Pääkirjoitus: Museorahaa lännestä?

Kärkihankkeista ei Turussa nyt ole pulaa. Siksi monet isotkin hankkeet etenevät taustalla kokoaan vähäisemmällä huomiolla. Yksi niistä on Turkuun suunniteltava historian museo, jonka ovet on määrä avata vuonna 2029, kun Turku juhlii 800-vuotisjuhliaan.

Suunnittelu on vielä alussa, mutta liikkeellä ollaan tosissaan. Niin pitääkin, sillä kymmenen vuotta on tämän kokoluokan hankkeissa lyhyt aika. Ennen varsinaista hankesuunnittelua on päätettävä museon paikka. Mahdollisesti sopivia paikkoja oli aluksi 16, mutta kaupunginhallitus päätti viime maanantaina kokouksessaan rajata vaihtoehdot kolmeen. Museo tulee joko Turun linnan ympäristöön, Suurtorin liepeille tai Ratapihalle suunniteltuun elämyskeskukseen.

Kaupunginhallituksessa istuvat Vasemmistoliiton edustajat olisivat halunneet pudottaa ratapihan pois jo tässä vaiheessa, mutta enemmistön kanta piti sen mukana.

Hintalappua hankkeelle saadaan piirrettyä vasta sijaintipaikan varmistuttua, mutta alkuvaiheessa on puhuttu jopa 35 miljoonan euron hankkeesta. Takaisin se voitaisiin vetää vain kitkerin nielaisuin, sillä museo on takautuvasti Turun lahja satavuotiaalle Suomelle. Valtion odotetaankin osallistuvan kustannuksiin.

Toivottavasti Turun lobbarien nahkakenkien kärjet sojottavat itäisen pääkaupungin lisäksi myös länteen. Ruotsin valtio voisi hyvinkin olla kiinnostunut rahoittamaan hanketta, jos se vain osataan sinne oikein myydä. Suomen ja Ruotsin vuosisatainen yhteys oli Ruotsin suurvalta-aseman kannalta olennainen, Suomen toimiessa muurina itään. Ja vaikka Suomea pidettiinkin Ruotsin itäisenä erämaana, ei Turku sitä suinkaan ollut. Turku oli yksi Ruotsin valtakunnan tärkeimpiä kaupunkeja ja kooltaankin toiseksi suurin.

Historiallinen museo kiinnostaisi varmasti myös ruotsalaisia turisteja, joille maidemme vuosisatainen historia ei välttämättä ole nykypäivänä enää kovin tuttu juttu, joskaan se ei ole sitä kaikille suomalaisillekaan.

Teemu P. Peltola

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.