Mielipide: Uimataito ei vain itsestä kiinni

Luin kiinnostuneena artikkelin aikuisten uimakouluista Aamuset-lehdestä 30.5. Sivun kysymys ”Oletko aikuinen ja uimataidoton? Miksi et ole opetellut uimaan?” tuntui minusta jopa loukkaavilta.

Kahden tuttuni osalta vastaus tähän kysymykseen on: ”En osaa uida, koska en saanut synnyinmaassani mahdollisuutta oppia uimaan, ja koska aikuisten uimakoulut järjestetään Turussa liian myöhäiseen kellonaikaan.” Aikuisten alkeisuimakoulut ovat aina kello 20.30, eivät koskaan aiemmin illalla, aamulla tai päivällä, jolloin lastenhoito olisi mahdollista järjestää.

Suomessa opetetaan uimataitoa perusopetuksen osana, mutta kaikki Suomessa asuvat aikuiset eivät ole käyneet peruskoulua Suomessa, vaan ovat saapuneet Suomeen vasta aikuisina maista, joissa uimataito ei kuulu perusopetuksen piiriin. Lähi-idästä kotoisin oleva, hyvin suomea osaava ystäväni haluaisi oppia uimaan, eikä hän tunne uimataidottomuudestaan häpeää, koska hänellä ei ole ollut mahdollisuutta oppia synnyinmaassaan uimaan. Vastaavasti hän halusi oppia luistelemaan, joten hän meni Turussa aikuisten luistelukouluun, joka oli kätevästi samaan aikaan lasten luistelukoulun kanssa.

Yritin etsiä hänelle aikuisten alkeisuintikurssia tammikuussa, mutta uimaseurojen sivuilla niitä oli olemassa vain teoriassa (ajankohtia ei ollut ilmoitettu), ja Impivaaran uimahallin järjestämä kurssi oli juuri kello 19.50 - 20.30, mikä on ystävälleni täysin mahdoton ajankohta, koska hän on pienen lapsen yksinhuoltaja, ja lapsen nukkumaanmenoaika on klo 20. Nytkin kaikki Impivaaran uimahallin sivuilla ilmoitetut aikuisten alkeiskurssit ovat myöhään illalla.

Ystäväni pyysi minua opettamaan hänet uimaan, koska kurssille meno oli mahdotonta. Aluksi sanoin, että en osaa. Sitten kokeilin soveltaa oppeja, joita olin oppinut aikuinen-lapsiuimakoulussa Caribiassa, jossa oma nelivuotiaani oppi uimaan. Lisäksi katsoin opetusvideoita Youtubesta. Harjoittelimme ystäväni kanssa uintia Impivaaran uimahallisssa aamuisin, ja useita kertoja saimme pyytämättämme kommentteja ja ”neuvoja” muilta uimareilta, mikä ahdisti meitä molempia. Lopulta kommentointi kävi niin ahdistavaksi lähinnä minulle, että meidän oli lopetettava koko uimaopetusprojektimme.

Nykyään ystäväni uskaltaa laittaa päänsä veden alle ja osaa uida selkäuintia. En osaa opettaa hänelle oikeita vapaa- tai rintauinnin tekniikoita, koska en ole pätevä uimaopettaja enkä ole voinut oppia opettamaan niitä aikuinen-lapsitekniikkauimakoulussa, jollaisia ei myöskään järjestetä. En halua opettaa tekniikoita väärin.

Tunnen myös Etelä-Aasiasta kotoisin olevan naisen, joka ei myöskään tunne häpeää uimataidottomuudestaan, mutta ei voisi pienen lapsensa vuoksi osallistua iltakurssille. Ystäväni ja monet muut maahanmuuttajataustaiset uimataidottomat hyötyisivät varmasti päiväsaikaan järjestettävistä aikuisten alkeiskursseista.

Ida Gardner

Turkulaiskuski törmäsi kuorma-autoon Pöytyällä

Vuonna 1989 syntynyt huittislainen mies Pöytyällä Turunväylällä kuljetti kohti Turkua kuorma-autoa, jonka perässä oli lavetti. Hänen perässään tuli henkilöautolla vuonna 1992 syntynyt turkulainen mies, jonka aikomuksena oli ohittaa kuorma-auto, koska kuorma-auto kulki hiljaista nopeutta.

Nuorten mielestä kirkko voi edistää rauhaa tarjoamalla juttukavereita vaikeissa tilanteissa oleville

Suomen evankelis-luterilainen kirkko teki nuorille suunnatun rauhaan liittyvän kyselyn yhteistyössä tyttöjen suosiman A-lehtien Demi-brändin kanssa. Vastaajia haettiin Demi.fissä sekä Demin ja kirkon somekanavissa. Erilaiset kyselyt ovat suosittuja Demissä ja tähän pitkään, syvällisiä kysymyksiä sisältävään kyselyyn saatiin 470 vastausta. Kysely tuotti tietoa nuorten ajatuksista rauhasta ja sen rakentamisesta.

Suosi juustoissa kotimaista

Kuivan kesän jälkeen moni on kysynyt, miten voisi auttaa suomalaista tuottajaa. Yksi vastaus piilee juustossa. Harva tietää, että puolet Suomessa syödystä juustosta tuodaan ulkomailta. Juustonvalmistajat haluavat herätellä suomalaisia pysähtymään hetkeksi juustohyllyllä: jos useampi ostaisi suomalaista juustoa, voitaisiin tuottajille maksaa parempaa hintaa maidosta. Se taas auttaisi maitotiloja jatkamaan työtään ja varmistaisi, että meillä on lähellä tuotettua, puhdasta ruokaa myös tulevaisuudessa. Useita tiloja uhkaa jopa lopettaminen.

Myrsky voi tehdä tuhoja

Syysmyrsky tekee tuloaan kohti Suomea.

Syysmyrskyjen voimakkuus vaihtelee aina napakammasta tuulesta mittavia sähkö- ja vesivahinkoja aiheuttaviin myräköihin. Kotia voi suojata myrskyltä ja toimia oikein, jos myrsky ehtii rikkomaan paikkoja.

Juslenian louhinta aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä Yliopistonmäellä

Juslenian louhintatyöt alkavat Yliopistonmäellä koeräjäytyksillä torstaina 27. syyskuuta kello 8.30–8.45 ja perjantaina 28. syyskuuta kello 8.30–8.45. Varsinaiset louhinnan räjäytykset alkavat maanantaina 1. lokakuuta. Tammikuun loppuun saakka kestävien räjäytystöiden aikana opiskelijoilta ja henkilökunnalta toivotaan varovaisuutta erityisesti työmaan läheisyydessä.

Kaupunki
Kaupunki

Turun kouluissa etsitään Pyöräsankareita

Koululiikuntaliitto kiertää kouluissa Pyöräsankareiden muodossa, metsästäen kunkin opettajan ja oppilaan sisäistä pyöräilijää. Pyöräsankareiden pilottihanke kiertää syksyn 2018 aikana kouluissa ja tapahtumissa levittämässä pyöräilyn ilosanomaa. Pyöräsankarit pistäytyvät myös Turussa viikkojen 40 ja 41 aikana. Keskiviikkona 26. syyskuuta Kupittaan Velodromilla järjestetään lähialueen koulujen oppilaille pyöräsankarit-tapahtuma yhteistyössä Turun Urheiluliiton pyöräilijöiden kanssa. Seuraavalla viikolla Pyöräsankarit rantautuvat Aunelan ja Kähärin kouluille Pyöräsankareiden kouluvierailun muodossa. Näiden kouluvierailuiden tarkoituksena on innostaa pyörän käyttämiseen, oli oma tapa pyöräillä mikä tahansa.
Urheilu

Jälkipeli: Turun Nappulaliiga on vastannut hyvin mahtiseurojen haasteeseen

Turun Nappulaliigan syksyinen Paatelo-turnaus on nappulaikäisten päätösturnaus. Monet pelaajista jatkavat yhä samassa seurassa, sillä TuNL on laajentanut toimintaansa myös vanhempiin ikäluokkiin. Vanhimmat ovat nyt B-junioreita.

Monella isällä ja äidillä on ”roska” silmässä. Turun Nappulaliigan järjestämä ja Jukka Paatelon mukaan nimetty turnaus on tapahtuma, jossa kaupunginosajoukkueet kisaavat vielä kerran toisiaan vastaan. Turnaus on tietyn aikakauden päätös, nappulaikä jää taakse.

Puukkokatsomo: Tasaisuutta tarvitaan

Susanna Tapani.

TPS:n alku jääkiekon Naisten Liigassa on osoittanut sen, että Palloseuralla on täydet mahdollisuudet taistella muiden häntäpään joukkueiden kanssa. Toisaalta kauden ensimmäiset ottelut ovat myös osoittaneet sen, että tasoerot sarjan kärjen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat valtavat. Susanna Tapanilla ja kumppaneilla on kova savotta edessä.

Åboraakkeli: Salibandyderbyt tilauksessa

Perttu Kytöhonka.

Alkava salibandykausi tarjoaa jännitettävää kahdella rintamalla. TPS:n ohella Divarissa pelaavalla FBC:llä on edessään mielenkiintoinen kausi.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.