonnasta Martinkirkossa.

Poliisipartio pysäytti rattijuopon Linnankadulla, kiinni kymmenettä kertaa vuoden aikana kortitta-ajosta

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 3.05 henkilöauton tarkastukseen Turussa Linnankadulla. Kuljettajalle, vuonna 1990 syntyneelle miehelle, tehtiin puhalluskoe ja sen tulos oli 0,76 promillea.

Tulli löytänyt listeriaa tuontihedelmistä, -marjoista ja -vihanneksista

Tullilaboratorion mikrobiologisissa tutkimuksissa löydettiin pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä viime vuonna listeriabakteeria ( L. monocytogenes ). Raja-arvot eivät ylittyneet, eikä näiden tuote-erien maahantuontia tai markkinoille saattamista kielletty. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin yksi salmonellabakteeria sisältänyt tuote, pakastettu smoothie-hedelmäsekoitus, jonka markkinoille saattaminen kiellettiin.

Rattijuopon kuorma-auto seilasi kaistalla Kaarinassa

Poliisipartio pysäytti lauantaina puolen yön aikaan Kaarinan Pehtorinkadulla kuorma-auton, jota kuljetti vuonna 1967 syntynyt mies.

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Kuski ajoi ykköstiellä ratsiaan, nopeutta 177 km/h

Poliisipartiot valvoivat liikennettä perjantaina kello 23.50 Paimiossa ykköstiellä. Ratsiapaikalle ajoi poliisipartiota vastaan henkilöauto, jolle mitattiin nopeudeksi 177 kilometriä tunnissa.

Kortiton rattijuoppo puhalsi 1,24 promillea Rieskalähteentiellä

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 10.10 Rieskalähteentiellä henkilöauton tarkastusta varten.

Hoitotyön johtajalla merkittävä rooli sairaanhoitajan eettisen osaamisen tukemisessa

Tarja Poikkeus.

Sairaanhoitajien eettinen osaaminen on tärkeä osa ammattitaitoa ja perusedellytys hyvälle hoitotyön laadulle. TtM Tarja Poikkeuksen Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että hoitotyön johtajien organisatorinen ja yksilöllinen tuki parantavat sairaanhoitajien eettistä osaamista. Tämä puolestaan edistää hoitajien eettistä turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä.

Eurojackpotin potti nousi noin 19 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 12/2019 täysosumia. Ensi viikolla potissa on noin 19 miljoonaa euroa.

Urheilu

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?