Mielipide: Uimataito ei vain itsestä kiinni

Luin kiinnostuneena artikkelin aikuisten uimakouluista Aamuset-lehdestä 30.5. Sivun kysymys ”Oletko aikuinen ja uimataidoton? Miksi et ole opetellut uimaan?” tuntui minusta jopa loukkaavilta.

Kahden tuttuni osalta vastaus tähän kysymykseen on: ”En osaa uida, koska en saanut synnyinmaassani mahdollisuutta oppia uimaan, ja koska aikuisten uimakoulut järjestetään Turussa liian myöhäiseen kellonaikaan.” Aikuisten alkeisuimakoulut ovat aina kello 20.30, eivät koskaan aiemmin illalla, aamulla tai päivällä, jolloin lastenhoito olisi mahdollista järjestää.

Suomessa opetetaan uimataitoa perusopetuksen osana, mutta kaikki Suomessa asuvat aikuiset eivät ole käyneet peruskoulua Suomessa, vaan ovat saapuneet Suomeen vasta aikuisina maista, joissa uimataito ei kuulu perusopetuksen piiriin. Lähi-idästä kotoisin oleva, hyvin suomea osaava ystäväni haluaisi oppia uimaan, eikä hän tunne uimataidottomuudestaan häpeää, koska hänellä ei ole ollut mahdollisuutta oppia synnyinmaassaan uimaan. Vastaavasti hän halusi oppia luistelemaan, joten hän meni Turussa aikuisten luistelukouluun, joka oli kätevästi samaan aikaan lasten luistelukoulun kanssa.

Yritin etsiä hänelle aikuisten alkeisuintikurssia tammikuussa, mutta uimaseurojen sivuilla niitä oli olemassa vain teoriassa (ajankohtia ei ollut ilmoitettu), ja Impivaaran uimahallin järjestämä kurssi oli juuri kello 19.50 - 20.30, mikä on ystävälleni täysin mahdoton ajankohta, koska hän on pienen lapsen yksinhuoltaja, ja lapsen nukkumaanmenoaika on klo 20. Nytkin kaikki Impivaaran uimahallin sivuilla ilmoitetut aikuisten alkeiskurssit ovat myöhään illalla.

Ystäväni pyysi minua opettamaan hänet uimaan, koska kurssille meno oli mahdotonta. Aluksi sanoin, että en osaa. Sitten kokeilin soveltaa oppeja, joita olin oppinut aikuinen-lapsiuimakoulussa Caribiassa, jossa oma nelivuotiaani oppi uimaan. Lisäksi katsoin opetusvideoita Youtubesta. Harjoittelimme ystäväni kanssa uintia Impivaaran uimahallisssa aamuisin, ja useita kertoja saimme pyytämättämme kommentteja ja ”neuvoja” muilta uimareilta, mikä ahdisti meitä molempia. Lopulta kommentointi kävi niin ahdistavaksi lähinnä minulle, että meidän oli lopetettava koko uimaopetusprojektimme.

Nykyään ystäväni uskaltaa laittaa päänsä veden alle ja osaa uida selkäuintia. En osaa opettaa hänelle oikeita vapaa- tai rintauinnin tekniikoita, koska en ole pätevä uimaopettaja enkä ole voinut oppia opettamaan niitä aikuinen-lapsitekniikkauimakoulussa, jollaisia ei myöskään järjestetä. En halua opettaa tekniikoita väärin.

Tunnen myös Etelä-Aasiasta kotoisin olevan naisen, joka ei myöskään tunne häpeää uimataidottomuudestaan, mutta ei voisi pienen lapsensa vuoksi osallistua iltakurssille. Ystäväni ja monet muut maahanmuuttajataustaiset uimataidottomat hyötyisivät varmasti päiväsaikaan järjestettävistä aikuisten alkeiskursseista.

Ida Gardner

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.