Pääkirjoitus: Vihreää vilkuttavat tunnin junalle

Moottoritietä Turun ja Helsingin välillä rakennettiin kabineteissa vuosikymmeniä, ennen kuin tuli kokonaan valmista. Nykyisellään kaksi kaistaa kuljettaa auton Tuomiokirkolta Mannerheimintielle reilusti alle kahdessa tunnissa, nopeusrajoitusten mukaisestikin ajettaessa. Vanhasta mäkisestä ja mutkaisesta ykköstiestä nähdään enää korkeintaan satunnaisia painajaisia ja onhan moottoritie turvallisempana säästänyt ihmishenkiäkin.

Jos moottoritie on muuttanutkin pääkaupunkiseudulla työn puolesta käyvien rutiineja, niin suunnitelmissa oleva tunnin juna mullistaisi nykytilanteen. Se tekisi mahdolliseksi asua Turussa ja käydä tavanomaisessa päivätyössä Helsingissä. Monella Helsingin kehyskunnissa asuvalla työmatka kestää seudun joukkoliikenteelläkin kauemmin, kehäteiden työmatkaruuhkissa autoissaan päivittäin kököttävistä puhumattakaan.

Valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiesityksessä pidellään edelleen tunnin junalle vihreää laikkaa. Se esittää, että tunnin junan suunnittelurahavaraus käytetään ensi vuonna yleissuunnittelun nopeuttamiseen ja ratasuunnittelun käynnistämiseen. Se kielii siitä, että tahtoa radan rakentamiseen on myös itäisessä päässä. Turku on nyt pääkaupunkiseudulla kiinnostavampi suunta kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Sikäläiset yritykset ovat perustaneet Turkuun toimipisteitään. Varsinais-Suomen imu ulottuu entistä voimakkaampana entistä kauemmas.

Liikenneyhteyksien parantaminen on muiltakin osin budjetissa esillä. Tarkoituksena on mahdollistaa Helsingin ja Tampereen väliselle radalle alle tunnin kestävä junavuoro, joka on liikennöitävissä perinteisellä kalustolla. Jos jatkossa sekä Turusta että Tampereelta suhauttaa junalla Helsinkiin tunnissa, voidaan pääkaupunkiseudusta puhua parin miljoonan ihmisen työssäkäyntialueena. Siitä on kaikille osapuolille pelkästään etua.

Teemu P. Peltola

Rakennuskustannukset nousivat syyskuussa 2,8 prosenttia

Rakennuskustannusindeksin pitkän aikavälin kehitys.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat syyskuussa 2,8 prosenttia vuodentakaisesta. Tarvikepanosten hinnat nousivat 3,5 prosenttia, palveluiden hinnat 2,4 prosenttia ja työpanosten hinnat kaksi prosenttia edellisen vuoden syyskuuhun verrattuna.

Omakotiliitto: Valtio asettamassa asumismuodot paremmuusjärjestykseen

Kiinteistöverouudistusta on valmisteltu vuoden 2011 lopusta lähtien. Uusi lainsäädäntö muuttaisi kotien kiinteistöverotusta vuonna 2020. Valtiovarainministeriö on perustellut uudistustarvetta sillä, että nykyinen kiinteistövero ei kohtele verovelvollisia tasapuolisesti ja siksi verotusarvot tarvitsevat päivitystä. Omakotiliitto kannattaa uudistuksen päätavoitteita eli reiluutta, läpinäkyvyyttä ja helppoutta.

Kestävyysliikunta vaikuttaa suotuisasti suolistomikrobiston koostumukseen

Tuoreen tutkimuksen mukaan kestävyysliikunta vaikuttaa suotuisasti suolistomikrobiston koostumukseen. Kuuden viikon liikuntaharjoittelun jälkeen mahdolliset tulehduksenaiheuttajamikrobit (Proteobakteerit) vähenivät ja tehokkaaseen aineenvaihduntaan liitetyt mikrobit (Akkermansia) lisääntyivät koehenkilöiden suolistossa.

Viisas kuluttaja tiedostaa viettinsä

Samuel Piha.

Samuel Piha pureutuu väitöstutkimuksessaan kuluttajakäyttäytymisen evoluutiopsykologiaan. Pihan mukaan vuosituhansien aikana kehittyneet psykologiset vietit eivät aina johda hyvinvointia edistävään kuluttamiseen. ‒ Kun kuluttaja tuntee viettiensä alkuperän, hän voi toimia viisaammin, väittelijä sanoo.

Menoviikko: Turkulaiset bändit maratonin pauloissa

Corona Skies on yksi Turku Band Marathonin esiintyjistä.

Järjestyksessään jo neljäs Turku Band Marathon järjestetään 19.–20. lokakuuta. Paikallisten bändien ja musiikki-ihmisten kokoontumisajojen näyttämönä toimii perinteiseen tapaan Baari.

Urheilu

Åboraakkeli: Media haltuun

Urheilumarkkinoinnissa erottuminen on ollut päivän sana jo pitkään. Myös kaukalossa hyvin esiintynyt Liiga-seura SaiPa antoi tästä oppikirjaesimerkin, kun se tiedotti päävalmentaja Tero Lehterän jatkosopimuksesta.

Riennon kausi pyörähtää käyntiin

Turun Riento pelaa alkavalla kaudella naisten 1. divisioonassa.

Koripallokausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin myös Turun Riennon naisten osalta. Naisten 1. divisioonassa alkavalla kaudella pelaava Riento avaa kautensa kotiottelulla 14. lokakuuta, jolloin Nina Kalmin valmentama Riento saa vastaansa Nunnavuoren palloiluhallissa vantaalaisen Ringsiden.

Sergio Almenara Interin toiseksi valmentajaksi

Interin uudeksi kakkosvalmentajaksi kaudet 2019 ja 2020 kattavalla sopimuksella on valittu Honka Akatemian nykyinen päävalmentaja Sergio Almenara , kerrotaan Interin nettisivuilla.

Interin viimeiseen kotiotteluun ilmaiseksi heijastimella

FC Inter kutsuu kaikki mukaan viimeiseen kotiotteluun Loistetaan yhdessä -kampanjan hengessä. Inter kohtaa Hongan 21. lokakuuta kello 14.30 alkavassa ottelussa. Heijastinta näyttämällä saa stadionin lipunmyyntipisteestä ottelulipun veloituksetta.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.